2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

perjantai 1. toukokuuta 2020

Pohjanlahden luottamusmestaruus-indeksi

Tähän on mahdoton olla uskomatta:

Yllättävä ennuste: Suomi toipuu koronakriisistä Ruotsia nopeammin – tekijä keksii ainakin pari selitystä

Ennuste. Näillä on hirmu luotettava maine.
Suomen markkinat ovat selvästi Ruotsia luottavaisempia tulevaisuuteen, kahden yhtiön kehittämästä indeksistä selviää.
Kukaan koskaan kuullut fear/greed-indeksistä? Mitä luottavaisemmaksi äidytään, sen kylmempää kyytiä on tiedossa.
Mielikuvituskäppyrän trendi näyttää siltä, että siinä vaiheessa kun Suomi on kuukaudesta toiseen rämpinyt melkein nollassa, mutta vähän alle, Ruotsi tuikkaa itsensä positiiviselle järkevämmillä odotuksilla, kun Suomi jää edelleen matelemaan pakkaselle.
Erityisen mielenkiintoiseksi asian tekee se, että heidän analyysinsä mukaan Suomi toipuu koronaviruksen aiheuttamasta taloudellisesta kriisistä Ruotsia nopeammin ja että toipuminen on jo alkanut.
Toipuminen ei ole alkanut. Vielä ei edes tajuta miten syvällä kuopassa ollaan – ja että ohuen maakerroksen alla odottaa onkalo, jonka syvyyttä on mahdoton arvioida.
– Edes sotilaallisten kriisien yhteydessä emme ole nähneet niin nopeita ja monimutkaisia taloudellisia vaikutuksia kuin nyt koronaepidemiassa.
Edes sotilaalliset kriisit eivät ole olleet ihan yhtä fiktiivisiä kuin tämän "epidemian" skenaariot. Ei niin että seurauksissa mitään yllättävää olisi. Mitä tapahtuu korttitalolle kun poistaa yhden kortin?
Vaikka tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, Gravizin mukaan heidän ennustemallinsa on erityisen tarkka etenkin kahden viikon aikajänteellä.
Kahden viikon? Ennuste kattaa yhdeksän kuukautta.
– Kahden viikon aikana puhutaan tilastojen kielellä noin 0,7:n tarkkuudesta. Olemme siis oikeassa noin 70–98 prosentin varmuudella, Graviz sanoo.
Siis kahden viikon sisällä. Ja yhdeksän kuukauden?
– Katsomme myös kuitenkin sitä, miten asiat ovat sujuneet menneisyydessä. Ihmisten käytös on kuitenkin melko ennustettavaa, ja kaikki tekevät samoja asioita päivästä toiseen. Siinä mielessä tulevaisuuden ennustaminen on helppoa.
Jaa? No sitten! Yhdeksän kuukauden päästä Ruotsi siis ohittaa Suomen, joka ei ole siihen tultaessa edennyt mihinkään. Tuon ennusteen olen kohtuullisen valmis uskomaan kyllä.

Ei kommentteja: