2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

torstai 19. maaliskuuta 2020

Jäätävä polte

Teknarin (Otavamedia) toimituksellinen linja on selvästikin muuttunut viimeaikoina; aiemmin ei tarvinnut tarttua näihin hölinöihin juuri ollenkaan, mutta nyt niitä tulee solkenaan:

Grönlannin poikkeuksellinen sulaminen nosti merenpintaa 2,2 millillä kahdessa kuukaudessa – Jäätä suli vedeksi enemmän kuin suomalaiset käyttävät vettä 2 000 vuodessa

Kokonaista 2,2 milliä? Siitä vuotuisesta parista sentistä, jolla merenpinta nousee siellä missä nousevainen sattuu olemaan. Suomessahan se laskee suunnilleen samaa tahtia. Eli missä tämä Grönlannin aiheuttama merenpinnan nousu on mitattu, ja miksi se esitetään globaalina ilmiönä? Onko Grönlannin jäätikkö vastuussa kaikesta merenpinnan noususta, ja muut jäätiköt eivät lainkaan?

Ja ennen kaikkea: ihanko todella jäiden sulaminen nostaa merenpintaa? Jäätymisen pitäisi siis kaiken järjen mukaan aiheuttaa merenpinnan laskua – mutta merenpinta jatkaa nousuaan (siellä missä nousee) melko lailla tasaiseen tahtiin – ihan niin kuin täällä meidän niemellä maanpinta nousee melko lailla ennustettavaan tapaan.

Miksi aikaraamiksi valittiin kaksi kuukautta? Miksei kolmea? Tai kuutta? Olisiko kenties vaikkapa 55 päivän rajaus saanut vielä shokeeraavamman otsikon aikaiseksi?

Mitä jos lasketaan Afrikan väestön juomiset mukaan? Tai koko maailman? "Ihmiset juovat meret tyhjiksi 2000 vuodessa!" olisi sekin ihan kiva paniikin aihe, eikös?
Tutkimuksessa arvioitiin mannerjäätiköiden sulamista GRACE-ohjelman erittäin tarkkojen satelliittikuvien avulla.
Hyvä että käytettiin niitä erittäin tarkkoja kuvia, eikä niitä suttuisia turistifotoja, joita etukameralla syntyy...
Myös Etelämantereella mannerjäätiköt ohenivat, mutta itäisellä Etelämantereella tilannetta helpotti jonkin verran se, että lumisateiden määrä kasvoi.
Harmin paikka. Lumisateethan kumuloituessaan muodostavat jäätä – kuten jokainen alkeellisesti fysiikkaa tunteva tietää. Muuten ihan oikeaoppisesti ovat ajoittaneet panikoitinsa sulamiskauteen (raportoivat siis edellisen kesän syklisistä tapahtumista nyt keväällä), mutteivät ole muistaneet, että eteläisellä pallonpuoliskolla on päinvastaiset vuodenajat – että siellä panikointi kannattaa ajoittaa puolisen vuotta myöhempään ajankohtaan. Mutta ilmastointiskientologeillehan tuottavat nämä vuodenajat(kin) vähän vaikeuksia aina...

Ei kommentteja: