Nuorsuomalaisten Iltakoronasanomat on – ei yhtään ennalta-arvattavasti – lähtenyt purkamaan koronamyyttejä, jotka ovatkin saaneet aikaan melkoista tuhoa yhteiskunnallisen koheesion taholla.
Oletettavasti artikkeli tulee taklaamaan ainakin nämä:
- Koronatilastot on todellakin täysin luotettavia, eivätkä ollenkaan systemaattista hysteriaa lietsovia.
- 5G on ihan vaaratonta, eikä mitenkään voi aiheuttaa niitä ongelmia, joita sen on moneen kertaan tutkitusti todettu aiheuttavan.
- Meedia pitää yllä tasapainoista ja objektiivista raportointia, jossa ei ole sijaa paniikin luomiselle ja misinformaatiolle.
- Täysin todellinen "koronapandemia" alkoi Wuhanin torilta, eikä suinkaan Fort Detrickin biolaboratoriossa.
- Sähkötupakan "aiheuttamat" koronaa kummasti muistuttavat oireet eivät muistuttaneet koronaa yhtään, varsinkin koska kyseinen kampanja alkoi Fort Detrickin liepeillä, jolla siis ei ole mitään tekemistä minkään kanssa.
- Covid-19/Sars-Covid... En muista mikä, joku numero varmaan, on hyvin luotettavasti tunnistettu testeillä, jotka eivät suinkaan anna 80% vääriä tuloksia – vaikka nk. "Tieteen" mukaisia testejä ei ole koskaan tehty vaan hosuskeltu vain vähän sinne päin.
- Rokotukset ovat turvallisia – vaikka niillä onkin aiheutettu runsaasti kuolemia, halvaantumisia, sterilointia (tahallaan) ja muuta semmoista kivaa, eikä niitä ole koskaan kaksoissokkotutkittu – ja ainoa tapa poistaa pöpöt maailmasta, mikä on tosi hyvä tavoite koska steriloitu maailma on terveellinen.
- Kaikkien sulkeminen karanteeniin terveydetilasta piittaamatta on todistetusti toimiva metodi – vaikka tutkimukset muuta kertovatkin.
- Virukset aiheuttavat tauteja, vaikka niitä ei osatakaan diagnosoida mitenkään, ja taudit muuttavat muotoaan – koskapa voivat aiheuttaa ihan mitä vain. Ja tarttua ihan miten vain.
- Oireettomat kantajat – vaikka osoittavatkin pöpöteorian pöljäksi – ovat hyvä syy teljetä ihmiset koteihinsa, koska salaa ovatkin kuoleman kielissä ja voivat jättää viruksia lojumaan mahdollisesti... No, ihan miten pitkäksi aikaa vain, ihan mihin hyvänsä.
Katsotaanpa (nyt jänskättää):
Miksi älykkäätkin ihmiset uskovat koronamyytteihin? 8 myyttiä, joihin sinäkin saatoit haksahtaa
Ai pahus, niitä on vain 8. No, bonuksina varmaan nuo muut.
Koronaviruksesta liikkuu monenlaista tietoa. Suuri osa siitä on virheellistä.Ah, niin totta! Ollaan ihan samalla aallonpituudella.
BBC pohtii aihetta laajassa artikkelissa ja esittelee useita syitä, miksi fiksuimmatkin voivat langeta koronamyyttien ansaan.Haha, joo! Brittien YLE; senhän tietää mitä sieltä voi odottaa. ...Eikun hetkinen. Siis tässäkö suhtaudutaan vakavasti siihen, mitä Crownin propagandatoimisto tuuttaa? Ei kai sentään.
Yksi selitys löytyy uutisten, tiedonmurusten ja huhujen valtavasta määrästä. Se on niin musertava, että tosiseikkojen erottaminen on hankalaa. Tietotulvassa on myös helppo hämätä: jos asia on puettu vakuuttavan oloisesti, voi kriittisempikin unohtaa vaikkapa lähteiden arvioimisen, saati niiden tarkistamisen....Niin kuin toimittajat tekevät ihan oletuksena? Aivan totta.
Australian National Universityn tutkija Eryn Newman on osoittanut, että pelkkä kuvan lisääminen väitteen yhteyteen tekee siitä uskottavamman - vaikkei kuva edes suoranaisesti liity siihen.Niin totta! Niin kuin ne taiteilijoiden pallurakuvat niistä "koronaviruksista"?
Virhetieto tuntuu vakuuttavammalta myös, jos siihen lisätään paljon kuvailua tai yksityiskohtaisia tarinoita jonkun henkilökohtaisista kokemuksista.Jep, niin kuin meedia tekee. Ihan samalla tavalla ajatellaan kyllä!
Toinen tapa tehdä myytistä todellisemman tuntuinen on lisätä soppaan hitunen faktoja, numerotietoja tai lääketieteellisiä termejä, joiden perusteella se tuntuu linkittyvän jo aiemmin opittuun.Ai-VAN! Tätähän jokainen lehtijuttu tekee soppaansa keitellessään.
![]() |
Hih hih. Tää on niin totta! |
Pelkästään saman asian toistaminen voi tehdä viestistä vaikuttavamman, koska lopulta sisältö alkaa tuntua tutulta. Kriittinenkin voi haksahtaa, jos väärä viesti toistuu jatkuvasti hänen uutisvirrassaan.Jep! Jos jokainen lehti toistaa yhtä ja samaa päivästä toiseen, täysin samoilla otsikoilla (tai viitseliäämmät hiukan muilattuina) – floodaus toimii ihan täpöillä.
Ilmiö vain vahvistuu sosiaalisessa mediassa, jossa kuka tahansa voi jakaa ja levittää sisältöä. Kanadalaisen University of Reginan psykologit tekivät kokeen, johon osallistuneet saivat tutustua erilaisiin koronavirusta koskeviin uutisiin. Mukana oli sekä aitoja että keksittyjä uutisia.Osallistujilta kysyttiin, pitivätkö he juttujen väitteitä oikeina. Noin 25 prosenttia osallistujista piti valeuutisia totena.
– Tämä viittaisi siihen, että ihmiset jakavat materiaalia, jonka he olisivat voineet tajuta virheelliseksi jos olisivat miettineet asiaa, toteaa koetta vetänyt psykologi Gordon Pennycook.Jännä. Miten mä olen samaa mieltä BBC:n kanssa?
1. Väite: Koronavirus kuolee yli +25 asteen lämpötilassa.Totuus: Virus voi tarttua, oli lämpötila mikä tahansa. Se on levinnyt hyvin myös lämpimissä maissa.
Ömm... Tätäpä en ole kuullutkaan. Aika hölmö väite kaikin puolin. Myös tuo "Koronavirustartunnan voi varmistaa laboratoriotestillä". Eikös me sovittu että debunkataan tuo höpöhöpöjuttu?2. Väite: Jos pystyt pidättämään hengitystä vaivatta yli 10 sekuntia, et kanna koronavirusta.Totuus: Koronavirustartunnan voi varmistaa vain laboratoriotestillä. Sen aiheuttamia yleisiä oireita ovat kuiva yskä, kuume ja väsymys. Vaikka hengityksen pidättäminen onnistuisi pidemmänkin aikaa vaivatta, voit silti kantaa koronavirusta tai sairastaa jotain hengityselinten sairautta.
3. Väite: Alkoholi tappaa koronaviruksen - myös sisäisesti.Totuus: Alkoholista on toki hyötyä puhdistus- ja desinfiointiaineissa, mutta ei suun kautta nautittuna. Sairaana ei kannata nauttia alkoholia.
4. Väite: Valkosipulin syöminen ehkäisee koronavirustartunnalta.Valkosipuli on terveellistä syötävää, ja sillä on joissakin tutkimuksissa myös todettu olevan antibakteerisia vaikutuksia. Se ei kuitenkaan tehoa viruksiin, eikä valkosipulin syöminen näytä WHO:n mukaan suojaavan koronavirustartunnalta.
5. Väite: Nenän huuhteleminen suolaliuoksella suojaa koronavirukselta.Nenän huuhteleminen suolaliuoksella on monelle tuttu tapa hoitaa flunssan ja poskiontelotulehduksen oireita. Huuhtelun tehosta koronavirustartunnan hoidossa tai ehkäisemissä ei ole todisteita.
6. Väite: Käsienkuivain tappaa koronaviruksen.Julkisten tilojen vessoissa yleiset lämpöpuhaltimet eivät tapa viruksia. Kädet on turvallisinta ja hygieenisintä on kuivata kertakäyttöiseen paperipyyhkeeseen.
Khm. Sairausvalistajilla tuppaa olemaan dualistinen ajatus, jonka mukaan olet joko terve tai sairas – vaikka meissä jyllää jonkinasteinen sairaus siellä sun täällä koko ajan. Kukaan ei ole täysin "terve", vaikka olisi miten rautaisessa kunnossa. "Elimistön rasittaminen" on perin suhteellinen käsitys – ja jos kroppaansa suostuu kuuntelemaan yhtään, tietää kyllä mikä on liiallista rasitusta ja mikä ei. Punkassa makaaminen on hyväksi lähinna vain silloin jos ei millään jaksa nousta ylös.7. Väite: Saunominen ehkäisee koronaviruksen aiheuttamaa sairastumista.Saunomisella tai kuumilla kylvyillä ei ole vaikutusta sairastumiseen. Kumpikaan ei itse asiassa nosta ruumiinlämpöä merkittävästi. Suomalaisten lääketieteen opiskelijoiden yhdistys Vastalääke varoittaa Facebook-sivuillaan, että sairastuneena saunominen vain rasittaa elimistöä.
8. Väite: Koronavirus on luotu laboratoriossa.Kovasti huhutulle väitteelle ei ole todisteita. Tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa, että viruksen alkuperä on luontainen ja sen on syntynyt muuntumalla kuten virukset ylipäätään muuntuvat.
Lähteenä on käytetty myös professori Juhani Knuutin blogia.Totta kai on. Vastahan tyyppi oli joka toisessa lehdessä tekemässä juurikin tätä samaa.
Hmm. Tässä artikkelissa ei jostain syystä huomattu puuttua todellisiin valeuutisiin. Miksiköhän?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti