2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, tämän vuoden alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

tiistai 20. marraskuuta 2018

Taikasanoja diskurssin tyvenessä

Olen ehkä jo aiemminkin jonkun kolumnin yhteydessä maininnut, miten olen Kari Enqvistiä jäsentyneen ajattelunsa takia joskus pitänyt tolkun miehenä – mutta miten hänkin yhä enemmän päästää itsensä liukumaan helppoon leimakirvesajatteluun ja kuororesitointiin... josta viimeisin kolumni käyköön taas esimerkistä.

45 sanaa. Ihan erikseen laskin kuinka pitkälle päästään ennen aikamme ultimaattisen taikasanan ilmoille pieraisua: "[...] riidellään, valehdellaan ja petetään kuin Obaman lehdistötilaisuudessa." 

Vaihdoin tuon taikasanan toiseen taikasanaan; katsotaan huomaako joku mikä sana on vaihdettu. Lauseen merkitys ei varsinaisesti muutu mihinkään vaikka siihen vaihtaisi mitä; se on yhtä aikaa merkityksellisesti tosi ja subversiivisen isoloiva (lauma)mielipide [joka ei ole mielipide vaan eräänlainen hokema]. 

Lehdistötilaisuudet ovat valehtelun juhlaa, riippumatta siitä kuka mikin varressa on. Lehdistötilaisuudessa ei koskaan puhuta totta (– edes Kimi Räikkönen ei sano sitä mitä oikeasti ajattelee). Lehdistötilaisuudet ovat olemassa julkisivun kiillotusta varten. Koska on halvempaa kutsua paikalle kourallinen lehdistöä kuin koko kansa, tehdään niin. Kyseessä on rituaali, jolla pidetään byroon rakenteita pystyssä. Ihmiset ovat vain ehtineet tottua ja siten sokeutua.
»Nyt unelmoidaan jopa ajan pysäyttämisestä. Amerikan punaniskat haluavat jäädyttää sen 50-luvulle.»
Kenestä Enqvist luulee puhuvansa? Kuka on ikinä sanonut haluavansa jäädyttää ajan 50-luvulle? Kuka? Tiedän kyllä mitä Kari tässä yrittää sanoa – jokainen meistä taitaa tietää, – mutta mihin hän perustaa tämän? Jos hän tarkoittaa ihmisten kaipuuta vakaaseen yhteiskuntaan (jossa laitteet tehtiin kotimaassa kotimaisin voimin – ja kestämään eikä hajoamaan), niin miten se on huono asia, ja miten siitä eivät unelmoi ketkään muut kuin... punaniskat?

Kai Kari ymmärtää käyttävänsä rasistista☑ ilmaisua? Kai hän ymmärtää olevansa itse ihan samaa rotua kuin se, jota halveeraa? Haluaako hän kenties, että otetaan koko vanha tuttu arsenaali rasistisia ilmaisuja käyttöön? Kari on aivan varmasti tietoinen käsitteestä "tuplastandardi".
»Syytän likinäköisiä johtajiamme, joilla ei ole rohkeutta eikä visioita. Yksi huopaa samalla kuin toinen soutaa sen mukaan, kuka somessa kovimmin huutaa.»
Olen täsmälleen samaa mieltä. Jos johtajiksi nousevat pelokkaat ei-visionäärit, huipulla selvästikin on tilaa, ja likinäköisyys päätöksenteossa... No, kaikki olemme tähän asti samaa mieltä, mutta sitten Kari viskaa taas taikasanoja mukaan:
»Ja siellä raikaavat mielen alhaisimmat tunnot aina valkolaisvihaa myöten.»
Vaihdoin taas sen taikasanan, jos joku ei tullut huomanneeksi. Aattelin vaan rippusen rehellisyyttä sekaan ujuttaa.

Ei kommentteja: