2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

sunnuntai 24. toukokuuta 2020

Ja sit sun tarttis maksaa tästä

Psykoottinen meininki jatkuu:

Lähivuosina tulee koronalaskun maksamisen aika – mistä tuleva hallitus voisi saada lisää verotuloja?

Jep. Lisää rahaa hallitukselle, jotta hallitus voi törsätä vielä enemmän mielipuolisiin joukkojenhallintaoperaatioihinsa. Sä maksat, me käytetään.
Työelämäprofessori Timo Viherkenttä kiristäisi listaamattomien yritysten osinkoverotusta ja nostaisi arvonlisäveroa.
Timppa ei sitten listattujen osinkoverotusta nostaisi? Niiden kaikkein suurimpien firmojen? Ei tietenkään nostaisi. Ja arvonlisäverohan kohdistuu suoraan asiakkaaseen, eli siihen, jonka tuloista jo valmiiksi on verotettu pauttiarallaa kolme neljännestä. Hienoa.
Valtion palkkalistoilla kaikki ratkaisut löytyvät just sun lompakosta.
Juuri nyt hallitus ei liikoja mieti, mistä varat koronavirusepidemian runteleman Suomen paikkaamiseen otetaan. Nyt velkaannutaan, ja paljon.
Näin tehdään. Hallitus ei noin yleensäkään liikoja mieti niin kauan kuin omat tulot on turvattu, ja suojatyöpaikat varmistettu etujärjestöjen suuntaan. Kun ei käytetä omaa rahaa, voidaan tehdä mitä hyvänsä – ja sellainen voidaan aina rationalisoida ekselöinnillä.
Tässä vaiheessa epidemiaa hallitus pelastaa yrityksiä ja kuntia sekä purkaa vähitellen rajoituksia. Seuraavaksi se yrittää elvyttää taloutta ja saada kasvua jälleen vauhtiin.
Hallitus "pelastaa" yrityksiä, jotka se ensin itse on telonut. Hirmu altruistista! Kiitti kauhian palijo, hokevat yrittäjät varmaan kuorossa. 
Sen jälkeen parin kolmen vuoden päästä seuraa vaikea vaihe, joka saattaa mietityttää lähivuosina maan johtoon pyrkiviä. Silloin alkaa olla aika hidastaa velkaantumisvauhtia ja saada valtion menot ja tulot paremmin tasapainoon.
Se "vaikea vaihe" taitaa tässä narratiivissa olla jo heti seuraavat vaalit, joissa pitäisi jollain ilveellä saada pennejään laskevat kansalaiset uskomaan seuraavaan umpitörkeään valheeseen, jolla lypsetään vielä vähän lisää rahaa niiltä, joilla ei ole varaa mihinkään muutenkaan.
Se tarkoittaa menojen leikkaamista, mutta se voi tarkoittaa myös verojen korottamista.
Tuo virkehän ei tarkoita kerrassaan mitään. Se tarkoittaa mitä hyvänsä. Se on sanahelinää, jolla täytetään onttoja ruosteisia tynnyreitä joista ei vielä lähde tarpeeksi meteliä.
Mitä mahdollisuuksia valtiolla olisi lisätä tulojaan koronaviruksen jälkeisessä ajassa? Olisiko tulojen lisääminen helpompaa kuin ikävät leikkaukset palveluihin ja etuuksiin?
Valtion ei tarvitse lisätä tuloja. Valtion pitää lakata sekaantumasta joka asiaan. Me emme tarvitse näitä päsmäreitä. "Valtio", eli siis puolueet ja etujärjestöt ja virkamiehistö, jotka rampauttavat koko maan kaiken toiminnan – jo ennen keksittyä "koronakriisiä"™ – ovat loisia. Niillä ei ole mitään muuta funktiota kuin kupata just sun tienaamat rahat parempiin taskuihin.
Tulevilla päättäjillä ei Viherkentän mukaan ole hirveästi pelivaraa. Lähes kaikissa veromuodoissa Suomen verotuksen taso on jo valmiiksi korkea.
Älä? Annos totuuden sanojakin aina livahtaa mukaan – varmaankin kosmeettisista syistä. Suomen verotus on suoraa ryöstöä, jota ei voi perustella millään, mutta perustellaan silti – koska ihmiset on koko ikänsä aivopesty kuvittelemaan että tällä kiristysjärjestelmällä olisi muka joku oikeutus. Sillä ei ole.
Tavaroista ja palveluista maksettava alv on nyt 24 prosenttia. Alvissa on kaksi alennettua verokantaa: muun muassa ruuasta ja ravintolasyömisestä menee veroa 14 prosenttia. Kirjoissa, lehdissä, lääkkeissä ja muun muassa majoituspalveluissa alv on 10 prosenttia.
Jos arvonlisäveron kaikkia verokantoja nostaisi yhden prosenttiyksikön, valtio saisi lisää verotuloja 800 miljoonaa euroa.
Tämä kaikki on pelkkää kikkailua. Kyseessä on moninkertainen ryöstö, jonka jokaisessa vaiheessa käytetään milloin mitäkin prosenttia. Suojelutoimintaa à la cosa nostra (ja "meidän asiammehan" ei sisällytä just sua).
Yleinen kritiikki alvin nostamista vastaan on se, että korotus olisi regressiivinen, eli se osuisi kipeimmin pienituloisiin, joiden tuloista suurempi osa menee kulutukseen kuin suurituloisilla. Viherkentän mukaan vaikutus on hyvin pieni ja sitä voisi tasapainottaa muilla toimilla.
Aivan! Kun vähän ekselöidään lisää, niin välittömät vaikutukset tavallisen tallaajan elämän kutistumiseen on mahdollista häivyttää taulukosta. Ei elämästä, mutta taulukosta.
Vuonna 2019 verojen ja veronluonteisten maksujen kokonaissumma oli 101 miljardia euroa.
Tärkeimmät verot olivat:
Kotitalouksien tuloverot (kunnallisvero, valtion ansio- ja pääomatulovero, yleisradiovero) 29,3 miljardia euroaArvonlisävero 21,8 miljardia euroa
Energiaverot 4,3 miljardia euroa
Kiinteistövero 1,8 miljardia euroa
Alkoholijuomavero 1,5 miljardia euroa
Ajoneuvovero 1,1 miljardia euroa
Tupakkavero 1,1 miljardia euroa
Rahapelitoiminnan voittovarat 1,1 miljardia euroa
Autovero 880 miljoonaa euroa
Varainsiirtovero 857 miljoonaa euroa
Perintö- ja lahjavero 748 miljoonaa euroa.
Lisäksi veronluonteisia pakollisia sosiaaliturvamaksuja kerättiin 28 miljardia euroa. 
Eli: jos satut olemaan vaikka työtön (kuten – kiitos valtion – yhä useampi on), valtio vetää ensin välistä maksamastaan työttömyyskorvauksesta melkoisen siivun; sitten valtio tekee kaikesta (liikkumisesta, syömisestä, elämisestä) mahdollisimman kallista, ja kun satut kuolemaan, jäämistöstäsi (jos sellaista sattuu ylipäätään olemaan) verotetaan vielä sen verran että perikunta mahdollisesti ajetaan konkkaan. Tämä tehdään just sun auttamiseksi.
Verotuksen päätehtävä on silti fiskaalinen: sillä pitää kerryttää tehokkaasti verotuloja, eikä se saisi vääristää taloudellista toimintaa – ellei sitten lainsäätäjä sitä nimenomaan halua. Verotuksella voi myös ohjata käyttäytymistä.
Höpönpöppöötä: verotuksella ei saisi vääristää taloudellista toimintaa, paitsi jos niin nimenomaan halutaan tehdä. Tämä ei tarkoita mitään muuta kuin mielivaltaa – jollaisella voidaan tehokkaasti tukea vaikka tällaista epätiedettä:

Kesä ei ehkä tuokaan helpotusta koronapandemiaan, tutkijat varoittavat

Mielikuvituspandemia saattaakin yhtäkkiä ollakin ihan erilainen taas kerran. Tutkijat ovat veikkailleet kaikenlaista mikä ei ole pitänyt paikkaansa, ja veikkailevat edelleen kaikenlaista jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Overtonin ikkunaa siirrellään päivittäin sinne sun tänne ilman mitään järkiperusteita – sun rahoilla.

Ei kommentteja: