2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

torstai 30. huhtikuuta 2020

Missä viipyvät Rakkauden Hyökkäysjoukot?

Tällä kertaa totalitarismin lippua reippaana liehuttaa korona-jugendin Hanna Mahlamäki:

Itävalta sai viruslinkonsa nopeasti kuriin kokeilemalla totalitarismia muistuttavaa karanteenia, nyt paluu yksilönvapauksiin huolettaa joitakin

"Joitakin"? 
"Oon kuullu että monia huolestuttaa tuolla, ku oon silleen herkällä korvalla kuunnellu."
...Eihän semmoinen yksilönvapaustouhu nyt voi mitenkään käydä päinsä. Mitäs jos jatkettaisiin sitä totalitarismi-"kokeilua" siihen saakka että ihan kaikki on varmasti terveitä aina ja aina, joohan?
Kitzloch oli yksi paikoista, joissa koronavirus levisi räjähdysmäisesti helmi-maaliskuun vaihteessa. Yksi ravintolan baarimikoista oli Alppien ensimmäisten viruksenkantajien joukossa, ja vilkkaasta after ski -ravintolasta virus hyökyi eteenpäin Euroopassa.
Hmm. Ravintola, jossa useita sairastumisia johonkin. Ei kerrota minkätyyppisiä sairastumisia. Mahtoiko tähän koronaversioon kuulua pahoinvointi? Jos, niin mitä moisessa tapauksessa yleensä epäillään ensimmäiseksi?

Tai after-skistä puheen ollen: miten mahtaa körönätesti reagoida viikon juhlimisen jälkimaininkeihin? Veikkaan että lasketteluloman jälkeen aika monella melko useat parametrit heittävät viisareita yllättäviin suuntiin.

Mehän kaikki toki jo tiedämme, että jokainen koronatesti mitä tässä on kokeiltu, antaa yhtä luotettavia tuloksia kuin bingoarvonta. Toki tiedämme senkin, että tätä covid-1984-"virusta" (joka toisinaan [tai koko ajan] valtaa kaikkien muiden koronavirusten skenet) ei ole kertaakaan koko maailmanhistorian aikana todennettu – kuten ei ole muitakaan viruksia. 

Miksikö? Koska se on mahdotonta. Kyseessä on täysin paranormaali ninjamikrobi, jota ei ole todennettu siksi, että sitä ei ole olemassa.

Voisi kuvitella, kun nyt spesialistien kanssa ollaan liikenteessä, että varmana esitetyn entiteetin diagnosointi voitaisiin demonstroida puolueettomien valvojien läsnäollessa kerta toisensa jälkeen – mutta näin ei vain tehdä. 

...Vaan mitäpä tuosta! Pah, sanon minä: jatketaan ihmeessä tällä uskomushoitodiktatuurilla. Milloinkas sitä nyt tieteessä olisi selkeään empirismiin langettu?
Maaliskuun puolivälissä laskettelukausi keskeytettiin ja rajut liikkumisrajoitukset tulivat voimaan. Päättäväisten rajoitusten ansiosta Itävalta oli myös ensimmäisten joukossa löysäämässä kieltoja: auki olevien kauppojen määrää lisättiin jo pääsiäisen jälkeen. Samalla Itävallassa tuli myös kasvomaskin käyttöpakko voimaan kaupoissa ja joukkoliikenteessä.
Eli vapautettiin ihmiset käyttämään haitallista/hyödytöntä kuonokoppaa. Ei kaulapantaa kuitenkaan? Vielä?
Tällä viikolla Itävallasta kantautui taas uutisia: ravintolat, hotellit, kaikki kaupat ja palvelut avataan toukokuussa, jos epidemia pysyy yhtä hyvin hallinnassa kuin se on nyt. Vapaus koittaa!
Ehdollinen vapaus. Jos "epidemia" pysyy yhtä hyvin "hallinnassa" kuin se on nyt, natsimeiningin aikaan, voidaan päästää ihmiset kuonokoppineen (ja kaulapantoineen?) melkein vähän normaalihkoa elämää kokeilemaan.
Itävallassa seurataan tarkkaan koronaviruksen tartuttavuuslukua, joka kertoo, kuinka monta uutta tartuntaa viruksen kantaja saa aikaan. Tämän viikon alussa Itävallan luvuksi arvioitiin 0,59, kun se maaliskuussa oli vielä kolme.
Eli tätäkään ei tiedetä, tietenkään, mutta ollaan kuin tiedettäisiin. Mikä tähän epävarmuuteen auttaisi? Jokaisen ihmisen reaaliaikainen seuraaminen ihan kaikkialla aivan koko ajan, tietysti. Voih, miksei sellaista systeemiä jo kohta pääse kokeilemaan, silleen väliaikaisesti? Isi kato mua! Mikset sä ikinä kato mua!?
Muutos kuukauden takaiseen tilanteeseen on todella suuri. Itävalta sai koronavirusepidemiansa nopeasti kuriin.
Jep. Flunssakausi tosiaan meni ohi. Natsismilla.
Suomessa karanteeni-sanaa käytetään arkikielessä esimerkiksi tarkoittamaan sitä, että ei voi käydä baarissa. Monissa muissa Euroopan maissa karanteeni tarkoittaa jotain ihan muuta.
Hanna on selvästi mustis. Miksei meillä voi olla jyrkkiä kieltoja jotka eivät perustu mihinkään muuhun kuin kyykyttämisen riemuun? Miksei laitettaisi vaikka sellaisia dominoivia univormuja joka kadunkulmaan huutamaan käskyjä ja tönimään ihmisiä? Miksei kaikilta mitata kuumetta koko ajan sellaisella pistoolilla, jolla osoitetaan päähän?
Poliisit partioivat vahvennetusti Wienissä, kun sää muuttui aurinkoiseksi ja vaara ihmisten kokoontumisesta kasvoi.
Ihmisten kokoontuminen, sehän tässä on se vaara – ei mielikuvitusviruksen takia, vaan... Kuka muistaa kun vähän joka maassa alkoi olla melkoisia mielenosoituksia ninq jatkuvasti? Siitä on jokunen viikko – ainakin meedian mukaan. Keltaliivit jatkavat edelleen, ja ympäri pallon osoitetaan mieltä juurikin järjettömyyttä vastaan – mutta mitäpä tuosta kertomaan kun jo vuosia ehdittiin vaieta kaikista muista paitsi poliittiseen narratiiviin helposti pienellä viilauksella tungettavista mellakoinneista. 

...Henkkohtaisesti en sinänsä miekkareissa näe pointtia; paremmin futaisi se, että väki vain yksinkertaisesti viittaisi kintaalla ja rupeaisi elämään. Liikkeet auki (muutkin kuin kermoja kuorivat pöhöketjut), kahvilat auki... Muistatte kai millaista se silloin joskus ennen oli? Kun saattoi ex tempore poiketa jossain ilman suunnitelmaa?

Toki miekkarit on sillä lailla rohkaisevampia, että kun näkee paljon ihmisiä, on helpompi uskoa että joku muukin pitää tätä ääliömäistä pelleilyä puhtaana fasismina. Sopii toivoa, että vappuna edes vähän irrotellaan – mutta ei alkoholin voimalla! Sellainen on vain ördäystä, ja ördäys ei ole mikään kannanotto (tai ainakaan kauhean rakentava).
Nyt Itävallassa pohditaan sitäkin, miten epidemian hyvä hallinta onnistuu, kun vastuu siirtyy viranomaisilta ihmisille itselleen. Ihmiset tottuvat nopeasti uusiin määräyksiin ja viranomaisvalvontaan. Mutta jatkuuko vastuullinen käytös, kun rangaistuksen uhka ja valvonta jäävät pois?
Ei voi jatkua. Ihmiset on rakennettu niin, että heti kun silmä välttää, ruvetaan vastuuttomiksi. Sellainen on ihmisen luonto, ja sen saa kuriin vain raipalla. Ja herkeämättömällä mikromanageroinnilla. Ja loputtomalla valvonnalla. Käskyttämisellä. Kieltämisellä. Säännöksillä. Ihminen ei vaan pysty hallitsemaan itseään; jonkun viranomaisen (joka ei ole ihminen vaikka onkin) pitää suorittaa hallinta. Koska me olemme selviytyneet vain ehkä miljoonia vuosia jotakuinkin autonomisina yksiköinä. Koska nyt se taito on kadonnut. 

Yhtäkkiä, tämän vuoden alussa katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

Ei kommentteja: