2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Sairastetaan yhdessä :D

Iltakoronalehti tuo fiktiivisen viruksen just sun lähelle tavallisten ihmisten tarinoilla flunssasta (ja muista oireyhtymistä, joilla ei ole välttämättä muuta tekemistä keskenään kuin immuunivaje):

Parantuneet

Jo kaksituhatta suomalaista on parantunut COVID-19-taudista. Haastattelimme heistä viisi.
Kiva. Kaikkien oireiden yhteenliittymä nimeltä covid-1984. Ensimmäisen potilaan versio:
Jo oireiden ilmaantuessa Ruoho otti yhteyttä alueen koronainfopuhelimeen ja pääsi testeihin 6. huhtikuuta. Päivää myöhemmin tuli tulos COVID-19-positiivisuudesta.
Testejä ei voi käyttää diagnosointiin, mutta siitä huolimatta niitä käytetään siihen. Tällä ei ole mitään tekemistä tieteen kanssa.
– En pelännyt missään vaiheessa itseni puolesta, vaan sitä, olenko nähnyt ihmisiä ja tartuttanut heitä. Kolme ihmistä joutui vuokseni karanteeniin, mutta heille se ei ollut onneksi levinnyt. Se helpotti omaatuntoa.
Jep. Siis kolme tervettä ihmistä laitettiin erikseen karanteeniin turhalla verukkeella. Ihmisiin istutetaan perusteetonta syyllisyydentuntoa. Kirkossa tämä tunnetaan nimellä "synnintunto".
– Se tarttuu helposti, voit saada sen vaikka kaupasta.
Eikä tartu, etkä voi. Virus pelkän määritelmänsä mukaan (jos sitä nyt haluaa uskoa) on eloton rimpsu nukleiinihappoa, joka vaatii jo valmiiksi vioittuneen kudoksen kasvualustaksi. Voidakseen aiheuttaa sairastumista sen täytyy monistaa itseään miljoonittain – minkä mahdollisuus ylipäätään konseptina on perin spekulatiivinen. Eikä "viruksen" määrää voida testeillä testata – saati että pystyttäisiin erottamaan "virusmateriaali" kaikesta muusta geneettisestä materiaalista tai solujen tuottamista eksosomeista, jotka ovat olemassa immuunijärjestelmän tärkeänä osana silloin kun niitä tarvitaan. 
On tietenkin hyvä olla kotona ja välttää turhaa liikkumista,
Sairastuminen ei tarkoita punkkaan kaatumista. Patogeenit viihtyvät staattisissa olosuhteissa, joten vaikka lepo on paikallaan silloin kun tuntuu siltä että pitäisi levätä... Jos on voimia tehdä jotain, kannattaa tehdä jotain – käydä vaikka raittiissa ilmassa. Oman kropan (jonka parhaiten tunnet sinä) kontrollia ei pidä luovuttaa jollekulle vain sen takia että hänellä sattuu olemaan valkoinen takki.
mutta minulla iski yhtenä iltana kauhea stressi ja paniikki, ja siitä ei seurannut mitään hyvää. Parempi elää vain päivä kerrallaan. Jos on saanut koronan, sinulla on se, et voi asialle mitään ja sen kanssa eletään.
 Stressi ja paniikki tosiaan nostaa kortisolia, mikä heikentää immuunipuolustusta, mikä se taas altistaa sairastumiselle. Mutta väite, että tälle ninjavirukselle ei voisi mitään, on puppua. Pelkästään c-vitamiinin syöminen auttaa – ei tietenkään kerta-annoksena, vaan pitkin päivää joka päivä, koska elimistö yksinkertaisesti tarvitsee sitä, muttei pysty sitä itse tuottamaan. Ylipäätään oman syömisen vähentämisellä saa ihmeitä aikaan – kroppa kun pääsee korjaamaan itse itseään jos jatkuvasti ei tarvitse sulatella ruokaa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan suurin osa tartunnan saaneista sairastaa sen lievänä. Jotkut eivät huomaa saaneensa tartuntaa ollenkaan.
Näin käy siksi, että taudinaiheuttaja ei aiheuta tautia. Yhtälö on liian monimutkainen Teurastajien Hyvinvoinnin Laitokselle.
Aina virus ei tartu, vaikka ihmiset olisivat lähikontaktissa ja asuisivat yhdessä. Tässäkin jutussa haastatellut ihmiset, joilla asuu perhettä kotona, eivät ole tartuttaneet perheenjäseniään.
Tämä siis johtuu siitä, että "virus" ei aiheuta mitään. Jos ihminen sairastuu, hänen kroppansa reagoi sähkökemiallisiin ja psyykkisiin (mikä on sama asia) stressoreihin. Sairas kroppa on elimistö, joka pyrkii tasapainoon omin, tehokkain keinoin, jotka ei aina tunnu mukavilta.
Torstaina 9. huhtikuuta hänelle nousi lämpöä melkein 38 astetta.
– Silloin rupesin tajuamaan, että tämä ei ole minulle normaalia. Tavallisesti lämpöni on 35 ja risat.
Tällä potilaalla on kohtuullisen poikkeava ruumiinlämpö. Meillä tuppaa olemaan erilaiset elimistöt. 
Seuraavana päivänä Nemlanderin olo heikkeni niin, että hän meni päivystykseen. Hänen happisaturaationsa oli laskenut huomattavasti, ja hänet siirrettiin osastolle.
Sitten kunto romahti, ja hän joutui teho-osastolle.
Hän oli teho-osastolla viisi päivää. Siellä myös yskä yltyi kovaksi.
Elimistö siis pyrki poistamaan jotain ylimääräistä keuhkoista. 
– Jossain vaiheessa oli kai ollut tajunnanmenetystä. Pääasiassa omasta mielestäni olin kartalla siitä, mitä tapahtui, hän sanoo.
Lääkäri kertoi hänelle, että oli hyvin lähellä, ettei hän joutunut hengityskoneeseen. Siinä olisi pitänyt olla kaksi viikkoa nukutettuna.
Tämä perustuu mihin? Tiedetään, että hengityskone tunkee patogeenejä takaisin elimistöön, ja estää siis ruumista tervehtymästä. ...Ja varsinkin jos potilaan happisaturaatio on alhaalla, saattaa hyvin olla kyse siitä, että hemoglobiini ei sido happea – jolloin hengityskone on tappava.
Kukaan Nemlanderin lapsista ei ole alkanut oirehtia.
 ...koska kyse ei ollut viruksesta. 

Kolmas potilas:
Ensin alkoi kutina ja kihelmöinti. Irmaelina Kangasaholla, 72, oli rokkomainen ihottuma lähinnä käsivarsista, mutta hieman myös muualla vartalossa. Kutinaa kesti neljä päivää.
Tämä on selvästikin aivan jotain muuta – mutta tokihan se niputetaan samaan hittikategoriaan kuin kaikki muukin.
– Minulla ei ollut kuumetta eikä varsinaisia muitakaan flunssanoireita, niin oli vähän vaikea saada koronatestiä, jota kuitenkin aika tiukasti vaadin, Kangasaho sanoo.
Kangasaho sai lopulta testauksen vielä samalle illalle.
– Seuraavana päivänä minulle soitettiin, että testi on positiivinen. Olin itsekin vähän yllättynyt, koska oireeni eivät olleet kovin selvät.
Se tosiaan on yllättävää – paitsi jos sattuu tiedostamaan, että rna-matskua (jota ei osata eritellä eikä siis diagnosoida) löytyy jokaisen kropasta suurin piirtein aina.
Yllättäen kahden viikon kuluttua siitä, kun hän oli jo saanut terveen paperit, rintakipu ja päänsärky alkoivat taas. Kangasaholla myös nousi enimmillään 38 asteen kuume neljäksi päiväksi.
Häneltä otettiin uudestaan sydänfilmi, mutta mitään ei löytynyt. Hän olisi halunnut myös uuden koronatestin, mutta lääkärin mukaan kyse oli kehon jälkireaktiosta eikä tartuntavaaraa ollut.
 Mitään ei löydy – koska yhtään ei tiedetä mitä etsitään. Tämä on rintakipujen (ja kaiken muunkin) suhteen ihan standardi idiopatia-diagnoosi.

 Neljännellä potilaalla oli selvästikin vain sitkeä flunssa:
Hänelle sanottiin, että lääkäri soittaa parin päivän päästä, jos testi on positiivinen.
Jep. Mikäpä kiire näiden testien kanssa olisi? Varsinkin kun niihin ei voi yhtään luottaa.
Viime päivinä on uutisoitu, että Helsingissä somalinkielisillä on suhteellisesti enemmän koronavirustartuntoja kuin muilla.
 Geneettisellä kompositiolla saattaa olla jotain tekemistä asian kanssa, kuten jutussa kerrotaankin, mutta jotenkin ongelma käännetään jälleen valkoihoisten syyksi. Silleen vähän.
Uusi koronavirus lähti leviämään alun perin Kiinasta maailmalle tammikuussa.
Eikä lähtenyt. Samaa misinformaatiota joka tuutissa. Jo marraskuussa tiedettiin rapakon takana hyvin tarkkaan mitä tulee tapahtumaan: sikäläiset "kansanedustajat" myivät sijoituksensa juuri ennen kalabaliikin alkua, ja sadat konglomeraattien johtajat irtisanoutuivat tehtävistään – juuri sopivasti ennen pörssien vääjäämätöntä syöksyä.
Epidemian alkuvaiheessa tartuntojen arvioitiin tulleen Suomeen etenkin Italiasta ja Itävallasta.
Kaikenlaista on arveltu, ja arvaukset on olleet roimasti pielessä joka osa-alueella. Seurauksena massatyöttömyys, itsemurhien lisääntyminen ja ruokahuoltoketjun katkominen – mutta nälänhätää odotellessa kokonaiskuolleisuus on kuitenkin laskenut lähes pelkästään sen takia, että ihmiset eivät ole saaneet "hoitoa" sairaaloista. Sairaalahoito on ylivoimaisesti suurin kuolinsyy ollut näihin asti; tämä fakta vain naamioidaan koodisanoilla kuten "diabetes" ja "syöpä" ja mitä näitä nyt onkaan.

Viides potilas kertoilee flunssan oireista ulkomailla.
Virtasen lapsi sairastui myös. Vaimo ja toinen lapsi kuitenkaan eivät, vaikka nelihenkinen perhe eli tiiviisti yhdessä kotona. Heille tehtiin testi kaksi kertaa, mutta se näytti negatiivista.
...koska virus ei aiheuta mitään.
Suurella todennäköisyydellä minulla on immuniteetti ja en tartuta muita, Virtanen sanoo.
Voihan sen noinkin muotoilla juu.

Ei kommentteja: