Hirmu yllättäin Reuters tekee kaikkensa, jotta ihmiset uskoisivat mitä uutisissa sanotaan:
Moni haluaa "säästyä mielipahalta" - Pandemian aiheuttama uutisvälttely uhkaa kansanterveyttä, demokratiaa ja mediataloutta
Syyllistäminen on tehokasta, joten Reuters käyttää sitä: "Sun nyt vaan tarvii seurata näitä lukemattomia kertoja valheellisiksi todistettuja asenteellisia juttuja, joita me kutsumme 'uutisiksi' – koska se on sun velvollisuus. Se, että sä et suostu olemaan aivopesuohjelmassa sisällä, tarkottaa että sä tapat koko yhteiskunnan!"
Reutersilla on syytäkin olla peloissaan. Reuters elää siitä, että ihmiset uskovat loputtomasti jatkuvat valheet, joilla uutissyndikaatit elävät. Reuters tarvitsee yhteiskunnan, joka toimii niin huonosti kuin mitä se viimeiset parisataa vuotta on toiminut.
Tai kuten Anu Koivunen Suomen Koronakuvalehdessä kertoo:
Viestinnällä on ratkaiseva merkitys sille, miten yksilöinä, kansalaisina ja yhteiskuntana suhtaudumme pandemiaan.
...jota ei ole olemassa. Tämä plandemia on kausiflunssa, johon ympätään kaikki mahdollinen, jotta ihmiset pelkäisivät toisiaan ja kaikkea – koska pelokkaat ihmiset ovat helppoja paimennettavia, ja pelottomat vaikeita. "Hallitusten" nimillä kulkevat rikollisjärjestöt eivät halua, että alaiset ovat vaikeita.
Uutisvälttely on uusi käsite ja ymmärrettävissä reaktiona monialustaiseen, alati päivittyvään ja monissa maissa polarisoituneeseen mediaympäristöön. Se voi olla suojautumiskeino, itsehoitoa ja ajanhallintaa, mutta myös kannanotto uutisten laatuun ja siihen, maksaako uutisten seuraaminen vaivan.
Hauskaa miten nämä ihmiset analysoivat puolivillaisesti kuin tarhatädit meitä lapsosia: "ne on nyt vähän väsyneitä kun on touhuttu koko aamupäivä auringossa". Ei vahingossakaan katsota syvemmälle, eikä todellakaan peiliin.
Yhtä kaikki uutisvälttely uhkaa lisätä tiedollista ja siten yhteiskunnallista epätasa-arvoa.
Juu ei. Se, että joku ei halua lukea sun sepustamia juttuja, ei lisää yhteiskunnallista epätasa-arvoa. Meedian harrastama yksisilmäinen paskanjauhanta lisää. Meedioston harhainen maailma rikkoo oikean maailman.
Kun jatkuvasti jauhetaan asioista, joilla ei ole kerrassaan mitään merkitystä – ikään kuin ne olisivat maailman tärkeimpiä härpättimiä – jotka eivät tässä fyysisessä universumissa voi olla totta rikkomatta fysiikan lakeja... Ennemmin tai myöhemmin väki kyllästyy katsomaan mitä maneesilla tapahtuu.
Päivästä toiseen meediosto kiikuttaa omaa kakkaa katsottavaksi, koska heillä on anaalinen vaihe jäänyt päälle. Siksi meediosto haluaa pitää kiinni narratiiveista, jotka eivät ole millään tasolla totta, mutta joiden sisällön (kakka!) he näkevät maailman kallisarvoisimpana kikkareena, joka ehdottomasti pitää säilyttää, palsamoida, muumioida ja pistää mausoleumiin. Jokainen kikkare, joka päivä.
Ja jos ihmiset eivät ole samaa mieltä, seuraa itkupotkuraivari. Joka naamioidaan ymmärtäväksi huolenpidoksi.
Toimituksille analytiikka kertoo raa’asti, kiinnostaako lukijoita loputon kasvomaskikeskustelu, kuvaraportit Helsingin yöelämästä vai tartuntatilanne naapurimaissa.
Niin. Ja siitä huolimatta:
Pandemiassa kuitenkin se, kuinka moni uutisia seuraa, on kohtalonkysymys paitsi mediataloudelle myös demokratialle ja kansanterveydelle.
Onhan se tavallaan. Jos halutaan, että maa taantuu yhä syvemmälle fasismiin, kannattaa seurata mitä meediosto haluaa meidän seuraavan. Meediosto ei halua, että ihmiset ottavat itse selvää asioista, muodostavat itse omat mielipiteensä ja ylipäätään huolehtivat mieluummin omista kuin toisten asioista.
Hienoa jos nämä propagandatoimistot joutuvat olemaan huolissaan omasta olemassaolostaan. Se on tervettä.
Kirjoittaja on mediatutkija ja sukupuolentutkimuksen professori.
Sukupuolentutkimuksen professori. That figures.
Autraliassa poliisi huolehtii jokaisen terveydestä – väkisin. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti