torstai 26. tammikuuta 2017

Valtameediot ja toinen todellisuus

Vieressä on eilisiä otsikkoja Hesarista. Ne selittänevät miksi kyseisen pamfletin lukeminen on silkkaa ajanhaaskuuta.

"Lannistuva ilme"? Ensin hymyillään, sitten ollaan totisena. Wau. Tällaista ei ole koskaan missään virallisessa tapahtumassa sattunut.

Ja lääkärille fitness on terveydellä leikkimistä. Eikä mindfullnessista ole "tutkijan" mukaan mitään hyötyä.

Totuuden torvet puhkuvat trumpettejaan uskomattoman ahtaalla taajuudella. Puolet jutuista on umpiväännettyjä torttuja tasan yhdestä ihmisestä, ja infrapunaista näkevien mielipiteitä jostain sekunnin pätkästä sen yhden ihmisen elämässä. Toinen puoli kertoo "asiantuntijoiden" ontoiksi koverrettuja mielipiteitä siitä, miten kaikki tekevät kaiken väärin.

Kun tuossa nyt mainitaan ydinaseet pariinkin otteeseen: jostain syystä en ole lukenut taas mistään, että Intia paraikaa siirtää tankkeja Pakistanin rajalle, koska Pakistan on uhannut ydinaseilla (vaihteeksi).

Siitäkään en ole nähnyt mainintaa, että Kiina on vastikään tuonut Persianlahdelle kolme sota-alusta ensimmäisen kerran vuosiin – puhumattakaan että asiaa taustoitettaisiin millään tavalla. Ehkä sekin on Trumpin vika, vaikka jenkkilaivasto alueella onkin Obaman käskystä?

Tai olemmeko nähneet Putinin haastatteluja? Emme. Hän kyllä antaa niitä, mutta lehdistä tai uutisista ei kuulla hänen omia sanojaan – ainoastaan hyvin monokromaattisia tulkintoja joistain mahdollisimman räväköistä uhkakuvista. Tai sitten kerrotaan miten Vladimir laulaa jotain kosmonauttien tunnetuksi tekemää hoilausta; kas siinäpä poliittista journalismia parhaimmillaan.

Joten tässä pätkä parin viikon takaista lehdistötilaisuutta englanniksi tekstitettynä – jotta edes joku huomaisi vilkaista josko asioissa olisi vähän enemmän kuin yksi puoli: 

Kuten huomaamme, Putin ei tee sitä, mitä rapakon takana duunataan, eli lue teleprompterista julistuksia ja odota aplodeja. Käytännössä miehen kaikki aika menee länsimedian esittämien käsitysten oikomiseen – minkä ei luulisi olevan tarpeen jos armas valtamedia pysyttäytyisi objektiivisessa journalismissa (mitä se ei todellakaan tee).

Ei kommentteja: