2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

perjantai 8. toukokuuta 2020

Julkisia malleja ei mistään

Hirmu rivakkaa toimintaa:

THL vastasi huutoon – avaa koronaepidemian mallinnuksen taustoja

Ei olla kuin yhden karanteenin™ verran myöhässä. Tosi kiva että nyt jo, kun yhteiskunta horjuu yhdellä jalalla, luvataan kertoa vähän että mihin tämä järjettömyys on perustuvinaan.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos alkaa julkaista mallinnusten taustatietoja ja parametrejä verkkosivuillaan.
"Alkaa julkaista" taustatietoja ja parametrejä. Eli siis osia lähtöoletuksista, muttei edelleenkään kaikkea, eikä varsinkaan kerrallaan, vaan vähitellen, tipoittain?
"Meitsi menee nyt ineen, mut toimistolta ollaan kyllä yhteyksissä sitten kun ollaan."
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on maaliskuusta lähtien julkaissut koronaepidemian mallinnuksia Suomessa. Se ei ole kuitenkaan julkaissut mallinnuksen taustalla vaikuttavia parametrejä.
Eli siis pari kuukautta mallinnuksia, jotka joko perustuvat vähän johonkin, tai sitten eivät. Lisäksi vielä Imperiumin yläkoulun mallinnukset, joiden perusteella tehtyä avovankilaohjeistusta ei edes mallinnosten tekijä itse ole viitsinyt noudattaa.
Epidemiologiset skenaariot perustuvat olettamiin
Siis: olettamiin.
muun muassa koronaviruksen tartuttavuusluvun tasosta. Taustalla on yleinen epidemiologinen tieto
Siis: arvailu.
tartuntatautien leviämisestä sekä ne tiedot,
Siis: vääristellyt tilastot ja kaikkea koheesiota väistelevä diagnosointi.
joita koronavirustaudista on toistaiseksi ollut saatavilla.
Mahtavaa. En tähän hätään jaksa käydä syynäämässä näitä jakeluun päästettyjä dokumentteja – koska niiden pohjaoletukset on jo valmiiksi pielessä, ja silloin metodologian eksaktisuus on toisarvoista – mutta laitetaan tämä linkki nyt talteen siltä varalta että jossain kohtaa löytyy mielenkiintoa...

Ei kommentteja: