2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

maanantai 25. helmikuuta 2019

Lobbausta Bukarestissa

Aivan eittämättä Romaniassa on sankkaa korruptiota. Henkkohtaisesti en tiedä käyneeni yhdessäkään maassa, jossa kulloinenkin "maan tapa" ei rehottaisi – ja jokainenhan tietää että myös Suomessa suhmuroidaan menemään nk. "kirjoittamattomien sääntöjen" puitteissa aivan jatkuvasti.

Kaikki varmaan tietävät myös, että toisaalta Brysselissä on maailman suurin lobbausfirmojen keskittymä – ja että tämä nk. "lobbaus" on täsmälleen sama asia kuin "lahjonta", paitsi että nimikettä muuttamalla vältetään lainopilliset kohmelot.

Joku voisi sanoa, että maailma ei yksinkertaisesti pyöri, jos joudutaan joka käänteessä ripustautumaan byrokraattien keksimiin säädöksiin – ja tuo joku saattaisi hyvinkin olla oikeassa... Mutta kun samaan aikaan "taistellaan" korruptiota vastaan hyvin äänekkäästi, ja toisaalta annetaan yhtä lailla äänekkäästi lobbausryhmien pitää meteliä itselleen mieluisista [tuottoisista] asioista...

Miksi YLE nyt juuri haluaa kirjoittaa juuri Romanian korruptiosta? Eikö oman maan korruptiossa ole tarpeeksi jutun juurta? Tai Brysselin?
Korruptiota vastaan taistelevan kansalaisjärjestön, Expert Forumin, tutkija Sorin Ioniță sanoo, että Romanian hallitus ei pelkää yhteenottoa Brysselin kanssa. Hallitus on rohkaistunut siitä, että Unkarille ja Puolalle ei ole tullut vakavia seurauksia oikeusvaltion murentamisesta.
Aa? Unkari ja Puola. Oikeusvaltion murentaminen? Hmm.

Mikä on tämä Expert Forum?
Expert Forum members have been involved in the most important evaluations of institutional reforms in the public administration and have analyzed the policy process in recent years in Romania and neighboring countries (particularly in the Western Balkans and Moldova), in collaboration with the European Commission, Council of Europe, World Bank and United Nations Development Programme.
Euroopan komissio, maailmanpankki... Kuulostaa puolueettomalta mielipiteeltä tämä viittaus "oikeusvaltion murentamisesta". Expert Forum näyttää myös olevan sidoksissa himmeliin, jonka nimi juuri nyt muuten pakenee muistista, mutta jonka ensimmäinen sana oli "Open"... Vähän niin kuin Open Society. Kaikkihan tietävät kenen rahoittamia ovat suunnilleen kaikki Open-alkuiset "kansalaisjärjestöt"?

Kansalaisjärjestöt ja korruptio. Onko joku joskus kuullut näitä kahta sanaa samassa yhteydessä? Ihan vaan kysyn, muuten vaan.

Jatketaan:
Sosiaalidemokraattisen puolueen kärkipoliitikkoja on tuomittu korruptiosta, vaalivilpistä ja virka-aseman väärinkäytöstä. Nyt puolue ajaa rikoslain muutoksia ja yrittää vaihtaa tärkeimpiin syyttäjänvirkoihin sille mieluisat henkilöt.
Hmm. Onneksi Suomessa ei SDP ole koskaan harrastanut moista.
- Tunnen syyllisyyttä siitä, etten huutanut silloin julkisuudessa. Hyväksyin viranomaisten kertoman enkä ottanut itse selvää asioista. Minua kaduttaa, etten mennyt vetämään ministeriä turpaan,
sanoo haastateltava, josta on tehty tämä epistolan päähenkilö, jotta... Jotta juuri Romanian tapahtumat saataisiin kivasti ihon alle? Toivottavasti toimittaja on muistanut sättiä haastateltavaansa ilmiselvästä vihapuheesta ja väkivaltaan yllyttämisestä – ja päätoimittaja sitten toimittajaa samoista asioista.

...Tämä on tokikin kuttuilua. Olen melko varma, että primaalireaktioiden intentioita löytyy mistä tahansa maasta, jossa valtio katsoo asiakseen päättää, miten just sun pitää elää, ja mikä elintaso on kellekin riittävä – kun virhemarginaalit suoraan tai välillisesti aiheuttavat kuolemia. Eli siis joka ainoasta maasta.

Mutta tämä: "Hyväksyin viranomaisten kertoman enkä ottanut itse selvää asioista." Tämä ei ole eksklusiivisesti romanialainen taipumus. Nk. "yleinen mielipide" missä päin maailmaa tahansa on varsin selkeä osoitus juurikin ihmisten lauma-ajattelu-tendenssistä. Ja lehti-otsikoiden herkeämätön ohipuhuminen – jota "valveutuneiden" kipakka kuoro säestää... 

Mielipiteet ovat lobbauksen seurausta, varsinkin faktoina esitetyt mielipiteet. Lehtijuttujen kyseenalaistamaton uskominen on korruptoituneen mielipiteen hyväksymistä – ja sen liittämistä omaan kokemuspiiriin vaikka siitä itse kokemus puuttuukin. 

Siksi tämäkin YLEn tarina aloitetaan surevasta omaisesta, ja liian nuorena kuolleesta... uhrista. Empatian kautta EUn pönkittämiseen.
- Uskon Romanian parempaan tulevaisuuteen, jos Euroopan unioni pysyy kasassa. Jos Eurooppa kaatuu, meillä täällä idän uusissa jäsenmaissa ei ole mitään toivoa. Me tarvitsemme yhtenäisen Euroopan, joka perustuu oikeuden kunnioittamiseen, maltilliseen politiikkaan ja yhteisiin sääntöihin.
 Mmm. Huomaako kukaan, miten tässä törmäytetään puolen miljardin ihmisen byrokraattinen hallinnointi hahmottomaan ideaan, utopiaan – johonkin josta on todellisuus pyyhitty klausuulilla maton alle kun se ei näyttänyt kivalta.
 - Haluaisin elää maassa, jossa on kuri ja järjestys. [Romania taisi taannoin olla tuollainen maa?] Maassa, jossa viranomaiset saavat palkkansa veroista ja ajavat kansalaisten etua. Täällä Romaniassa verorahat menevät omia etujaan ajavien ihmisten pusseihin, Iancu valittaa.
Huh, onneksi täällä sivistyneessä lännessä on toisin! Viranomaiset saavat palkkansa veroista, joita voivat sitten kasvattaa – koska sehän juuri on kansalaisen etu. Verorahat eivät konsaan mene omia etujaan (eli vaikkapa omia työpaikkojaan) vaalivien pusseihin.
 Romania on kuitenkin jakautunut. [Huh, onneksi täällä sivistyneessä lännessä ei ole mitään kahtiajakoja!] Kaupungeissa ihmiset ovat kaduilla vaatimassa korruptiotapausten tutkintaa ja oikeusvaltion kunnioittamista. Maaseudulla monet ihmiset äänestävät kommunistien perillisiä sosiaalidemokraatteja.
Onneksi mitään kommunistien perillisiä ei täällä sivistyneessä lännessä sentään äänestetä. Kuten artikkeli tarkkanäköisesti osoittaa: valittavana on joko agraarinen sosiaalidemokratia tai urbaani oikeusvaltio. Välimuotoja ei ole. Eikä kahtiajakoja.

2 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Huh mikä "uutinen". Ei nuo Ylen toimittajat kovin välkkyjä ole, kun eivät huomaa tuota paradoksia jonka tässä hyvin avasit.

Haluan lopuksi huomauttaa että käyttämäsi lyhennys nk. on ns. svetisismi. Ruotsin kielellä så kallad eli niin kutsuttu, mutta på finska niin sanottu eli ns.

kasbach kirjoitti...

YLE tuntuu poimivan näitä "eksoottisempia" omalla mantereella sijaitsevia valtioita vuorotellen käsittelyyn, aina samalla sihdillä. Jokunen päivä sitten taisi olla vuorossa Valkovenäjä, ja kohtapuoliin lienee varmaan Albania...

...Hyvä että tulee välillä anglismien sijaan svetisismejä :D Kun maailman asioita enimmäkseen englanniksi seuraa, huomaa turhan usein joutuvansa tulkkaamaan omia ajatuksiaan kieleltä toiselle kirjoittaessa...