2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

torstai 9. tammikuuta 2020

Suo, vetelä – panokset kovenee

Bloody 'ell! Pessimisti ei pety. Kuten joku ehkä muistaa, olen ollut hankkiutumassa Floridaan hoitamaan aivovamman jälkitilat pois päiväjärjestyksestä.

En kuitenkaan – vaikka hoitoaika onkin jo buukattu – ole vielä hankkinut lentolippuja enkä varannut hotellia... koska asioilla on tapana mennä jossain kohtaa pieleen. Ja yleensä aivan odottamattomalla tavalla.

Koskapa tapanani on ennakoida kaikki mahdolliset virheskenaariot, olin henkisesti valmistautunut siihen, että vaikkapa visa-waiver-hakemus ei menisi jostain syystä läpi, tai lentokentällä olisi lakko juuri silloin kun pitäisi lähteä, tai siihen että Atlantin takana joku on lukenut juuri tätä blogia – jossa ei ihan silkkilapasilla tuon maan hallitusta hivellä –, ja maahantulon sijaan löydän itseni Guantanamosta (for reasons [ja vaikka tämä ehkä vaikuttaa hiukan paranoidilta, noilta leireiltä löytyy ihmisiä jotka eivät ole tehneet kerrassaan mitään ikinä])...

Olin myös varautunut siihen, että kaikkeen ei voi varautua.

Hoidon soveltuvuuden varmistamiseksi piti vielä otattaa pari verikoetta – koska etanersepti siis laskee immuunitasoa. Täydestä verenkuvasta saattoi päätellä, että jonkinasteinen tulehdustila tosiaankin on päällä, mikä oli odotettavissa kun juuri sitähän tässä oltiin lähdössä hoitamaan.

Jälkimmäisen testin tuloksia sitten sai odotella pari viikkoa, ja kun deadline oli menossa umpeen, ja olin muutenkin menossa neurologilla käymään, kävin labraosastolla tiedustelemassa tilannetta.

Oletettavasti juuri odottavan revelaation takia tuloksen saapumisesta ei oltu lähetetty viestiä, että käyppä netissä tsekkaamassa, niin kuin verenkuvan kohdalla. Kun itse olin ajatellut, että tämähän nyt on vain sitä varten, että saadaan virallisesti todistettua että minulla ei tietenkään ole tuberkuloosia, koska eihän kenelläkään enää sellaista ole...

Ennen kuin kukaan alkaa hysterisoida: se on siis piilevää lajia; ei aktiivinen (eikä siis myöskään tarttuva) – ja globaalisti katsottuna joka kolmannella on tuberkuloosi. Siis joka kolmannella, aatelkaa! ...Itse asiassa, koska piilevää tuberkuloosia ei huomaa, sitä ei myöskään tulla erikseen etsineeksi juuri koskaan, joten kantajien määrä voi olla paljon suurempikin.

Jokatap, etanerseptiä ei meikäläiselle ole siis tarjolla, koska se saattaisi aktivoida tubin. Mahtavaa. Ei aavistustakaan mistä tämä on mukaan tarttunut – mutta olen kohtuullisen varma, että kaikki meikäläisen ikäiset on nimenomaan rokotettu tubia vastaan. ...So, what gives? Pari hyvin mielenkiintoista poimintaa Wikipedian puolelta:
Vuoden 2002 elokuussa Suomessa käytetyn heikon bakteerikannan rokotevalmiste hyllytettiin valmistusmaassa laatua ja valmistusprosessia koskevien epäilyjen vuoksi. Valmistaja päätti nopeasti kokonaan lopettaa rokotteen valmistuksen.
Siis: sen sijaan, että valmistaja joutuisi edesvastuuseen, ratkaisu on yksinkertaisesti lopettaa valmistus ja olla hiljaa?
Suomessa otettiin käyttöön Tanskassa valmistettu vahvaan kantaan perustuva rokote, jolla ei ollut vielä Suomessa lain vaatimaa myyntilupaa.
Laittomia rokotuksia. Hienoa.
Rokotuksista ei haluttu kuitenkaan luopua, vaan laajaa rokotusohjelmaa jatkettiin ainoalla Euroopasta saatavilla olevalla rokotteella tulkinnanvaraisen erityisluvan perusteella.[9][2]
Ei haluttu ei. Rokotusten perusteena on se, että halutaan rokottaa?
Rokotetta käytettiin ensin valmistajan ohjeiden (pistoskohta: olkavarsi) vastaisesti Suomessa (pistoskohta: reisi), mutta pistoskohdan merkityksestä haittoihin ei ole tutkimusnäyttöä.[10]
Ei ole tutkimusnäyttöä. Ans ku mä arvaan: näyttöä ei ole, koska asiaa ei ole tutkittu? Piikin voi tökätä ihan mihin vain, koska juuri siitä ei satu olemaan tutkimusnäyttöä?
Rokotteen vaihtumisen myötä lisääntyneistä haitoista tuli tietoa varsin nopeasti, ja asia nousi rokotteesta haittaa kärsineiden läheisten taholta julkisuuteen.[11]
Ettäkö että rokotteesta on ollut haittaa? Haittaa? Mutta siis eihän rokotteista mitään haittaa voi olla koskaan, eihän voi? Eihän? Rokotteet on vaarattomia ja ehdottoman välttämättömiä?
Kaikille vasta-aiheettomille (rokotuskelpoisille) vastasyntyneille tarjottavasta BCG-rokotteesta on Suomessa luovuttu 1.9.2006 haittojen kasvettua hyötyjä suuremmaksi.
Tämä jeremiaadi jatkuu, eikä kaikkea oletettavasti edes kerrota; lääkeyhtiöillähän on ihan omat budjetit joukkokanteiden hiljentämiseen. 

Enivei: luonnollisestikin sain kiireellisen lähetteen tutkimuksiin. En tiedä mitä "kiireellinen" tarkoittaa; alle 3kk? Jokatap, tämän julman revelaation kohdalla törmään jälleen näihin helevetin paradokseihin, joissa ongelmat vain lisääntyvät kun niitä yrittää selvittää.

Kuten joku ehkä on huomannut, allekirjoittanut ei luota lääketeollisuuteen enää yhtään. Tubi kuitenkin katsotaan – kaikesta yleisyydestään huolimatta – perusteeksi jopa pakkohoidolle. Kyllä, minut voidaan väkivalloin viedä eristysosastolle lääkittäväksi pakolla, vaikka jälleenkin näytöt lääkehoidon tehosta on jokseenkin minimaaliset. Sivuvaikutuksia kyllä löytyy jälleen kerran liudalti.

Tuberkuloosia vastaan näköjään syötetään antibiootteja siitä huolimatta, että bakteerikanta aina mukautuu antibioottiin – minkä takia tubiakin on montaa lajia, ja Duodecimin mukaan:
Tuberkuloosibakteeri kehittää helposti vastustuskyvyn hoidossa käytetyille lääkkeille, ellei tautia hoideta samaan aikaan usealla antibiootilla (yleensä 3–4:llä) tai jos hoito lopetetaan kesken eli alle kuuden kuukauden kuuriin. Lääkkeille vastustuskykyisen (Multiple Drug Resistant, MDR) tuberkuloosin osuus on lisääntynyt 1990-luvun alusta lähtien
Jep. Wikipediaa vielä lainatakseni:
Vaikka viimeaikainen tuberkuloosin väheneminen monissa kehittyneissä maissa on liittynyt pääasiasa parantuneisiin elinolosuhteisiin ja hygieniaan rokotusten sijaan, on rokotteella kuitenkin estetty tehokkaasti pikkuvauvojen sairastumista sen aiheuttamaan aivokalvontulehdukseen ja koko elimistöön leviävään tuberkuloosiin, joka on usein tappava.
Kappaleen jälkimmäinen puolisko on väittämä, jota ei voida todistaa, koska tarkemmin katsoen tutkimusnäyttö puuttuu.

I feel so phuckin' alive now. Edessä on mahdollisesti pitkittynyt kausi puoskarointia, joka joko auttaa siihen tautiin joka ei aiheuta mitään, tai sitten tuhoaa lopunkin elämänlaadun.

No, Floridaan olisi kuitenkin iskenyt hurrikaani just 10. helmikuuta. Mä niin tiesin että mikään ei ole varmaa ennen kuin se piikki on niskassa.

Ai niin, kysäisin neurologilta mitä mieltä hän on paastosta. Sanoi ettei varsinkaan tämän tubihommelin takia suosittele, että saattaa heikentää immuunipuolustusta. Kysyin että ootko varma, johon hän: "En. Suoraan kysymykseen suora vastaus."

Ihan hyväksi tyypiksi osoittautui hän; ei toki ylipäätään suosittele myöskään etanerseptiä – koska "tutkimusnäyttöä ei ole tarpeeksi". (Kuten muistetaan, tämä argumentti unohdetaan useimpien lääkkeiden kohdalla ihan surutta kokonaan, ja otetaan siis käyttöön hyvin selektiivisesti; miksiköhän?)

Tokikaan neurologi ei ole juuri immuunireaktioiden asiantuntija – mutta nykylääketieteen yksi suurimpia ongelmia onkin yhä pienempiin osa-alueisiin pilkkoutuva erikoistuminen: kukaan ei katso potilasta kokonaisuutena, vaan ryppäänä oireita. Kaikki hoito on enemmän tai vähemmän kolikonheittoa, jossa sivuvaikutukset pahimmillaan tuhoavat potilaan täysin.

Ei kommentteja: