...Jos siis äänestäisin, mitä en edelleenkään aio tehdä, koska D'Hondtin menetelmä ja puoluejärjestelmä – ylipäätään koko hallintohimmeli – on painotettu toimimaan nimenomaan kansalaista vastaan. Ja ei, tätä järjestelmää ei voi korjata sisältäpäin.
...Puhumattakaan nyt siitä, että vaalikoneissa on aina jokunen kysymys liikkumassa ihan eri akselilla kuin annetut vastausvaihtoehdot. ...Tai että vastattavina ylipäätään on kysymyksiä, joita meediot pitävät oleellisina, mutta jotka eivät ollenkaan välttämättä kosketa reaalimaailmaa missään kohtaa.
Vaaleissa on kysymys nimenomaan hallitsemisesta – kulloisenkin hallintojärjestelmän vaalimisesta eli hellimisestä. Vaalikarjaa jonotutetaan antamaan suostumuksensa ainakin sadalleyhdeksällekymmenelleyhdeksälle sellaiselle, joita et äänestänyt.
Jos haluttaisiin edes jotakuinkin kansan mielipidettä vastaava eduskunta, pitäisi jokaisella olla kaksisataa ääntä – ja saman verran miinusääniä. Tai sitten vaalikone olisi koko ajan käynnissä, ja sen sisältö muodostuisi kansalaisaloitteista. Asioita hoitamaan valikoituisivat ne, jotka ajavat enemmistön haluamia asioita enemmistön haluamaan suuntaan.
Vaalikausia ei olisi, vaan hallinnoinnin (+ mielistelyn) sijaan tehtäisiin sitä, mitä kansa haluaa tehtävän.
Teknisestihän tämä olisi täysin mahdollinen järjestelmä – ja myös käytännössä. Äkkiseltään voisi kuvitella, että systeemistä tulisi kaoottinen pyöröovikaruselli – mutta koska kukaan ei jaksa olla jatkuvasti potkimassa väkeä pihalle, ja miettimässä että kukapa sitten tilalle, eduskuntaan asettuisi enemmän tai vähemmän vakituiseksi juuri ne ihmiset joita siellä halutaankin nähdä. Jotka tekisivät juuri niitä päätöksiä, joita juuri tämä kansa tarvitsee.
Puoluejärjestelmä sen sijaan... Tuossakin vaalikonekuvassa mukaan näyttäisi livahtaneen neljä sinisen tulevaisuuden ehdokasta, vaikka petturien äänestäminen tuskin on kenenkään tavoite. Ja jollain ilveellä sinne on myös kristillisdemokraatit itsensä muiluttaneet, vaikka lahkoajattelulla ei lainsäädännässä pitäisi olla mitään sijaa. Keskusta ja kokoomus on mukaan ahtautuneet vain siksi, että kyseessä on mahtipuolueet – koska vaaleissa ei äänestetä asioista, vaan brändeistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti