2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

torstai 28. toukokuuta 2020

Korjataan teoriaa, ei pohjaoletuksia

Ilmateitse tarttuva koronavirus lähinnä vain pelottelua, tartuntoja pääosin vain lähipiireissä – Infektiotautien ylilääkäri kertoo, mitä kaikkea koronaviruksesta tiedetään tällä hetkellä

Koko korona™ on lähinnä vain pelottelua, ja tuo "mitä kaikkea tiedetään tällä hetkellä" olisi osuvampi näin: "mitä kaikkea luullaan tiedettävän tällä kertaa". Asiantuntijat jatkavat arvailua, joka perustuu vääriin pohjaoletuksiin.
Suomessa koronaviruksen tapausmäärät ovat laskussa lisääntyneestä testauksesta huolimatta. 
...koska epidemiat talttuvat kuudessa viikossa, joka kerta.
HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa, että epidemia on kurissa ja hallinnassa, mutta kadonnut se ei ole. 
"Kurissa ja hallinnassa". Ei tässä koko aikana ole hallittu yhtikäs mitään. Kaikki koronatoimet on enintäänkin siirrelleet ongelmakohtaa – joka siis on flunssakausi, jollainen tulee joka vuosi. Kun lisäksi diagnoosiin ympätään kaikki muut häiriöt, on rakennettu vimmainen khimaira, joka kykenee mihin hyvänsä ninjatemppuihin.
Yleisesti on pelätty, että koronavirus pystyisi leviämään aerosolitartuntana eli ilmateitse. Järvinen ei kuitenkaan pidä tätä tartuntatapaa tällä hetkellä merkittävänä tai huolestuttavana.
Tämä on kyllä omituinen väittämä – mutta kaikkihan tässä narratiivissa on omituista. Aiemmin on jo korjailtu veikkailuja sillä, että fiirux ei tartukaan kaikista mahdollisista pinnoista kymmenen päivän väijymisen jälkeen – ja nyt se ei tartu edes ilmateitse? Kielareillako se on levinnyt? Vai ehkä vampirismin kautta? Vai siemennesteitse, kun kyseistä virusta on jostain syystä sieltäkin ehditty löytää?
– Tilannekuva on vahvistunut siitä, että tartunnat tulevat pääosin lähipiirissä. Tämä tarkoittaa perhepiiriä, työpaikkaa tai paikkoja, missä ollaan kontaktissa ja lähellä tartunnan saaneen kanssa.
– Tämä on se tyypillisin tapa. Silloin tämä on todennäköisesti pisarakontaktia eli puhetta, pärskettä ja yskimistä, kertoo Järvinen.
...eli siis ilmateitse, muttei ilmateitse? Aletaan olla kohtuullisen lähellä sitä – oikeammansuuntaista – ajatusta, että virukset eivät itse asiassa aiheuta mitään; niitä vain löytyy vaurioituneiden solujen ja tulehdusten yhteydessä – ja vain siksi että niitä väenvängällä halutaan löytää.
Järvisen mukaan tätä teoriaa tukee esimerkiksi se, kuinka terveydenhuollossa henkilöstö on usein saanut tartunnan toisiltaan silloin, kun ei olla oltu suojautuneena. Tartunta on siis harvemmin tullut potilaskontaktissa.
Konjektuuria. "Teoriaa tukee esimerkiksi, kuinka henkilöstö on saanut tartunnan toisiltaan silloin kun ei olla oltu suojautuneena"; mistä tämä tiedetään? Millä Asko on onnistunut paikallistamaan tartunnan hetket jokaisen sairastuneen kohdalla?
Ilmateitse tarttuvaa koronavirusta Järvinen puolestaan kutsuu lähes turhaksi pelotteluksi.
– Ei vaikuta, että sillä olisi isoa merkitystä tämän taudin tartuntaketjussa.
Niin. Paitsi että ilmateitsehän tuon väität kuitenkin tarttuvan. Vain läheisiltä ihmisiltä toki. ...Eli ihmisten pitäisi eristäytyä vielä vähän lisää?
– Jostain syystä se on hyvin paikallinen, mutta sitä emme tiedä, mikä tässä on rajoitusten osuus ja mikä taudin osuutta. Kaikki tämä tekee jatkon ennustamisen huomattavan hankalaksi, toteaa Järvinen.
Mmhmm? Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen.

Ei kommentteja: