2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

keskiviikko 30. syyskuuta 2020

Käyttäjiä nämä ristiriidat

Tällä kertaa stasi-tyyppistä poliittista poliisia paijaa Mikrobitti:

Salaliittoteoriat rehottavat YouTubessa – ”uutisia valtavirran ulkopuolelta”

Jeah: salaliittoteoriat. Katsotaas ihmeessä tarkemmin:

YouTuben katsojat pitivät positiivisena sitä, että palvelu tarjoaa moninaisempia näkökulmia kuin perinteinen media ja uutisia myös valtavirran ulkopuolelta.

Mmhmm? Jo tässä kohtaa huomataan, että toimittajalla ei ole itse asiassa mitään käsitystä siitä, mistä kirjoittaa – mutta hän kirjoittaakin ihmisille joilla varsinkaan ei ole mitään käsitystä mistään, koska he edelleen kuvittelevat, että valtavirtameediosto kertoo tosia tarinoita.

YouTube on noussut Yhdysvalloissa merkittäväksi uutislähteeksi perinteisen median rinnalle, kun lukuisat itsenäiset sisällöntuottajat ja perinteisemmätkin medialähteet houkuttelevat ihmisiä sen sisältöjen äärelle.

Tuubin kehityskaarihan on tyypillinen: ensin itsenäiset sisällöntuottajat tekevät alustasta sen mitä se on, ja sitten konglomeraatti ostaa alustan. Konglomeraatti ennen pitkää pistää merkille, että itsenäiset sisällöntuottajat pesevät katsojamäärissä valtavirtameedioston mennen tullen – ja kertovat asioista joista valtavirtameediosto vaikenee.

    Joten konglomeraatti alkaa vaimentaa itsenäisiä sisällöntuotantoja. Konglomeraatti kuitenkin on valtion tiedonhallintaelimen kiinteä osa, jonka ainoa tarkoitus on hallita sitä, mitä ihmiset ajattelevat. Tämä tehtävä oli aiemmin valtavirtameediostolla, mutta sittemmin valtavirtameediosto kadotti jalansijansa, ja valtioiden muodostama koalitio haluaa pitää kiinni siitä, että itsenäistä ajattelua ei harrasteta liikaa – koska itsenäinen ajattelu rapauttaa diktatoriaa.

Googlen omistamassa videopalvelussa esiintyvä disinformaatio ja häirintä on kuitenkin saanut tutkijat huolestumaan sen kasvavasta vaikutuksesta.

Tarkoitetaanko tässä vaikkapa ilmastointiskientologiaa, joka tosiaan hyvin aggressiivisesti on vaientanut todelliseen tieteeseen perustuvan keskustelun – kuten myös koronan suhteen on tehty? Ei taideta tarkoittaa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös salaliitoteorioiden esiintyvyyttä YouTuben sisällöissä. Tutkimuksen mukaan salaliittoteorioita esiintyi 4 prosentissa YouTuben sadan suosituimman kanavan videoista.

Mmhmm? Tarkoitetaanko tässä niitä salaliittoteorioita, joissa Iranilla on salaa ydinase melkein valmiina, tai valkovenäläiset kiduttavat kansalaisiaan muuten vaan? Tai että Venäjä vaikuttaa USSAn vaaleihin? Näistäkö tämä tutkimus puhuu? Tai liivijengien valtavasta vaikutuksesta... johonkin? Tai uusnatsien salakähmävehkeilystä, jossa tämä kourallinen ihmisiä horjuttaa... jotain?

Virallisten uutismedioiden videoista sen sijaan vain 2 prosenttia mainitsi jotain salaliittoteorioista.

Niinkö? Milläköhän laskutavalla? Katsotaanpa vaikka tätä taannoista otsikkoa:

Syyrian armeija rekrytoi ja raiskaa lapsia

Kuulostaa salaliittoteorialta. Kummasti nämä salaliittoteoriat osuvat maihin, joista USSA haluaa ilmaiseksi öljyä tai uraania tai oopiumia tai kokaiinia.

Viime vuosina YouTube onkin yrittänyt torjua ongelmallista sisältöä poistamalla kanavia, jotka rikkovat sen sääntöjä.

...joskin Tuubin anonyymit poistajatrollit joutuvat koko ajan keksimään uusia ja uusia "sääntöjä", joiden varjolla näitä kanavia – joita ilman koko tuubia ei olisi olemassakaan – voitaisiin viskoa ulos yhteiskunnallisesta keskustelusta. Onneksi vähitellen alkavat vaihtoehtoalustat olla sen verran hyvällä teknisellä pohjalla, että sensurointi käy koko ajan vaikeammaksi. 

    Esim. LBRY on alusta, jonka sisältö on hajautettu sekä blockchain-teknologialla, että perinteisemmällä P2P-hajautuksella. Toki Google pyrkii siihen, että se saa joko ostettua tai painostettua kaiken terveen kilpailun ulos – ja koska Googlen budjetti on yhtä rajaton kuin keskuspankit, on kilpailu hankalaa. 

Mutta koska luova ajattelu ei kuulu konglomeraattien strategioihin, konglomeraatit ovat lopulta koko ajan jälkijunassa. Kuten vaikkapa valtavirtameediostot ovat joutuneet huomaamaan.

Esimerkiksi kesäkuussa YouTube kielsi valkoista ylivaltaa kannattaneiden Stefan Molyneux'n, Richard Spencerin sekä David Duken kanavat.

"Valkoista ylivaltaa kannattaneiden"? Kuulostaa salaliittoteorialta, eikö? 

YouTuben käyttäjiä nämä ristiriidat eivät kuitenkaan suuremmin huoleta.

Yhtään valveutuneempia tuubinkäyttäjiä on jo pitkään huolestuttanut kaikin tavoin ristiriitainen yhtiöpolitiikka, jolla siis pyritään vaimentamaan kaikki keskustelu – ja sen tähden on siis noussut näitä uusia alustoja, joista osa toimii juohevammin ja osa vähemmän juohevasti. Ne kaikki kuitenkin kehittyvät päivä päivältä paremmiksi juuri siksi, että ihmiset haluavat kuulla myös sellaisia puheenvuoroja, joiden kanssa eivät ollenkaan välttämättä ole samaa mieltä, mutta joista oppivat katsomaan asioita ja tapahtumia uusista perspektiiveistä. 

Tämä lienee meediostolle liian vaikea konsepti ymmärrettäväksi, mutta ihmiset haluavat että heidän näkemyksiään haastetaan – koska kukaan meistä ei koskaan ole täysin oikeassa mistään. Kuorossahymistely kuitenkin saa aikaiseksi illuusion kollektiivisesta oikeassaolemisesta – ja tämä illuusio on vaarallisin kaikista.

Tämä illuusio aiheuttaa sensuurin. Sillä perustellaan pakkotoimia – ja koska perustelut eivät koskaan kestä tarkempaa tarkastelua, kaikki keskustelu vaiennetaan. 

Jäykät rakenteet murenevat katsomisesta, joten ne julistetaan suojelukohteiksi ennen kuin ovat edes valmiit. Itse asiassa ne tarvitsevat koko ajan enemmän väkeä kannattelemaan näitä mihinkään perustumattomia paperimalleja, jotka uhkaavat lähteä pelkästä hengityksestä ilmaan. ...Joten pitää jotenkin estää liika hengittäminen. Millähän tuo onnistuisi? Jos ihmiset pitäisivät suunsa edessä jotain, jollain verukkeella...

Ja liikkuminen! Sehän aiheuttaa ilmavirtaa, joten sekin pitää eliminoida. ...Voi voi, toivottavasti nämä ihmiset eivät vain joutessaan rupea ajattelemaan – siitä kun saattaa seurata suorastaan seismisiä vaikutuksia. Rakenteet eivät missään nimessä kestä seismisiä vaikutuksia.

Aalto-yliopiston mallinnoksessa salaliittoteoriat leviävät hengitysilman välityksellä viraalisti.


Ei kommentteja: