Kun kansalaisaloite.fi vuosi sitten lanseerattiin, olin miedon iloisesti yllättynyt. Että kansanvaltaa oikeasti ruvettaisiin harjoittamaan? Maxtabaa! Mutta samalla tuntui 50000 nimen vaatimus melko lailla isolta, ja epäilytti kovasti josko mikään koskaan tulisi keräämään tarpeeksi nimiä.
Vaan nyt kun jo kaksi aloitetta on kerännyt riittävän määrän, alan suhtautua suht optimistisesti tähän. Vaikka osa kansanedustajista edelleen pullikoi uudistusta vastaan, näyttää ihan siltä kuin oikeasti kansalaisia jo vähän kuunneltaisiin, peräti.
Joten rupesin kahlaamaan mitä olisi tarjolla. Aloitetaan umpeutumista lähimpänä olevasta päästä.
Tähän luulisi kohta tulvivan allekirjoituksia:
Kesäajasta luopuminen Keräys käynnissä 03.06.2013 asti
---
Tätä henkkohtaisesti kannattaisin lämpimästi – mielelläni näkisin maamme sveitsiytyvän huomattavasti enemmänkin:
Vallan uusjako - sitovat kansanäänestykset käyttöön Keräys käynnissä 04.06.2013 asti
---
Tätäkään vastaan en pullikoisi:
Autoverolaki otettiin käyttöön vuonna 1958 väliaikaisena, kuitenkaan tämä väliaikaisuus ei ole päättynyt 54 vuoden aikana kertaakaan. On siis aika luopua tästä vanhanaikaisesta väliaikaisesta verosta viimein ja siirtyä nykyaikaan.
Harmi vain että sama aloite on jätetty heti seuraavana päivänä toiseen kertaan.
---
Tätä minä taas en oikein jaksa ymmärtää:
Neuvoa-antava kansanäänestys Suomen kuulumisesta Euroopan unioniin Keräys käynnissä 06.06.2013 asti
Miksi? Halutaanko takaisin YYA-sopimuksen piiriin? Suomi ei omillaan tule toimeen, ja Euroopan etupiiristä erkaantuminen tarkoittaa Venäjän etupiiriin ajautumista – siis anarkistisen diktatuurin armoille (lykkyä pyttyyn sitten vaan, vaikka puolislaaveja jo valmiiksi olemmekin). Ja tämäkin aloite on näemmä tuplana...
---
Tätä periaatteessa kannatan:
Ruotsinkielen opiskelun saaminen vapaaehtoiseksi kaikilla koulutusasteilla Keräys käynnissä 20.07.2013 asti
Tuo kyseinen aloite on myös tuplana olemassa – ei vaan triplana peräti. Kannattaisi varmaan vähän tarkemmin syventyä siihen mitä on tarjolla, jos nimittäin haluaa nimiä kerätä eikä hajauttaa kansalaisten keskittymiskykyä...
---
Tätäkin noin filosofiselta kannalta kannatan:
Toimenpidealoite perustulosta Keräys käynnissä 01.08.2013 asti
Melkein viisitoista tuhatta on jo tuota mieltä – ja siinä on enemmän järkeä kuin byrokraattisessa luukulta luukulle juoksuttamisessa. Jonkinmoisen inflaatioriskin kyllä saattaisin kuvitella tuohon – eli että tuon perustulon vertainen rahamäärä sulaisi lopulta arvottomaksi.
---
Tämä on jo parikymmentä tuhatta kerännyt, enkä varsin näe kauheasti syytä jatkaa kaksinaismoralistista kieltolakia (tiedättehän: alkoholi jees, tupakit jees, kahvi jees, tarveydenhuollon eskaloituva [lisensioitu] medikalisointi jees…):
Kannabiksen käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta luopuminen Keräys käynnissä 23.07.2013 asti
---
Tämäkin on melkein puolet jo kerännyt:
Järkeä tekijänoikeuslakiin Keräys käynnissä 23.07.2013 asti
Tekijänoikeuteen tars tosiaan saada jotain tolkkua, mutta tuossa on tietysti hienoinen piratismin häive ympärillä leijumassa; tekijöiden oikeasti pitäisi tulla duunillaan myös toimeen [mitä sitten se selkiyttäminen auttaisi kyllä]...
---
Tämä seuraava taas on huomattavasti laajennettu versio tuosta kannabisaloitteesta, ja laveudestaan ynnä kontroversiaalisuudestaan johtuen kerännyt vain alle kolmen sadan tähän mennessä:
Henkilökohtainen vapaus, jota rajoittaa vain toisten oikeudet ja koskemattomuus, tarkoittaa esim. että huumeet tulisi laillistaa, nuuska tulisi laillistaa, prostituution tulisi olla myös tulevaisuudessa laillista, eutanasia tulisi laillistaa, armeijan tulisi olla vapaaehtoinen, lasten ympärileikkausten tulisi olla kiellettyjä. Se tarkoittaa myös paljon muuta, mutta keskitymme tässä vaiheessa näihin kohteisiin.
Noin filosofisesti katsoen kannatan ylläolevaa – holhouksen vähentäminen pitäisi olla valtiovallan pyrkimyksenä. Vastalauseita tosin ei ole vaikea ennakoida… Eutanasiasta on myös oma aloitteensa, kannattajia lähemmäs kuusi tuhatta.
---
Huolta on herättänyt anonymiteetin katoaminen kansalaisaloitteen eduskuntaan viemisen yhteydessä:
Tämä pykälä siis halutaan poistettavaksi. Halutaan varmaan suojautua uhkailevilta sekopäiltä, joita tästäkin maasta valitettavasti löytyy. Minä tosin haluaisin että itse kukin saisi olla sitä mieltä mitä sattuu olemaan, joutumatta ahdistelluksi. Mutta muistanko nyt oikein että eduskunnassa on jo valmiiksi jokin aloite häiriköinnin vähentämiseksi...
---
Myös kansalaisaloitteen allekirjoitusten määrää halutaan laskea: Keräys käynnissä 11.08.2013 asti
---
Tämä sitten on jokseenkin diskriminoiva aloite (suluissa kursiivilla omia veikkailuja):
Esitetään sellaisen lain valmistelua, joka rajoittaisi oikeutta asettua eduskuntavaaliehdokkaaksi, elleivät esimerkiksi seuraavat edellytykset täyty:
- ylempi korkeakoulututkinto [duunareita ei sitten jatkossa ymmärretä senkään vertaa kuin tähän asti]
- vähintään 40 vuoden ikä vaalivuotena
- vähintään 10 vuoden työkokemus muissa kuin poliittisissa tehtävissä (poliittiset tehtävät tarkoittavat tehtäviä, joihin avoimesti tai tosiasiallisesti nimitetään puoluejäsenyyden perusteella)
- avioliitto tai rekisteröity parisuhde [sinkuille ei jatkossa juuri ymmärrystä heru]
- lapsi tai lapsipuoli kasvatettavana (joko nyt tai on ollut) [lapsettomiakaan ei lainsäädännössä jatkossa enää noteerata]
- ei vankeustuomioita (myös ehdollinen vankeus lasketaan) [eli vankeustuomiolla ei soviteta mitään: kerran roisto, aina roisto]
- virheettömät luottotiedot 10 kokonaista vuotta ennen vaalivuotta [eli syrjäytyneitäkään ei jatkossa pahemmin kuunneltaisi]
- miehillä asevelvollisuus suoritettu (ehdokkaaksi eivät siis sovi siviilipalveluksen suorittaneet tai vapautetut, ellei vapautus johdu ruumiinvammasta tai sairaudesta, joka on aiheutumisestaan alkaen pysyvä) [eli kansanedustajan olisi syytä olla valmis tappohommiin kyselemättä turhia?]
Kaiken kaikkiaan sangen rajoittunut näkemys siitä, millainen on kelvollinen kansalainen….
---
Tätä allaolevaa kannatan (tai kun sanon että kannatan, en tarkoita vielä antaneeni ääntäni yhtikäs mihinkään, mutta periaatteessa kannatan kyllä – kunhan vain saisi aikaiseksi kannattaa ihan todellisuudessakin):
Ainakin Viro ja Sveitsin kanttoonit ovat jo siirtyneet kansallisissa vaaleissaan nettipohjaiseen äänestämiseen. Äänestysjärjestelmä on saatavissa valmiina ainakin Virosta, joten sen hankkiminen ja modifioiminen Suomeen olisi edullista. Suomi, joka tunnetaan tietotekniikan mallimaana ei ole tätä vielä edes harkinnut.Virossa netin kautta äänestäminen tapahtuu käyttämällä henkilökortin salausjärjestelmää.
---
Sekaan mahtuu myös huumoria:
Laki ilmaston keinotekoisesta lämmittämisestä kasvihuonekaasuilla pitää saada aikaiseksi heti! Keräys käynnissä 20.09.2013 asti
…mutta toisaalta päinvastaisella ilmastohömpällä on jo tähän mennessä saatu aikaan mittaamaton määrä idioottimaisia venkoiluja (joille ei loppua näy), joten huumori on lopulta vain niukin naukin nähtävissä...
---
Tässä ollaan taas asialinjalla:
Jotta työnantajat eivät kirjoittelisi määräaikaisia sopimuksia mielivaltaisesti tulisi työaikalakiin lisätä pykälä, joka määrää, että samoin kuin jatkuvassa työsuhteessa 4kk:n työssäolon jälkeen määräaikaisuutta kohdellaan kuten vakituista työsuhdetta.
Kuulostaa järjelliseltä. Ehkä kannattaisin tuota, koskapa prekariaatin riisto on tässä maassa enemmän sääntö kuin poikkeus. Mahtaisiko tuolta jossain vaiheessa löytyä myös vaikkapa vuokratyön kieltämistä ajava aloite? Syytä olisi.
---
Tämäkin on sangen kannatettavaa:
Laissa määritettyjen tuomioiden korottaminen seksuaalirikoksista Keräys käynnissä 22.09.2013 asti
Itse lisäisin noihin tuomioihin kastraation, ja sen, että tämän rikoksen kohdalla ei tekijällä olisi alaikärajan suojaa tuomiota langetettaessa… Mutta tämä alue on toki paljon monimutkaisempi kuin pelkkä "munat pois ja linnaan".
Tokihan tuolla on muitakin kelvollisia aloitteita, mutta ihan kaikkiin ei kyllä meikäläisen (muuten hirmu lavea) asiantuntemus riitä. Ja on siellä sitten vähän tolkuttomampiakin ehdotuksia, mutta niitäkin pitää kansanvaltaan mahtua – karsiutuvat omaan mahdottomuuteensa (toivottavasti) heti kättelyssä.
Niin, kansanvaltaa lisää, sanon minä. Se voi olla pahakin virhe, mutta onpahan sitten kollektiivisesti ihan oma. Ja vauhdikkaampi tie edistykseen kuin loputon tyhjänjauhanta täysistunnoissa. Virheitähän voi aina korjata jälkikäteen. Jopa omia virheitä – ei pelkästään toisten. Mikä tietysti edellyttäisi sitä, että myöntäisi tehneensä virheitä. Kova paikka, semmoinen. Ei luonnu kansanedustajilta ainakaan.
---
PS ensimmäinen kymmenettä 2022:
Joo-o. Yhdeksän vuotta sitten olen vielä pitänyt EU:ta hyvänä ideana – ja kärsinyt meedioston työntämästä #russofobiasta. Nykyään olen vahvasti #Fixit|n kannalla – ja Twitterin puolella hiljennän liukuhihnalta yhä pontevammin uhoavia putinismista hourailevia sohvamilitantteja, koska en vain jaksa lukea aivopestyjen ääliöiden loputonta aggressiota... Jokainen natsivaltio Ukrainan lippua nimensä perässä heiluttava aivokääpiö menee mutelle ihan suorilta, koska heillä ei yksinkertaisesti ole mitään omaa sanottavaa.
Twitterissähän on kahdenlaista oman kuplan mahdollistavaa "sensurointia": blokkaus ja mute. Blokkauksessa voi estää henkilöitä lukemasta omia postauksia, ja vaiennuksessa voivat oman elämänsä uhittelijat jatkaa älämölöään, mutta minun ei tarvitse sitä nähdä. Olen valinnut jälkimmäisen vaihtoehdon, koska suurin osa tuollakin alustalla on vain sakeita botteja, jotka joko ajavat hyvin luotaantyöntävällä retoriikalla mainstream-narratiivia – tai sitten todella kuvittelevat olevansa ihan ihmisiä, mutta ovat mallia NPC [jakamassa sitä samaa valmiiksipureskeltua mainstream-valhetta].
...Ja kansalaisaloitteistahan ei sitten ole mennyt läpi vissiin yksikään – ainakaan sellaisista jotka todella haastavat statusquota. Ne vain yksinkertaisesti sivuutetaan. Hienoa "kansalaisvaikuttamista". Vähän kuin äänestäminen; täysin hyödytöntä – joskin tämä jälkimmäinen on lisäksi haitallista, koska sillä ylläpidetään järjestelmää, joka vähä vähältä poistaa ihmisyyden yhteiskunnasta.
2 kommenttia:
Kesäajasta pitää luopua välittömästi.
Kansanvalta ei välttämättä takaa oikeaa lopputulosta. Demokratian seurauksena saattaa syntyä lopputuloksen kannalta vääränsuuntainen ratkaisu. Nää on kinkkisiä juttuja. Kansalla pitää silti olla valtaa, se on fakta se.
Olisi tavallaan "hauska"kin nähdä millaisiin umpikujiin suora kansanvalta itsensä onnistuisi ajamaan... Mutta toisaalta, kun kyseessä olisi itseään korjaava systeemi, saataisiin huonot päätökset kumottua alta aikayksikön. Minä uskon, että mitä välittömämmäksi päätöksenteko saadaan, sitä fiksummaksi yhteiskunta muuttuu.
Lähetä kommentti