2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

maanantai 20. huhtikuuta 2020

"Jokainen voi vaikuttaa"

Tähän suhtaudun täysin kritiikittömästi:

Sairaaloissa on vähemmän koronapotilaita kuin odotettiin – tarkoittaako se vapaampaa kesää? Näin asiantuntijat vastaavat

Asiantuntijoiden mukaan rajoitusten purkutoimet on pakko aloittaa. Se tulee kuitenkin lisäämään koronapotilaiden määrää.
Kun ennusteet on tähän saakka menneet raskaasti pieleen, niiden täytyy jossain kohtaa ruveta osumaan, joten tottahan toki asiantuntijat nyt viimeistään tulevat olemaan oikeassa.
Ensin hyvät uutiset. Koronavirus ei ole vienyt Suomessa valtavia massoja ihmisiä sairaalahoitoon. Vaikka maanantaina lukemiin tuli nousua, luvut ovat olleet pitkään laskusuunnassa.
 Tosiaan, flunssakausihan on lopuillaan.
[Tyksin infektiotautien vastuualueen ylilääkäri Jarmo] Oksi sanoo, että tämä on suoraa seurausta tiukoista rajoituksista.
Oksi puhuu sitä, mitä hänet on opetettu puhumaan. Väitteelle ei ole mitään katetta.
– Ihmiset ovat pitäneet kohtuullisen hyvin huolta rajoitustoimenpiteistä. Uusien tapausten määrä olisi muuten aika eksponentiaalisessa kasvussa.
Paskapuhetta. Esimerkiksi jenkkilässä taitaa olla kuusi osavaltiota, joissa ei ole ruvettu pelleilemään karanteenin™ kanssa, ja "koronakuolemat" on laskettavissa sormilla, toisin kuin hysteerisemmissä osavaltioissa. Käränteenillä ei ole mitään vaikutusta. Tai no, itsemurhathan on saatu nousuun kyllä.
Myös Husin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että koronapotilaita on varsin vähän, vaikka sairaaloissa on varauduttu isoon määrään. Osastoja ja henkilökuntaa on vapautettu siihen, että koronapotilaita tulee paljon. Tämä on johtanut siihen, että ”tavallisten tautien” hoito on viivästynyt.
Niin. Tämän hysterisoinnin takia hoitoa oikeasti vaativat ihmiset ovat jääneet sitä vaille.
– Tällä hetkellä kapasiteettia on paljon ja siitä iso osa on itse asiassa tyhjinä, Järvinen sanoi Ykkösaamussa.
Ylläri. Tilannehan on ihan sama koko pallolla.
Myös Husin ylilääkäri Risto Renkonen ja Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen kirjoittavat tässä kirjoituksessa, että Suomen sairaanhoitopiirit selviäisivät nyt paljon suuremmasta potilasmäärästä kuin mitä epidemiatilanne tällä hetkellä vaatii.
Jep. Tällaista se on, kun annetaan politiikan sanella... Vaikka sitähän se on tehnyt jo iät ja ajat alimitoituksineen ja priorisointipainotuksineen.
Ja sitten siihen vaikeampaan kysymykseen. Moni tavallinen tallaaja tulkitsee pienentyneitä sairaalapotilaspalkkeja niin, että pahin on jo ohi. Internetin keskustelupalstoilla osa kirjoittaa, että on motivoinut itsensä eristykseen ja nollannut ihmiskontaktinsa sillä ajatuksella, että vapaa elämä alkaa heti 13. toukokuuta jälkeen – se on päivämäärä, johon asti moni rajoitustoimenpide on tällä erää voimassa.
Ei edes kuukautta enää typerää peukaloiden pyörittelyä! Tullee olemaan tosi motivoitunut fiiwis niillä jotka pääsevät jahtaamaan edes jonkinmoista toimeentuloa jostain, vaikka vielä jokunen viikko sitten sellainen oli olemassa.
Jarmo Oksi sanoo suoraan, että sairaalassa olevien koronapotilaiden ja koronapotilaiden määrä ylipäätään lähtee nousuun heti, kun rajoituksia höllennetään.
Jos Jarppi niin sanoo, niin sehän on sitten totta.
– Se, että epidemia saataisiin tukahdutettua, on mielestäni turha toivo, Oksi sanoo.
Wau. Jarppe kuulostaa ihan siltä, että ilmestyskirjan pedot on irti. Miksi vaivautua enää tekemään mitään?
– Virus on saanut niin tukevasti jalansijaa eri puolella Suomea, että vähitellen uusia tartuntoja tulee. Jos aletaan käyttäytyä vapaammin, niin sitten niitä tulee nopeammin.
Vapaus = kuolema. Kaikkien pitäisi pysytellä kotona loppuelämänsä. Varsinkin Jarppeliinin.
Päättäjät joutuvatkin nyt vaikean paikan eteen, sillä lienee selvää, että yhteiskuntaa ei voi pitää täysin seis kuukausitolkulla.
Ihanko näin? Nytkö se lienee jo selvää? Tätäkö ei osannut sanoa kuukausi sitten?
Esimerkiksi Kauppalehti kertoo ruotsalaispankki SEB:n seurannasta. Sen mukaan Suomi on tehnyt kyseenalaisen ennätyksen, sillä viikolla 15 suomalaisyrittäjien ja -kuluttajien kulutus supistui peräti 70 prosenttia viime vuodesta. Se on pohjoismaista eniten. Samaan aikaan Ruotsissa vastaava luku oli vain 28 prosenttia.
Suomalaisia varmaan lohduttaa se, että ruotsalaisia tulee – mallinnusten mukaan – kuolemaan tooo.ooodella paljon enemmän kuin suomalaisia. Mikä on niille oikein, koska eivät ole käkkineet himoissansa yhtä toimettomana kuin Me.
Aikanaan markkinoille tuleva rokote koronaa vastaan pelastaa tilanteen,
Haistappa sinä Mari Julku paska. Nyt teet niin kuin oikea journalisti, ja käyt vähän katsomassa mitä tuhoa rokotteet on saaneet aikaan. Sitten syvennyt muutaman kuukauden ajan siihen, mitä pakkotoimista noin yleensä aina seuraa, ja sen jälkeen palaat takaisin rokotuksiin; etsi yksikin kaksoissokkotutkimus, ja jos onnistut sellaisen löytämään, vertaa tuloksia niihin "tutkimuksiin" jotka eivät ole tutkimuksia, mutta joiden väitetään olevan tutkimuksia, vaikka eivät ole. Ja sitten vielä tsekkaat, mitä tarkoittaa puolessa vuodessa pykätty rokote, jollaista ei ole koskaan ennen tehty. Sen jälkeen voit ruveta kirjoittamaan rokotusten autuudesta, jos vielä siltä tuntuu.
Eli käytännössä vaihtoehtoja on kaksi. Pidetään rajoitukset voimassa ja se laskee sairastuneiden määrää tai sitten kevennetään rajoituksia ja otetaan vastaan se, että sairastuneiden määrä nousee?
– Näin se on.
 Kuulevatko nämä ihmiset itseään? Kuuntelevatko? "On kaksi tapaa hoitaa tauteja: oooikea ja väärä." Vain ja ainoastaan kaksi vaihtoehtoa. Yksikään ennuste ei ole pätenyt tähän saakka, mutta nämä sankarit jaksavat toitottaa samaa kuolonmarssia.
– Jotta virus katoaisi odottamalla, rajoituksia tulisi jatkaa epämääräisen kauan.
Kuulostaa tosi hyvältä suunnitelmalta. Ei tiedetä mistä puhutaan, koska maailmassa ei koskaan ennen ole eristetty terveitä ihmisiä – koska sille ei ole olemassa ainuttakaan järjellistä perustetta – mutta silti nämä oman elämänsä spesialistit pitävät parhaana, että valtionhallinto päättää mitä jokainen meistä tekee ja ei tee. Nerokasta! 
Puoli vuotta, vuosi, enemmänkin?
Jos halutaan nähdä hirttomenoja, niin antaa mennä sitten. Pohja se on tämänkin kansan säkissä. 
Kukaan ei tiedä.
Ai? Ei vai? Näihin asti on vaikuttanut ihan siltä, että jokaiselle on täysin selvää mitä tapahtuu. 
Liian pitkät rajoitukset syövät hyvinvoinnin työkaluja, hyvinvointiin tarvitaan toimiva talous.
Joo vai? Täytyy varmaan olla lääkäri osoittaakseen noin syvällistä ajattelua. 
Suomen hallituksen olisi osattava rajoittaa ja vapauttaa siten, että välitön terveys ja pitkän aikavälin hyvinvointi arvotetaan oikein.
...Paitsi että kukaan ei moiseen kykene. Kaikki tässä koko operaatiossa on ollut pelkkää arvailua. Mutta todellisena tavoitteenahan olikin tehdä kodeista vankiloita. Tällä ei ole mitään tekemistä viiruxten kanssa.
THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sanoi pari päivää sitten
...samaa horinaa kuin kaikki muutkin. Mutta se tuli mieleen, että kuinka paljon näitä johtajia THLssä oikein on? Joka päivä tuntuu olevan eri johtaja samasta puljusta pulisemassa aivan samaa skeidaa. Onko sinne palkattu pelkkiä johtajia?
Festareiden lisäksi moni odottaakin, tuleeko viranomaisilta linjausta esimerkiksi hääjuhlien tai muiden perhekokoontumisten järjestämisestä, sillä kesä on tunnetusti esimerkiksi isojen häiden sesonkiaikaa. Se tiedetään, että koronavirus ehti levitä Suomessa jo keväänkin aikana muun muassa hää- ja syntymäpäiväjuhlissa.
Tiedetäänkö? Vaikka tautia edelleenkään ei osata diagnosoida? Mutta joo, kyllähän kaikki perhe- ja sukuyhteydet on syytä sabotoida. Ja kaverisuhteet muuttaa virtuaalisiksi. WHOllahan joku johtaja oli vahvasti sitä mieltä, että nyt kun ihmiset käkkii kotona, kodeista pitää käydä hakemassa pois ne joilla on tämä taikavirus. Kun riittävän pitkälle edetään, niin jokainen on erotettu jokaisesta, eikä kukaan edes uskalla päästää ketään näköpiiriinsä. Mahtava meininki.

Jokainen voi vaikuttaa

Hirmu kiva väliotsikko – joka ei tarkoita kerta kaikkiaan mitään tässä narratiivissa. Toki jokainen voi vaikuttaa haistattamalla paskat koko tälle lööperille – mutta mitä jos siinä kuitenkin on hitunen totuutta mukana? Mää kualen jos poikkean ruodusta!
Joka tapauksessa kesä 2020 ei tule olemaan sellainen, millaiseksi sen vielä tammikuussa ajattelimme. Jokainen joutuu nyt sopeutumaan muutoksiin elämässään ja nähtäväksi jää, millaisella laajuudella ne iskevät. Moni saattaisi tässä tilanteessa pitää varsin mukavana kesänä jo sitä, että ajoittaiset kahvitteluhetket ystävien ja sukulaisten kanssa olisivat yleisesti sallittuja ja mökille voisi mennä ilman huonoa omaatuntoa.
Oishan se kiva jos kahvitteluhetket olisivat kertakaikkiaan sallittuja. Saas nähdä mitä isi ja ättä sanoo.
Oksilla on kuitenkin lohdullinen viesti tilanteeseen väsyneille suomalaisille: jokaisella yksilön toimella on vaikutusta ja jokaisen korren kekoon kantaminen kannattaa.
Jep. Juhannuskokoista tulee komiat. Niitä voi sitten ikkunoista koittaa kurotella näkyviin.
– Tämä on vaikea ja tasapainoteltava yhtälö. Mutta on hyvä nähdä, että toimilla on vaikutusta ja sitä pystytään jollain tavalla laskelmoimaan.
"...pystytään jollain lailla laskelmoimaan"? Tuo on kyllä kohteliain versio koko katastrofista. Kaikki laskelmat ja mallinnokset on menneet kilometrejä liian korkealta, mutta onhan siinä selvästikin pystytty jollain lailla laskelmoimaan.

Mutta että on "hyvä nähdä, että toimilla on vaikutusta"? Aivan varmasti on, mutta millaisia? Ei voi tietää. Tai voi, mutta sitten pitäisi harrastaa sellaista kuin objektiivisuus – ja sehän ei nykyaikana käy päinsä semmoinen.

Milloinkahan nämä asiantuntijat muuten oikeasti tulevat vastaamaan – nimittäin siitä, mitä ovat tehneet, saaneet aikaiseksi? Tulevatko koskaan?

Ei kommentteja: