2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

keskiviikko 16. joulukuuta 2020

Solmukohtia – nutaatio vm. 1982

Äskettäin tuli vastaan sykli, josta en aiemmin ole varsin ollut tietoinen, mutta joka saattaisi hyvinkin olla (ainakin läntisen) sivilisaation... katalyyttisia ponnahduspisteitä. Kyse on kuun siirtymisestä ekliptikan pohjoiselle puolelle – mikä tapahtuu 19 vuoden välein. Itse asiassa tarkka lukema on 18.6133019052 vuotta, mikä tarkoittaa, että jossain kohdassa vuosiluku lispahtaa viereiseksi – mutta koska mikään ei muutenkaan tapahdu yhdellä rysäyksellä, rupesin kahlaamaan ihan simppelillä tasavuosirytmityksellä tapahtumia, jotka postuumissa ulottuvuudessa tulevat vaikuttamaan vahvasti siihen, miten sivilisaatio kehittyy ja mihin suuntaan.

Vuosi 2020 on muokannut tulevaisuutta feikkipandemialla täsmälleen samaan suuntaan kuin 2001 muokkasi tulevaisuutta feikkiterrorismilla. ...Ja jos joku vieläKIN kuvittelee, että virallinen narratiivi siitä tornien räjäyttelystä on lähimainkaan tosi... Selvästikään mikään ei kulje umpiluisen kallon läpi. Tuutilullaa vain; tuskin kannattaa lukea tämän pidemmälle...

1982 oli lamavuosi – kuten oli  myös 2001, ja on tämä nykynutaatiovuotemme. Vuonna 1982 oli Brittien imperiumi pulahtamassa näkymättömiin. Jaavalla kapinoitiin, ja Falklandilla Argentiina meinasi ottaa koko saaren haltuunsa. Kanadakin "irtautui" kruunun vallasta. Toki imperiumin katoaminen oli vain näennäistä, mutta tiedonvälitys alkoi jo tuolloin olla turhan pervasiivista jotta pelkillä paraateilla voisi perustella läsnäoloa kaikkialla. Hallinta alkoi siirtyä klandestiinimmälle alueelle.

Commodore 64 toi tietokoneen melko lailla jokaiseen kotiin – ja tietokonepelit erityisesti. Liimautuminen virtuaalisiin laitteisiin alkoi siis melkoisen voimallisesti vuonna 1982. En muista oliko Nintendon elektroniikkapelit ennen tuota vaiko sen jälkeen, mutta joo: kakaroiden huomio kaapattiin reaalimaailmalta noihin aikoihin virtuaalisiin seikkailuihin.

Toki ensimmäinen tietokoneviruskin kehitettiin samana vuonna; lerpuilla leviävä vitsaus riivasi paradoksaalisesti Applen II -mallia, vaikka kyseisen firman koneet saivat sittemmin (markkinaosuuden kutistuessa) ylpeillä siitä, että "virusturvaa ei itse asiassa edes tarvita".

Ja mikä tässä kaikessa resonoi juuri nyt? Viruskammo – ja sen jälkeinen Cyber Polygonia myötäilevä kaiken hakkerointi – joka lienee yhtä virtuaalista kuin kaikki muukin pelkopropaganda. Sillä pedataan tulevia tosimaailman operaatioita, ja me olemme tietokonepelissä sisällä emmekä edes tajua sitä.
    Symbolisesti vuonna 1982 ilmaantui myöskin leffa Tron, jossa päähenkilö joutui tietokoneen sisälle tms. (En ole koskaan katsonut kyseistä pätkää – enkä myöskään kymmenen vuotta sitten tehtyä jatko-osaa. Itse asiassa luin silloin aikoinaan jutun jatkosarjiksena Avusta, minkä jälkeen en vain nähnyt leffassa olevan minkäänmoista substanssia: ideana ihan jees, mutta toteutuksellisesti melkoisen haasteellinen kapean visionsa puolesta.)

Bolshevismi uudistui 1982 siten, että Urkki vaihtui Koivistoon, ja Breshnev Andropoviin, joka sattumoisin oli entinen KGB-johtaja. Puolassa taas Solidaarisuus-liike oli murentamassa sikäläistä kommunismia. Ruotsissa Palme palasi valtaan, ja Saksassa vallan kaappasi Kohl, joka jatkoikin sen verran pitkään, että hänen ja Merkelin välissä kahdeksisen vuotta ollut Schröder tuntuu pikaiselta piipahtajalta.

CD-levyt ilmaantuivat. Siirryttiin siis analogisesta maailmasta digitaaliseen, joka antaa vain jonkinmoisen mallinnoksen todellisuudesta – vuosi vuodelta tarkemman, mutta aina vajaan. Syntikat tekivät myös kyseisen vuosikymmenen musiikista yhä muovisempaa – ja enin osa muusikoista saattoi ruveta etsimään muita duuneja, koska syntsapoppi oli halvempaa, ja sillä korvattiin oikeat soittajat. Kake Randelin, tuo tuomion airut!

Yksi asia ei juurikaan ole muuttumut: vuonna 1982 Egyptiltä ryöstämäänsä Siinaita palauteltuaan natsivaltio Israel hyökkäsi Libanoniin. Tämä sama kuvio on jatkunu ja jatkunut, ja tänä vuonnahan nuo natsit räjäyttivät maan viljavaraston ja pääsataman. Se, mikä ei ainakaan vielä ole tänä vuonna toteutunut, on kristittyjen Falangin "vastaiskuna" suorittama palestiinalaisten teurastus.
    Tämä tosiaan tapahtui: Israelin hirmuvaltaa paenneita palestiinalaisia teurastettiin pakolaisleirille pari tuhatta – ja siis kristittyjen toimin. Toki tuohon maailmanaikaan nimenomaan kristityt vastasivat pääasiassa terrorismistakin. ...Mutta siis: "vastaisku" kohdistetaan palestiinalaisiin? Kuulostaa pikemminkin palvelukselta Israelille.

Juuri mikään ei siis ole tuolla kolkalla muuttunut – eikä tulekaan muuttumaan. Sadat tuhannet israelilaiset osoittivat mieltään hallituksen toimia vastaan, vaan sama mistään piittaamaton tyrannia kylvää kauhua paitsi naapurustoon, myöskin kaikkialle ympäri maailman – samaan aikaan täysin avoimesti, ja piilossa katseilta: "syyllinen" on aina joku muu, ja totuuden puhuminen on "viharikos".

Mitäs muuta tuolloin? Euroopan ihmisoikeustuomioistuin päätti, että opettajat eivät saa fyysisesti kurittaa oppilaitaan – paitsi jos se sopii vanhemmille. Nykyään sitten pelkkä pahasti sanominen (tai sellaiseksi mielivaltaisesti miellettävä) voi johtaa oikeustoimiin, potkuihin, ja maineen lokaamiseen Totuusministeriössä. 

Monacon rinsessa Grace Kelly näytti, miten vähemmän aateliset rinsessat poistetaan käytöstä: kolarilla. Tänä vuonna on vissiin esitelty KruunuCoronaCrown-sarjassa fiktiivistä versiota siitä vähän myöhemmin deletoitavasta rinsessasta. Tätäkään sarjaa en ole seurannut, kun ei noiden majesteettimafioiden palvonta ole koskaan oikein jaksanut kiinnostaa.
    Gilles Villeneuve kuoli formuloissa (oletettavasti Kanadan uhrina siitä hyvästä että "irtautuivat" KoronanKruunun vallasta [en vitsaile/ole tosissani]), silloin kun laji vielä oli hengenvaarallinen (tänä vuonnahan Grosjean kapusi kahtia katkenneen auton ilmiliekkeihin räjähtäneestä kajuutasta, joka oli vielä juuttunut syvälle taipuneeseen metalliseen kaiteeseen, omin voimin ulos pelkästään jonkinmoisilla palovammoilla kärväytettynä). Timo TA Mikkosen tunnetuksi tekemä Keek Rousböög voitti kauden, vaikka osakilpailuvoittoja tuli vain... yksi? Kaksi? Enivei, molempien kakarat on käyneet sittemmin pokkaamassa maailmanmestaruuden, ja formuladynastiat jatkavat game of thronesia siinä kuin muutkin dynastiat.

Jossain futismatsissa 1982 sortui katsomo, ja kymmenet kuolivat. Nykyään urheilu on enimmäkseen kiellettyä, koska siitä voi saada flunssan.

---

Seuraavassa Solmukohtia-jaksossa sukellamme aikaan, jolloin en vielä itse ollut olemassa (tässä vehiikkelissä ainakaan...): vuoteen 1963. Jännää! Olen noin alustavasti kahlaillut vuoteen 1450 saakka, ja kyllä: hyvin mielenkiintoisia suuntaviivoja löytyy aina 19 vuoden välein. Maailma pyörii astrologian voimin: suunnitellusti. Saas nähdä mitä älytöntä keksivät vuonna 2039.

Ei kommentteja: