sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Tunnista propaganda – kun vielä ehdit

Hesarin pääkirjoitus (joka luonnollisestikin on jo valmiiksi maksumuurin takana, ettei vain keskustelua heräisi) kertoo miten "Viime vuosina Suomi on muiden länsimaiden tavoin pyrkinyt torjumaan Venäjän aiheuttamaa epävarmuutta."

Tässä väittämässä ei pidä yksikään sana paikkaansa: kaikki julkinen keskustelu on ollut omiaan nimenomaan aiheuttamaan epävarmuutta. 

Ja mitä Venäjä on tehnyt? Kenen joukot on liikekannalla?


Otsikon ja alkuhölinöiden perään on lykätty kuva, jossa kerrotaan, miten Naton joukot olivat pari viikkoa sitten Puolassa. Sitä ei kerrota, että ne ovat nyt Liettuassa.

Ja loppuahan tuosta ei pääse lukemaan – mutta jo ensimmäisistä riveistä nähdään, että Trump on sotkettu tähänkin, vaikka joukkojen liikkuminen siellä sun täällä on nimenomaan Obaman päätös (tai jos tarkkoja ollaan, muistetaan että Obama oli vain keulakuva).

Ylessä on sen sijaan jo huomattu, että Liettuaan asti tosiaan on vyörytty – mutta itse juttua on näemmä mahdoton enää löytää kaiken muun sälän alta. Toimittaja tuskin itse tajuaa tekevänsä propagandaa, mutta kun Liettuan pääministeri (?) / presidentti (?) / en muista kuka, mutta joku isompi kiho laitetaan kertomaan, miten Liettua on ollut niin kovin peloissaan kun Venäjä on niiiin arvaamaton, ja odotellaan tässä että natojoukkoja tulee lisää muistakin maista ettei pelkästään Yhdysvalloista, että tervetuloa vaan, ihanaa pojat, toivottavasti viihdytte... 

Narratiivi ei välttämättä ole ihan kohdallaan.

...BBC on näköjään vuosi sitten pullauttanut dokudraaman, jossa sattumoisin Venäjä hyökkää Latviaan, ja samalla pistää ydinpommin Lontooseen. Samalla googlauksella tuli vastaan vielä vanhempaa tekstiä siitä, miten joku brittipoliitikko valitteli miten levotonta Baltiassa on, ja vaarallista, ja että Venäjä koko ajan kauheasti "uhittelee" (tiedättehän; olette varmaan kuulleet Venäjän yhteydessä juuri tuon verbin).
Miksi ihmeessä Venäjä hyökkäisi Latviaan? Mitä ihmeen hyötyä siitä olisi? Natohan olisi välittömästi retalioimassa – ja kaiken lisäksi Latviasta on lyhin matka Moskovaan...
Jos haluttaisiin olla Macchiavelli/von Clausewitz/SunTzu -henkisiä, niin mihin olisi kätevintä järkätä nk. false flag -operaatio? Valkovenäjä on lähimpänä Moskovaa, mutta melkein yhtä lähellä on Latvia, ja Latvia on jo valmiiksi lännen etupiirissä.

Ja miten tämä false flag pohjustettaisiin? Lietsomalla vähitellen – vuosien ja vuosien mittaan – kalvavaa epävarmuutta joka samalla piirtää "vastapuolesta" jotenkin ei-ihmismäisen kuvan. Ja mitenkö tämä tapahtuu? Valtamedian kautta.
Kuten todettua, toimittajat tuskin itse tajuavat tekevänsä propagandaa – ja siksi he ovatkin niin perin tulisieluisia vaatiessaan unisonossa lisää sensuuria sananvapauden vuoksi.
Mutta siis, mitä todella tapahtuu

...Kuka muistaa sellaisen pikku epookin kuin Viiden päivän sota vuodelta 2008? Ei ehkä monikaan, vaikka meidän Rennymme teki tuosta leffankin (en ole nähnyt koska en ihan jaksanut uskoa että Renny olisi löytänyt poliittisen kerronnan nyanssit työkalupakistaan).

Jokatap, virallisen tarinan mukaan Venäjä yhtäkkiä vain hyökkäsi Georgiaan – tuosta vain, ilman mitään järkevää syytä. 
No, armeijoita ei liikutella yhtäkkiä, tuosta vain, ilman mitään syytä
Jokatap, Georgian tuolloinen presidentti Saakashvili on sattumoisin nykyään Ukrainassa, muistaakseni kuvernöörinä. Ja Ukrainassahan tapahtui vallankaappaus 2014 – siellä siis ei ole demokraattisesti valittua diktaattoria johdossa, vaan nukkehallitus. Ja tämän takia Venäjällä katsottiin tarpeelliseksi ottaa Krimi haltuun – ja kuten kukaan ei muista, siellä oli enemmistö äänestänyt Venäjään liittymisen puolesta.

Entäpä Syyria? Siellähän Venäjä on välillä samalla puolella Naton kanssa, ja välillä eri puolella – kukaan ei oikein tiedä kuka siellä sotii, ketä vastaan ja miksi. Mutta Venäjä saadaan kätevästi esitettyä arvaamattomana ja aggressiivisena, vaikka eräs toinen maa siellä jyrää menemään melkoisen kaukana omilta rajoiltaan.
Tähän postaukseen on turha lastata yksityiskohtaista listausta siitä, miten Syyria on vain samaa jatkumoa "arabikevään" kanssa, ja se sitten taas on vielä pidempää jatkumoa – mutta todettakoon, että jos "Venäjä hyökkää" Latviaan, se tarkoittaa sitä, että Itämerelle ilmaantuu aika monta lentotukialusta – ja Suomi vedetään vääjäämättä mukaan (ja seuraavaa joulua vietetään korsussa, jos ollaan hengissä).
Suunnitelmien mukaan jos mennään, niin siinä tuhotaan koko Eurooppa. Ranska ja Italia on jo irrottautumassa EU:sta brittien mukana, ja Saksa näyttäisi jäävän taas kerran kahden rintaman väliin. 

Viime vuosina mantereelle on myös tuotu täysin "arvaamaton" elementti, joka vain odottaa sitä, että pääsee aiheuttamaan hävitystä. Tämäkään porukka ei tajua olevansa vain yhdenlainen "jalkaväkimiina", joka on ohjelmoitu räjähtämään silmille – joka luulee "taistelevansa" yhden asian puolesta, mutta on olemassa vain morbidin hämäyksen vuoksi.

Kyllä kyllä: ________________. Toivokaamme, että olen täysin väärässä. Se kuitenkin riippuu lähinnä siitä, toimiiko aktiivisen demonisoinnin ristitulessa virkansa alkupäiviä duunaileva pressa niin kuin on luvannut, vai päätyykö toteuttamaan tuota suunnitelmaa, joka on laadittu jo kauan sitten, ja joka on edennyt kuin juna – kiskoilla joita enemmistö ei näe, ja sen takia tulee karja-auran mutiloimaksi luullessaan olevansa piknikillä.

Ei kommentteja: