2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

keskiviikko 5. elokuuta 2020

Vaihtoehto-sensuuria

Sensuuri iskee toisinaan yllättävältä taholta. Olen ollut listattuna Oikotieto-sivustolla, johon on kerättynä kriittiseksi esitettyjä äänenpainoja. Kun joku aika sitten kävin vilkaisemassa, mistä suurin osa lukijoista tulee, huomasin olevani luetuimpien joukossa.

Tänään Kasbach oli kadonnut kokonaan listauksista. En lopultakaan ole yllättynyt: koronahuijaus tuntuu menevän tuollakin heittämällä läpi paria soraääntä lukuunottamatta. Ilmastohumpuuki ei sentään se enää ihan varauksetonta hyväksyntää saa – mutta se, mikä oletettavasti viskasi tämän blogin yli laidan, taisi olla Israelin kritisointi. Semmoinen on yhäti edelleen ylitsenäkemätön tabu. "Ettäkö Israel muka natsivaltio? Käsittämätön ajatus; ei kerta kaikkiaan kykene näkemään mitään tuon suuntaistakaan!"

Kun tuolla olevista blogeista melkoisen monikin on huolissaan kriittisen ajattelun sensuroinnista, voisi joku huomauttaa omaan jalkaan ampumisesta. Jos olet eri mieltä, voit olla lukematta (tai jopa tarkistaa omien kantojen pitävyyttä, jos herooisempaa lähestymistapaa haetaan) – mutta sensuuri on juuri sitä mitä tuollekin semikriittiselle massalle on tulossa.

"Omien" hyssyttely on juuri sitä, millä öljytään kaltevaa pintaa kohti Yhtä Totuutta, jolta ei paeta. Samizdat kuolee pravdan alta – ja te, sankarit, olette auttaneet tässä urotyössä.

En voi kuitenkaan väittää olevani yllättynyt. "Toisinajattelu" on epiteetti, joka ansaitaan melkoisen turvallisilla puheilla; pitää vain löytää se muiden toisinajattelijoiden lauma, ja sitten sinkoilla kaikuluotausta, jossa voidaan yhdessä hymistellä mikä kaikki on väärin ja huonosti.

Kriittisyydenkin pitää olla mahdollisimman homogeenistä. Pitää olla yhtä mieltä siitä mikä on pielessä. Kehotetaan radikaalisti äänestämään huonot päättäjät pois seuraavissa vaaleissa. Nillitetään pikkudetaljeista eikä missään nimessä katsota isompaa kokonaisuutta, sitä josko koko systeemi voisi olla vinossa –  ja tarkoituksella peräti.

Toisinajattelu on harmillisen hankalaa touhua, josta lipsuu foliohattu-leimakirveen alle hyvin kerkeästi. Koska sekin pitää tehdä formaalisti, vienosti vokotellen. Suoraanpuhuminen on... mitä, raivohulluutta? Vesikauhuista melskaamista?

Tähän on tultu. Toisinajattelussakin pitää varmistua ennalta siitä, ettei vaan kukaan loukkaannu kenenkään puolesta.

Täytynee siirtyä toisinajattelusta suoraan väärinajatteluun. Vaikka lukijaistoa on jälleen karsittu jonkun hurskaan oikeintietäjän toimesta. Mutta hei, toverit paremmintietäjät: jatkakaa ihmeessä sitä omaa "kriittistä ajatteluanne" turvallisten kehikoiden sisällä. Ei nyrjähdä aivot sitten siinä.
---
Addendum: Tosiaan, melko moni kriittiseksi julistautuvista on myös umpiuskonnollista sakkia. Jotenkin on hankala hahmottaa miten tuon voi perustella, mutta toki tässä blogissa on hankala välttyä myös ehkä rienaaviksi koetuilta ajatuksilta. Ehkä se katkaisi kamelin selän? Joku tykkäsi kyttyrää omnipotentin kaikkia vitsalla rakastavan jumalansa puolesta? Kukapa näistä koskaan tietää?

Addendum 2: Tai ehkä jonkun mielestä täällä on lisääntynyt ad hominem tarpeettomasti? Kieltämättä sellainen olo saattaa toisinaan tulla, mutta kun vaikkapa juuri tämä körönäfasismi on silkkaa ad hominemia kaikkia ihmisiä vastaan... Alkaa olla aika nostaa esiin niitä, jotka valehtelevat koko ajan – ketkä tahallaan, kutka tyhmyyttään. Tyhmyys on huono puolustus – se nimittäin useimmiten on ihan tietoinen valinta.

Ja systeemiseen väkivaltaan ei ole syytä vastata kohteliaisuudella.
---
Addendum 3: On muuten mahdollista, että koko tämä kirjoitus on väärässä. Ehkä Oikotiedolle ei vain kulkeudu rss (kyllä se muualle tosin kulkeutuu)? Blogger vaihtoi juuri käyttöjärjestelmää... Mutta tapahtuiko se ennen tuota Israel-kirjoitusta vai vasta sen jälkeen? En muista. Näin jää ihminen limboon taas – haukuttuaan ihmisiä syyttä suotta (ehkä mahdollisesti tai sitten ei). ...Toki on mahdollista, että käyttörajapinnan uusimisen kohdalla Google taas kerran ihan tahallaan teloi seurantamekanismin kaikilta, jotka puhuvat valtavirran vastaisesti?

Vaikea sanoa. Päivä päivältä tuntuu enemmän siltä kuin eläisi Neuvostoliitossa. ...Ei niin että varsinaisesti tietäisin millaista se oli. Mutta luulen tietäväni, että juuri siihen suuntaan tässä livutaan kaarnalaivan vankalla kannella.

Ei kommentteja: