2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

tiistai 21. huhtikuuta 2020

Inframylly: sitä ei kuule

Tutkimus: Tuu­li­voi­maloihin Suomessa lii­tet­ty oi­rei­lu ei johdu infraäänestä

Mittausten mukaan tuulivoimalat muuttivat voimaloista noin 1,5 kilometrin etäisyydellä sijaitsevien asuntojen ääniympäristöä. Äänenpainetasot muuttuivat tutkijoiden mukaan ”kaupunkimaiseen suuntaan”.
Tämä ääniympäristön muutos ei kuitenkaan selittänyt infraäänioireilua.
Ei varmaan niin. Tutkijoilta on jotenkin lipsahtanut tajunnasta se, että infraääni on ääntä, joka ei kuulu. Kohtuullisen alkeellinen kämmi. Jos tutkijat todella ovat noin tyhmiä, heille olisi syytä antaa kenkää ja toivottaa hyvää matkaa vähän vähemmän haasteellisiin tehtäviin. Jos he taas tahallaan ymmärtävät ongelmanasettelun väärin, heille olisi syytä antaa kenkää ja menolippu Haagin ihmisoikeustuomioistuimeen.
Tutkijat selvittivät pitkäaikaismittauksilla, millaista ääntä tuulivoimalat aiheuttavat lähellä sijaitseviin asuntoihin.
Vastaus: INFRAääntä. Nämä ihmiset ovat idiootteja. 
Oireilun yleisyyttä selvitettiin kyselytutkimuksella.
Kyselytutkimuksethan on aina tosi hyviä. Koskaan ei ole johdattelevia kysymyksiä, eikä olennaisia aihepiirejä vältellä ollenkaan aina. 
Lisäksi tutkittiin laboratoriokokeiden avulla oireilevien ja verrokkien kykyä havaita infraääni tuulivoimalan äänessä, infraäänen vaikutusta äänen koettuun häiritsevyyteen ja sen herättämiä fysiologisia vasteita.
 "kykyä havaita infraääni tuulivoimalan äänessä"? "infraäänen vaikutusta koettuun häiritsevyyteen"? "sen herättämiä fysiologisia vasteita"? INFRAäänessä tuppaa olemaan se vika, että sen vaikutuksia on omasta kropasta hiukan vaikea täsmällisesti kuvailla.
Haluaisitko tällaisen takapihallesi?
Mikä taas olisi helppoa: äänitetään todella isokalvoisella mikillä matskua, sitten laitetaan tutkijat kuuntelemaan tuota ääntä tosi isolla subbarilla päivästä toiseen, viikosta toiseen, kuukaudesta toiseen, vuodesta toiseen. Mitään ei kuulu, mutta tutkijoiden fiilarit saattavat hiukan vetää depiksen puolelle. Saattaapi olla että ilmaantuu selittämättömiä fyysisiä oireita. Lisätään vielä satunnaisia asiantuntijoita toitottamaan, että "Ei siitä mitään haittaa ole. Eihän täällä edes kuulu mitään!" Ehkä ripotellaan ympäriinsä vielä niitä radioaktiivisia metalleja, joita jokaisesta myllystä löytyy. Sitten tehdään kyselytutkimus tutkijoille: "Mitä sä luulet että tää ääni, jota sä et kuule, mitä se sun mielestä sussa aiheuttaa?"
Kokeissa ei saatu näyttöä siitä, että tuulivoimalan infraääni voitaisiin havaita tai että se voisi selittää tuulivoimalan äänen häiritsevyyttä tai siihen liitettyä oireilua.
Ylläri. Tämähän oli odotettavissakin, eiks?

Nämä tutkimukset on samaa luokkaa kuin jos tutkittaisiin käsiaseiden vahingollisuutta tutkimalla aiheuttavatko pamaukset ruumiillisia vammoja.

Samaa metodia käytetään myös kännykkäsätelyn "tutkimisessa": "Laukaistun aseen piippu toki lämpenee, mutta ei riittävästi aiheuttaakseen kallonsisäisiä palovammoja."
Tuulivoimaloiden ääni, sen fysiologiset vaikutukset ja yhteys sairauksiin -hanke toteutettiin osana valtioneuvoston yhteistä selvitys- ja tutkimustoimintaa.
Kiva. Jos valtioneuvosto selvittää ja tutkii, on tulokset vuorenvarmasti päteviä.
Tutkimuksen toteuttivat monitieteellisenä yhteistyönä Teknologian tutkimuskeskus VTT, Työterveyslaitos, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Helsingin yliopisto. Aiheesta tiedotti Helsingin yliopisto.
Huomaan, että Tiede on tosi hyvin ollut puikoissa. Varsinkin lempparilaitokseni THL on saanut tähänkin signatuurinsa tungettua – mikä viimeistäänkin kertoo siitä, että tuloksiin on pakko luottaa.
Samaan tulokseen päätyi kesällä 2017 tuloksensa julkaissut suomalainen monitieteellinen tutkimushanke.
Uuh, monitieteellinen! Tuota vilkaistessa vastaan tuleekin myös heti neljännessä kappaleessa suosikkifraasini variaatio: "todetaan, että olemassa olevien tutkimusten perusteella tällaisissa ympäristöissä esiintyvien infraäänitasojen suorista terveyshaitoista ei ole tieteellistä näyttöä."

Näyttöähän on perin vaikea löytää jos sitä ei haluta etsiä. Minun nähdäkseni kaikki nämä tutkijat ovat ilmoittautuneet vapaaehtoisiksi sijoittamaan parisataametrisen tuulimyllyn takapihalleen. Tai kuusi sellaista.

Ei kommentteja: