2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, tämän vuoden alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Pakoon uhkaavaa todellisuutta

Miten niputetaan pakolais- ja Venäjäpropaganda samaan mappiin? Jehovantodistajilla. Tiettävästi laumoittain tämän kultin jäseniä hakeutuu Suomeen rajan takaa, koska heidän pyramidihuijauksensa on naapurissa joutunut painostuksen alle.

Tämä tyypillisesti lukutaidottoman joutomiehen kynäilemä uskontohan nähdään harmittomana, joskin outona lahkona, jota harvempi ottaa tosissaan. Sama pätee mormoneihin, joka on sekin jenkkilässä perustettu jäseniään kyttäävä (ja ei-jäseniä kyräilevä) salaseura. Molemmilla on kunniakkaat perinteet ilmasta tempaistuine narratiiveineen: kirjan uskonnot, jotka rajoittavat jäseniensä elämää pienintä piirtoa myöten, ja elävät uusien jäsenien metsästyksestä – ja jotka on perustettu retorisesti pätevien skaiffareiden ehtymättömän vallanhimon tyydyttämiseksi.

Jehovathan ovat periaatteessa vakoilujärjestö – kuten kaikki uskonnot. Tiedän käyttäväni määrettä hiukan laveasti, mutta kun ovelle ilmaantuu saarnaajia, he raportoivat ovensa avanneista kaiken mitä ovat onnistuneet urkkimaan – jotta kokouksissa voidaan sitten päättää miten yksityisyyteen tunkeutumista jatketaan.

Jehovilla ei ole yksityisyyttä; koko elämä kuuluu lahkolle. Ihmisten eksistentiaalinen ahdinko on tässäkin järjestössä työkalu, jolla muokataan tahdottomia sotilaita – kuten kaikissa uskonnoissa.

Onko uskonto kovinkin hyvä peruste... millekään? Onko typerien uskomusten kritisoiminen todella jotain, joka voidaan kirjata rikoslakiin? Noiden typerien uskomusten systematisoitu työntäminen toisten tajuntaan sinne voitaisiin kirjata, koska siinä on kyse manipuloinnista, eli nykytermein "hybridivaikuttamisesta". 

Meikäläisittäinkin vaikkapa lestadiolaisten harjoittama painostus on monesti mennyt henkisen kidutuksen puolelle, jossa ylemmällä portaalla käytetään hyväksi ihmisiä, jotka on ajettu umpikujaan. Tämä on sisäänrakennettu ominaisuus kaikissa uskonnoissa – ja etabloituneissa lahkoissa, eli siis kirkoissa, aivopesu aloitetaan heti syntymän jälkeen. 

Hyvin moni kasteen saanut, vaikka miten maallistunut, pelkää irrationaalisia asioita – mikä estää realistisen kuvan muodostamista maailmasta. Ei kerta kaikkiaan uskalleta miettiä, josko asiat olisivatkin toisin kuin mitä olen tottunut ajattelemaan. Jokainen pystyy helposti osoittamaan kenen muun maailmankuva on väärä ja harhainen, mutta itseen juurrutetut uskomukset eivät näy. Ne eivät ole uskomuksia, vaan "faktoja".

Tämä irrationaalinen ajattelu säteilee kaikkeen toimintaan. Siitä tulee politiikkaa, joka sekin on painostuksessa käytettävä työkalu – jonka yksi ilmenemismuoto on journalismi. Halleluja & hoosianna on tämänkin kultin perusta, ja sille löytyy myriadeja ilmenemismuotoja kaikessa evankelioimisessaan: "Ja tapahtui niinä päivinä, että (Ras)Putinilta kävi käsky, että kaikki hurskaat todistajat oli maailman ääriin ajettava."

Ei kommentteja: