Totuusministeriö harrastaa jälleen vanhaa tuttua gaslighting-propagandaa:
Valheenpaljastaja: Kahdeksan asiaa, jotka jokaisen pitäisi ymmärtää misinformaatiosta
"Valheenpaljastaja". Heti ensimmäisellä sanalla väitetään, että tämä anonyymi entiteetti kertoo mikä on totta. Tämä pseudonyymi kertoo, miten asiat pitää ymmärtää oikein.
Jokainen vähänkin valveutuneempi tietää jo etukäteen, mitä tämä pläjäys tulee pitämään sisällään, mutta katsotaanpa mitä jutussa tullaan vahingossa myöntäneeksi:
4. Misinformaatio tulee usein yhteiskunnan huipulta.
Mistä "valheenpaljastaja" tulee? Totuusministeriö rahoitetaan alamaisten rahoilla. Sen johtokunta valitaan poliittisesti. Sen ainoa tehtävä on taivutella alamaiset ajattelemaan tietyllä tavalla halutuista asioista. Kuka päättää, mitä halutaan ymmärrettävän oikein?
Kuten arvaamme, tällä kohdalla viitataan tiettyyn tositeeveenäyttelijään, jonka provokatiivinen "Protestoikaa rauhanomaisesti" -kehotus "lietsoi väkivaltaisen mellakan", jonka päämäärätön ryntäily "melkein kaatoi demokratian".
Puhutaanko yhteiskunnan huipulta tulevana misinformaationa neljä vuotta jatkuneesta "russian collusion" -epäuutisoinnista? Ei tietenkään puhuta. Mainitaanko sitä, että "vaaleissa" kaapin päälle nostettiin dementikko, jota juuri kukaan ei äänestänyt, mutta joka silti sai ääniä enemmän kuin kukaan koskaan?
6. Mutta kannattaa muistaa, että ihmiset yliarvioivat oman medialukutaitonsa.
Ovatko toimittajat ihmisiä? Kuinka usein toimittajat muistavat harrastaa tässäkin peräänkuulutettua lähdekritiikkiä? Seuraavista ilmauksista päätellen ainakaan "valheenpaljastaja" ei moiseen juuri intoudu:
Luotettavan tiedon parissa työskentelevät – kuten toimittajat, tutkijat, faktantarkistajat –
tai
Mitä tiedät tiedon julkaisijasta? Onko jokin tuntemasi, luotettava uutisväline julkaissut tästä jotakin?
Salaliittoteorioissa onkin usein tapana selittää maailman tapahtumia sillä, että jokin pahantahtoinen, salamyhkäinen eliitti vetelee naruja kulisseissa. Ja toki näin voi joskus ollakin.
Joskus salaliittoteoriat voivat jopa johtaa siihen, että voimattomat peräävät oikeuksiaan ja onnistuvat siinä.
”Ei rokotus suojaa niin, että voisi elellä vapaasti” – STM ei lupaa nopeaa kaikkien rajoitteiden purkua
Ihmiset eivät usko misinformaatioon siksi, että se on teknisesti hyvin tehtyä tai vakuuttavaa. He uskovat siihen, koska he haluavat uskoa siihen.
Meihin kaikkiin vaikuttaa joukko kognitiivisia vinoumia, eli psykologisia mekanismeja, jotka toimivat tavallaan oikoreitteinä informaation käsittelyssä.
Näistä tunnetuin lienee vahvistusharha, josta on kertynyt suuri määrä tutkimustietoa vuosikymmenten ajalta. Sillä tarkoitetaan taipumustamme uskoa asioita, jotka vahvistavat maailmankuvaamme. Samalla hyljeksimme asioita, jotka haastavat ennakkokäsityksiämme.
Kun näistä vinoumista tulee tietoiseksi, niitä voi myös vastustaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti