2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

keskiviikko 6. toukokuuta 2020

Näennäistä argumentointia, aina vaan

Näemmä käynnissä on pieni fleimahtelu. Ensin Iltakoronasanomien entinen päätoimittaja on kaivannut pysymistä fasismin huomassa, ja sitten teurastajien keskusliiton pääjohtaja on syyttänyt alemman johtajansa julkisesta kampituksesta. 

Molemmat kirjoitukset ovat jokseenkin pitkiä, ja tarpovat tätä näennäisen vastakkainasettelun syväksi tarpomaa uraa – jossa siis puhutaan asian vierestä koko ajan, ikään kuin pöpöteoria olisi kovinkin validi tieteellinen hahmotelma.

Olen todennäköisesti sanonut moneen kertaan kaiken mitä tässä tulen kommentoimaan, mutta ainahan on mahdollista että tänne eksyy joku jolle ajatukset ovat vielä uusia. Katsotaas:
THL:n johtajaa ei kansa ole tehtävään äänestänyt, mutta silti hän ohjaa kansakunnan kohtaloa maamme ollessa yhdessä historiansa vakavimmista kriiseistä, kirjoittaa Tapio Sadeoja.
Tapsan tuntuu olevan sitä mieltä, että Salmisen Mika
ajaa linjaa, joka herättää kauhunsekaisia tunteita monissa hänen kollegoissaan niin Suomessa kuin maailmallakin.
Kauhunsekaisia tunteita? Tunteellako tässä taas päätöksiä pitäisi tehdä? Niin kuin silloin, kun päädyttiin sulkemaan kaikki, ja sitä myötä sotkemaan yhteiskunta joka taholla? Flunssakauden takia?
Salminen myönsi muutama viikko sitten olevansa jokseenkin samoilla linjoilla Ruotsin valtionepidemiologin Anders Tegnellin kanssa. Tämä tarkoittaa, että laumasuoja on Salmisen mielestä ainoa mahdollisuus taudin kukistamiseen.
Laumasuoja käsitteenä kuuluu ihan samaan harhaiseen ajattelumalliin, jota ei ole koskaan todistettu. Sitä jossa virukset aiheuttavat sairauksia, ja jossa sellaiset on peräti onnistuttu diagnosoimaan oikein.
Käytännössä hän siis sanoi, että tarpeeksi monet suomalaiset eivät ole vielä sairastuneet hengenvaarallisen virukseen.
Tässä kohtaa oletetaan – paitsi että virukset sairastuttavat – että tämän kevään flunssa on tappava, mitä se ei ole. Jos kaikki mahdolliset oireet niputetaan saman "taudin" sateenvarjon alle, niin sittenhän tilanne saattaa näyttää vähän pahalta – mutta kokonaiskuolleisuushan on siis huomattavasti alempana kuin yleensä. Tälle taas ei löydy juuri muuta selitystä kuin se, että lääkärit eivät ole sörkkineet potilaita entiseen tahtiin.
Tämä merkitsee toteutuessaan, että korona tulee vaatimaan Suomessa vielä mittaamattoman määrän kuolonuhreja.
Mittaamattoman sikäli, että tilastointi on koko farssin ajan ollut vähintäänkin arveluttavaa – mutta Tapsa menee tässä taas ennustelun puolelle ilman mitään faktapohjaa. Hän on poiminut ajattelulinjan jota kovasti paljon on toisteltu, ja päätynyt siihen, että äänekkäimmistö ei voi olla väärässä.
Hetemäen raportissa todetaan, että tilanne olisi toinen ja tauti voitaisiin tukahduttaa, jos rokote olisi lähiaikoina saatavilla. Raportin mukaan siihen kuitenkin menee vielä vuosia. Aivan yllättäen Salminen sanoi samaa viime viikolla.
Kuitenkin tämän viikon maanantaina Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet sanoi olevansa toiveikas, että rokote on saatavilla jo tänä syksynä.
Rokotetutkimuskeskuksen johtaja? Hmm. Ettei vain olisi viran puolesta markkinoimassa uutta ihmekäärmeöljyä – sellaista joka onkin ihan melkein valmis yhdessä hujauksessa.
Mihin Hetemäen raportti sitten perusti näkemyksensä, että rokotteeseen menee vielä vuosia?
Huok. Voisiko olla siihen kaikille tuttuun standardiin, jonka mukaan täysin uusia lääkityksiä pitää testailla kymmenestä kahteenkymmeneen vuoteen? Jos lähdetään rokottelemaan puolivillaisella abrakadabra-reseptillä miljardeja ihmisiä... Siitä seuraa paljon kuolleita ihmisiä. Siis niin paljon, että tässä kohtaa Tapsa voisi puhua niistä mittaamattomista määristä.
Salmisen asema on outo: hänen puheensa menevät mediassakin usein läpi faktoina, vaikka kysymys on ainoastaan mielipiteistä, jotka ovat välillä erittäinkin kiistanalaisia.
Tämä pätee kaikkeen koronakeskusteluun. Niin kauan kuin viruksen olemassaoloa ei ole kertaakaan todennettu, kaikki lausunnot on pelkkiä mielipiteitä.
Valtaosa arvostelijoista pitää yleisvaarallisen tartuntataudin päästämistä leviämään väestöön edesvastuuttomana ja vaarallisena.
Eli enemmistö ei voi olla väärässä – vaikka koko keskustelu perustuu virheelliseen premissiin?
Todennäköisyys sairastua vakavasti kasvaa päivä päivältä, jos ja kun taudinkantajien määrä lisääntyy koko ajan.
Jos. Ja kun. Ihmiset tulevat sairastumaan tämän eristämispelleilyn takia, riippumatta siitä mitä vauhtia natsismia päädytään purkamaan. Karanteeni™ tuottaa 100% enemmän vahinkoa kuin mielikuvitusvirus.
THL:n syntipukki – mutta ei ilman omaa syytä
Jahans, ja mikä on teurastajien keskusliiton vastine?
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta vastaa arvosteluun, jota terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen on saanut osakseen.
Itse asiassa koko teehooällän johtajakaaderi ansaitsisi melkoisen määrän pyyhkeitä, mutta ilmeisesti nämä on tapana aina henkilöidä yhteen tyyppiin. Enivei, jatketaan:
”Salminen on professori, virologian dosentti ja Euroopan tartuntatautivirasto ECDC:n tieteellisen komitean jäsen. Hänen arvionsa koronakriisistä eivät ole ’ainoastaan mielipiteitä’
Kyllä ovat. Litania titteleitä ei poista sitä tosiasiaa, että tässä keskustellaan vain ja ainoastaan mielipiteillä.
Tervahauta korostaa blogissaan, että THL arvostaa tutkimuslaitoksena argumentointia, mutta keskustelun tulisi olla rakentavaa.
Yhteiskunnan pysäyttämisestä on rakentavuus kaukana, joten sori jos tulee käytettyä vähän kovaa kieltä välillä. Systeemiseen väkivaltaan ei vastata kohteliaisuudella.
Hänen mukaansa yksi THL:n tärkeimmistä tehtävistä on tuottaa tutkittua tietoa
...tehtävä, jota teehooäl on laiminlyönyt ehkä koko olemassaolonsa ajan – mutta erityisesti tässä paniikkipornopropagandassa.
”Tutkijoiden ja tutkimusorganisaatioiden perusteeton julkinen kampittaminen ja kyseenalaistaminen nakertavat ihmisten luottamusta tutkittuun tietoon ja antavat tilaa huhuille ja väärälle tiedolle.
Perusteeton ehkä – mutta sitä tutkittua tietoa, sitä kun ei ole oikein tarjolla. Kaikki pitää itse etsiskellä – mutta onneksi tässä henkkohtaisesti on jo pari vuosikymmentä saanut totutella siihen.
Tämä voi oleellisesti vaikeuttaa paitsi selviytymistä koronakriisistä myös muiden yhteiskunnallisten ongelmien ratkomista”, Tervahauta kirjoittaa.
"Koronakriisi" on virkamieskunnan aiheuttama, joten päällimmäisenä on noiden yhteiskunnallisten ongelmien ratkominen – mikä olisi ollut vältettävissä sillä, että niitä ei olisi ylipäätään luotu hysterisoimalla.
”Tieteellinen tieto on luonteeltaan sellaista, että se ei esitä lopullisia totuuksia
Onko tämä tiedonmurunen ilmaantunut teehooällän pöydälle tänään? Toiminta nimittäin ei anna tuollaista kuvaa ollenkaan.
Tutkimustuloksia saa ja pitää voida arvioida kriittisesti. Rakentava ja perusteltu vasta-argumentointi vie tutkimusta eteenpäin. Riippumaton tutkitun tiedon tuottaminen on perustavanlaatuisen tärkeää demokraattisessa yhteiskunnassa.
Tähän liittyen: kaikki WHOn narratiivia haastavat näkökulmat on siivottu julkisesta keskustelusta mahdollisimman kauas – huolimatta siitä, että noita näkökulmia on nostettu vaikkapa lääkärikunnan suunnalta. Ketään ei kuunnella. Yleinen ilmapiiri ei todellakaan tue Markun korulauseita.
Tervahauta huomauttaa, että THL:n asiantuntijoiden työ perustuu riippumattomuuteen, ja he ovat osa sekä kansallista että kansainvälistä tiedeyhteisöä.
Virke kumoaa itse itsensä. Valtion virallinen lääkelaitos ei ole riippumaton, vaan lähinnä sätkynukke – mikä näkyy selkeästi siinä, että WHO määräilee kaikkien valtioiden natsismin astetta.
Mitä enemmän tutkimustietoa viruksesta kertyy, sitä paremmin kriisiin pystytään vastaamaan. Arviot epidemian kehittymisestä perustuvat aina tämänhetkiseen tietoon.”
Tämänhetkinen "tieto" on arvailua. Me emme edes tiedä onko tätä ihmemikrobia todellisuudessa olemassa. Tiedetään miten asian saisi varmistettua, mutta näin ei ole lähes sadassa vuodessa kertaakaan tehty. Moisen pitäisi herättää hiukan epäilyksiä "tutkimuksen" tasosta.
”Ero normaalitilanteeseen on siinä, että koronakriisissä tarve tehdä päätöksiä on välitön ja välttämätön. Tällöin asiantuntijat joutuvat käyttämään kaikkea tähän asti kertynyttä tietoa ja kokemustaan muodostaakseen sillä hetkellä parhaaksi arvioiman kantansa – hyvin nopeasti.”
Onkohan kukaan kuullut sitä faabelia siitä kilpikonnasta ja siitä rusakosta? Ei varmaan. Eihän se edes liity mihinkään.
”Koronakriisi herättää runsaasti huolta ja hätää ja siten oikeutettuja kysymyksiä ja intohimoja. Osallistumme mielellämme keskusteluun. Samalla toivomme, että keskustelu pysyy asiassa ja on rakentavaa.”
Sopii sitten vähitellen hankkiutua sinne asian äärelle, jotta on oikeasti jotain keskusteltavaa. Tämä loputon harhainen spekulointi tuhlaa kaikkien aikaa.

Ei kommentteja: