Jostain syystä meediostolle tulenteko tuntuu yhä enenevästi olevan eksoottisen pelottava kokemus:
Puun polton riskit ovat monelle vieläkin hämärän peitossa – pienhiukkaset tunkeutuvat keuhkoihin ja pääsevät jopa verenkiertoon
Hysterisoidaan nyt sitten tästäkin asiasta – kuten jo vuosia jostain syystä on tehty. Kaikki on vaarallista ihmisille, jotka ovat etääntyneet reaalimaailmasta riittävän kauas.
Moni mieltää esimerkiksi liikenteen pakokaasut ja passiivisen tupakoinnin pienhiukkasia haitallisemmiksi.
Pakokaasuissa ei ole pienhiukkasia? Puunsavussa on, mutta muissa savuissa ei? Näinkö tämä pitäisi ymmärtää?
Totuusministeriö haluaa muistuttaa, että nämä halot päätyvät suoraan suoneen – toisin kuin mikään muu |
Puun polttoon liittyviä terveyshaittoja saatetaan yhä vähätellä tai niitä ei vieläkään tunneta. Haittavaikutusten ymmärtämistä voi vaikeuttaa se, että niitä tulee usein vasta vuosia kestävän altistumisen seurauksena, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Taina Siponen. Toisin on niillä, jotka saavat jo lyhytaikaisesta altistumisesta oireita.
Terrorin ja Hysterian Laitos muistuttaa, että tässäkin asiassa salakavalat ninjavaikutukset voivat iskeä vuosien viiveellä – paitsi jos iskevät heti. Savu on myrkkyä [lat. "virus"].
Tokikaan ilman Terrorin ja Hysterian Laitosta ei kukaan voisi tietää, että savua ei välttämättä kannata hengittää sisäänsä suuria määriä. Siitähän ei kerro vaikkapa se, että savu tuppaa yskittämään.
Siposen mukaan pienhiukkasten terveyshaitoista on puhuttu niin pitkään, että tietoisuus on lisääntymässä.
Jankkaaminen tosiaan on jatkunut jo vuosia. Tätä kutsutaan "tietoisuuden lisääntymiseksi". Se, että irrotetaan yksi asia kaikesta muusta jonain demonisena entiteettinä, on kulttitoimintaa – sekin.
Silti moni mieltää esimerkiksi liikenteen pakokaasut, passiivisen tupakoinnin, katupölyn ja teollisuuden ilmansaasteet terveydelle haitallisemmiksi.
– Puun polton savua pidetään kodikkaana ja luonnollisena. Tietoisuuden lisäämiseksi on siis tehtävänä vielä paljon työtä.
Terrorin ja Hysterian laitos haluaa ilmeisesti suhteellisesti lisätä ilmaan vaikkapa kivipölyä suhteessa puunsavuun?
Siponen kertoo puun pienpolton lisääntyneen vuosituhannen vaihteen jälkeen. Taustalla ovat suurelta osin lämmitysenergian kustannukset. Kun puuta on mahdollista saada edullisesti tai ilmaiseksi esimerkiksi omasta metsästä, se ohjaa pientalojen omistajia käyttämään sitä joko pääasiallisena lämmitysmuotona tai vähintään lisälämmityksenä.
Omavaraisuus on huono asia. ☑
Kaukolämpö lienee sitten kiva ...muttei oletettavasti kivihiilellä eikä millään "fossiilisella*"? Koska lämmittämisen pitää olla mahdollisimman kallista? Lämpimänä pysymistä ei vissiin (sitäkään) pidetä perusoikeutena.
*"Fossiilinen" polttoainehan noin käsitteenä keksittiin veronkierrollisista syistä. Nykyään veroa kierretään subventoimalla tehottomia tuulimyllyjä. Win-win, aina vaan.
Siposen mukaan pienhiukkasten vaikutusmekanismeista kertyy koko ajan lisää tietoa, mutta yksityiskohtia ei vielä tunneta tarkasti.
Kuulostaa melko tutulta: koko ajan lisää tietoa, mutta ei varsinaisesti tiedetä mistä puhutaan – joten päädytään tekemään suoraan oletuksia:
Hiukkasille ei ole esimerkiksi pystytty määrittämään pitoisuutta, jonka alapuolella terveyshaittoja ei esiintyisi, joten myös matalien pitoisuuksien on todettu olevan yhteydessä haittoihin.
Eli... Mikä avuksi? Karanteeni™? Lakataan hengittämästä? Pidetään talot kylminä?
Nämä tekstit on selvästikin suunnattu niille, jotka eivät juuri koskaan halkoja polta – jotka jalkautuvat kerran kesässä johonkin mökille eivätkä siksi ole koskaan tulleet sisäistäneeksi miten tuli tai savu toimii. Mutta luonnollisestikin Totuusministeriön pitää hysterisoida tämä rakenteelliseksi ongelmaksi, jotta päästään rikkomaan yhteiskuntaa vielä vähän lisää.
Energiavarmuuden tuhoaminen on jostain syystä näiden hysterisoijien pitkän tähtäimen suunnitelmissa, kuten myös ruokavarmuuden ja kansanterveyden nakertaminen – ylidramatisoiduilla narratiivella, joita ei vahingossakaan suhteuteta mihinkään.
Pääasia, että vastaanottajalle saadaan aikaiseksi mahdollisimman neuvoton olo: eläminen on kuolemanvaarallista vaikka mitä tekisi. Eiks jeh?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti