2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

maanantai 13. tammikuuta 2020

Valtavat villakoirat

Kolumni: Ilmastonmuutos on kiistaton fakta, mutta paniikki maailmanlopusta turhaa – villakoiran ydin ei ole vegaanius

Antropogeeninen ilmastonmuutos™ ei ole kiistaton, eikä fakta – vaan silkkaa sepitetta. Meteorologiasta tohtoroitunut filosofian maisteri Petteri Taalas WMOn auktoriteetilla lavertelee seuraavaa:
Lämpeneminen etenee niin ilmassa kuin merissä.
Ei  etene. Lämpötilat ja olosuhteet vaihtelevat, ja tilastot saadaan näyttämään mitä hyvänsä tarkkaan valituilla rajauksilla – varsinkin jos niitä väärennellään törkeästi.
Jääkauden jälkeen tämä on kuudenneksi lämpimin kausi – ja tulossa on siis pikkujääkausi.
Makeaa vettä maailman jokiin tuottavat jäätiköt sulavat samoin kuin arktinen lumi- ja jääpeite.
Jäätiköt sulavat kesäisin, totta. Talvisin eivät sula, vaan kasvavat. Ne eivät ole katoamassa mihinkään.
Maailman sadeolosuhteet ovat muuttuneet.
Maailman sadeolosuhteet muuttuvat päivittäin, viikottain, kuukausittain, vuosittain, vuosikymmenittäin, -sadoittain, -tuhansittain, -miljoonittain. Maapallo on itseään säätelevä systeemi. Tai no, auringon säätelemä. Tai no, aurinkokunnan... galaksin säätelemä. Ja galaksia säätelevät taas muut galaksit. Jne.
Osassa maailmaa kärsitään tulvista, osassa kuivuudesta.
...mutta globaalisti?
Meriveden pinnan nousu on kiihtynyt
Ei ole.Ja kuten muistetaan, esim. Suomenniemi nimenomaan nousee merestä.
Tasaisesti samaa tahtia nouseva meriveden korkeus jossain missä vedenpinta nousee, eikä laske.
ja trooppisiin myrskyihin liittyvät rannikkotulvat rankkasateineen ovat olleet tuhoisia.
Tämä tulee ehkä Taalakselle yllätyksenä, mutta trooppisiin myrskyihin liittyvät rannikkotulvat rankkasateineen tuppaavat olemaan tuhoisia.
Metsäpalot ovat vapauttaneet ilmaan suuria määriä hiilidioksidia, vahingoittaneet luontoa ja ihmisterveyttä materiaalisista tappioista puhumattakaan.
Yllättävää. Yleensähän metsäpalot vapauttavat happea ja parantavat luontoa sekä ihmisterveyttä, ja tuottavat materiaalisia voittoja?
Kuivuus ja helleaallot ovat olleet tärkeänä taustatekijänä Australiassa, Ruotsissa, Venäjällä, Kanadassa ja Kaliforniassa koetuissa dramaattisissa paloissa.
Tuli palaa yleensä parhaiten kuivassa. Riippumatta missä palaminen tapahtuu.
Kuivuus on ollut vaikuttamassa jopa Syyrian, Libyan ja Egyptin konfliktien syntyyn. Ruoan hinta nousi ja maatalousväestö menetti töitä ja tulojaan, mikä johti kapinaliikkeisiin ja sotiin.
Petteri on epäilemättä oikeassa. Hyvä Petteri! Vielä kun huomaisit panna merkille, mikä merentakainen tekijä näille kaikille on yhteistä, alkaisit ehkä päästä jyvälle kausaatioiden painosuhteista.
Kaksi kolmasosaa edellä kuvatuista muutoksista johtuu hiilidioksidista.
...Anteeks mitä? Kaksi kolmannesta sodista johtuu hiilidioksidista? Petteri, nyt taidat panna omiasi aika raskaalla kynällä. 
Toiseksi merkittävin kaasu metaani vastaa kuudesosasta.
Merkittävin "kasvihuonekaasu" on vesihöyry. Ylivoimaisesti merkittävin. Hiilidioksidin vaikutus sen rinnalla on aivan olematon, puhumattakaan metaanista.
Vasemmalla kaikkien kasvihuonekaasujen määrä ilmakehässä – tuo pieni keltainen kikkare tuolla yläoikealla. Oikealla hiilidioksidin määrä suhteessa muihin, ja ihmisen piskuinen kontribuutio sen suhteen: tuo pikkiriikkinen tahra tuon keltaisen kikkareen sisällä. Val-ta-va vaikutus!
Aivan järkyttävän suuri osuus kaikesta "kasvihuonekaasusta" syntyy merissä. Ihmisen vaikutus ilmastoon on samaa luokkaa kuin ihmisen vaikutus vuoroveteen.
Hiilen, kaasun ja öljyn poltosta syntyvän hiilidioksidin vaikutus ilmastoon kestää satoja vuosia.
Tämä väittämä perustuu mihin? Onko Petteri kuullut sellaisesta kuin "yhteyttäminen"? Kasvit ottavat ilmasta hiilidioksidia ja muuttavat sen hapeksi. Me hengitämme happea sisään, ja uloshengityksellä tuotamme hiilidioksidia. Ilman hiilidioksidia ei synny happea. Ilman happea me kuolemme.
Se tulee olemaan ihmiskunnan tämän vuosituhannen haaste.
Ei tule. Tämän vuosituhannen haaste on se, että järjettömät narratiivit saadaan vaimenemaan. Se onnistuu sillä, että lakataan kuuntelemasta näitä ääliöitä.
Trooppisten soiden, riisinviljelyn ja märehtijöiden vapauttama metaani taas elää vain 11 vuotta, mikä tekee siitä hiilidioksidia ”helpomman” ongelman.
Mihin metaani menee yhdentoista vuoden jälkeen? Kuoleeko se? Meneekö se suolampiin talvehtimaan, niin kuin pääskyset?
Hiilidioksidipitoisuus ilmakehässä on jo korkein kolmeen miljoonaan vuoteen.
Wau. Tälle väitteelle löytyy varmaan katetta?
Molempien kaasujen pitoisuuksissa on rikottu ennätyksiä vuosi vuodelta viimeisten vuosikymmenten aikoina.
Mmhmm. Hiilidioksidi tosiaan on lisääntynyt. Petteri ei vissiin ole kuullut (nyt kun vuosimiljoonista puhutaan), että hiilidioksidin määrän lisääntyminen on aina seurannut lämpötilan nousua. Siis: ensin nousee lämpötila, ja sitten reippaasti jälkijunassa alkaa nousta hiilidioksidin määrä. Mahtaisiko liittyä siihen, että elämä viihtyy lämpimässä paremmin kuin kylmässä?
Ilmastonmuutos on ennennäkemättömällä tavalla päättäjien, kansalaisten ja yritysten mielissä.
Itse asiassa tätä samaa hölinää on harrastettu reippaasti yli vuosisadan.
Tässä kriittistä tekstiä ilmastopanikoinnista vuonna 1871
Pahimmillaan aihe on tuottanut paniikkia ja syvää ahdistusta, jota erityisesti nuoriso kokee.
Kenenköhän syytä lienee tämä paniikki ja syvä ahdistus, joka on täsmäpommitettu nimenomaan nuorison keskenkasvuisiin aivoihin?
Maailmanloppu ei kuitenkaan ole näköpiirissä eikä ihmiskunta ole kuolemassa pois, vaikka olosuhteet pallollamme muuttuvatkin osin huonommiksi.
Osin huonommiksi. Osin paremmiksi kenties? Vähän niin kuin aina?
Media ja pieni joukko tutkijoita on lähtenyt dramatisoinnin tielle, ja poliitikotkin ovat välillä intoutuneet väärille urille.
Välillä? Al Gore käytännössä käynnisti koko vauhkoamisen. ...Mutta siinähän tuo tuli: "media ja pieni joukko tutkijoita".
Keskeistä on ymmärtää, mikä on ilmastomuutoksen torjunnan villakoiran ydin koko maailman mittakaavassa. Se ei ole pohjoismaiden metsänielut. Eikä siirtyminen vegaaniseen ruokavalioon. Eikä edes lentoliikenteen lopettaminen.
Ei niin, se kun ei ole ylipäätään torjuttavissa. Petteri voisi kasvattaa mittakaavansa koskemaan vaikkapa alkajaisiksi aurinkokuntaa, ja nähdä miten kaikki planeetat käyvät läpi muutoksia yht'aikaisesti.
Keskeistä on luopua kivihiilen, öljyn ja pidemmällä aikavälillä maakaasun käytöstä ja korvata ne vesi-, ydin- ja uusiutuvalla energialla.
Jos välttämättä haluat, Petteri, että tuleva pikkujääkausi saa mahdollisimman paljon tuhoa aikaan, niin tuo on tosiaan toimiva resepti.
Liikennettä voidaan sähköistää ja käyttää biopolttoaineita ynnä suosia kevyttä liikennettä. Rakentamisessa teräsbetonin korvaaminen puulla on ilmastoteko, samoin lämpöpumput ja energiatehokkuus.
Sähköisestä liikenteestä tulee todella kevyttä jahka kelit viilenevät, totta.
Muutos ei tapahdu heti huomenna, mutta sen tulee tapahtua seuraavina vuosikymmeninä.
Ei huolta, Petteri. Se tapahtuu kyllä, mutta vähän erinäköisenä kuin mitä haaveilet.
Fossiilivoimalan tullessa tiensä päähän se on syytä viimeistään korvata ilmastoystävällisellä ratkaisulla. Uutta autoakaan ei romuteta heti, mutta seuraava voikin olla sähköllä tai biodieselillä kulkeva. Kasvava joukko kuluttajia on kiinnostunut tuotteiden hiilijalanjäljestä,
Miksiköhän, Petteri? Miksi ihmeessä kasvava joukko on kiinnostunut asiasta, jolla ei ole kerrassaan mitään merkitystä?
mikä vaikuttanee fossiilienergiaa käyttäviin yrityksiin tulevaisuudessa.
...ja kaikkiin muihinkin hintojen karatessa ulottumattomiin.
Toivoa siis on.
Ovvai? Kiva että olemme edes jostain samaa mieltä.
Poliitikkojen on luotava raamit muutokselle,
Poliitikkojen? Niiden järjen jättiläisten, jotka ovat aina aiheuttaneet kaikki mahdolliset harmit, sodat, lamat, nälänhädät – tai/ja vähintään pahentaneet niitä?
jotta yritykset ja me kuluttajat ohjaamme varojamme tulevaisuuden kannalta hyviin ratkaisuihin. Tässä tarvitaan viisautta ja malttia.
Mistäs niitä saataisiin? Greta Thunbergiltä?
Liian hurmahenkiset päätökset voivat kostautua seuraavissa vaaleissa, mikä ei pidemmällä tähtäimellä edistä itse asiaa.
Vaalithan noin ylipäätään eivät edistä yhtikäs mitään muuta kuin... Anteeks nyt jos kuulostan revarilta, mutta: riistokoneiston rasvausta.

Ai niin, ja kakkuna tortussa:
Ilmastotekoja.

JK: Filippiineillä purkautui tulivuori samalla kun Saturnus oli siirtymässä oppositioon*, suunnilleen samalle linjalle jolla Pluto oli jo odottelemassa. Linjalla on myös Ceres, ja Merkurius livahti juuri tuon linjan ohi. Jupiter oli oppositiossa pari päivää ennen vuoden loppua, ollessaan ohittamassa Linnunradan keskustaa. Tämä kaikki vaikuttaa siihen, mitä maapallolla tapahtuu – jopa mahdollisesti enemmän kuin astmapiiput.
---
*Joku on ehkä pannut merkille, että puhun oppositiosta silloin kun yleensä puhutaan konjunktiosta, ja päin vastoin. Se johtunee siitä, että katson asiaa ehkä heliosentrisemmältä kantilta, jossa maa on sekundäärinen... osoitin. Tai jotain. En itse asiassa juuri tähän hätään osaa selittää millä logiikalla pollani pyörii tämän skisman suhteen.

Ei kommentteja: