2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

tiistai 3. syyskuuta 2019

Hurmeen lapset virtuaalipörssissä

Kuten joku ehkä on pannut merkille, päivänpolitiikka lakkasi kiinnostamasta, enkä ole jaksanut enää kommentoida älyvapaata tendenssijournalismiaktivismia. Todellisuusdenialismi jyllää yhä äityvämmin, joten siinäpä jymyää keskenänsä.

Mutta johonkinhan mielenkiinto pitää suunnata – joten miksei sitten vaikkapa Bitcoiniin. Jos joku ei vielä ole sattunut huomaamaan, nykyinen valuuttajärjestelmä nukkuu huonosti – ja syystä.

Velkavetoinen pyramidihuijaus – joka pankkijärjestelmän nimellä kulkee (eikä sen jäljissä ruoho kasva) – kuorsaa apneaansa mahdottomuutensa demoni rinnan päällä, ja koska ratkaisuksi tilanteeseen on noussut bitcoin ynnä muut fintechiksi paremmissa piireissä tituleeratut kryptovaluutat, on kyseiset uuden talouden airueet otettu keskuspankkien ynnä valtiohallitusten pihteihin – kun siis mistä kohtaa vedetään välistä, jos valuutta kulkee sekunnissa lompakosta toiseen maailman ympäri?

Pankkisiirroissahan voi mennä päiväkausia, vaikka ne ovatkin ihan yhtä lailla digitaalisia klikkauksia nykyään – virtuaalisia nekin siis. Myös fiat-pätäkät voisivat siirtyä 24/7/365 ihan yhtä vauhdikkaasti kuin Dash tai Monero tai Litecoin tai mikä vain sadoista vaihtoehdoista – mutta eivät jostain syystä siirry. Jännä.
Ihan kertauksen vuoksi niille, joille tämä on vielä uutta ja vieras ajatus: maailmassa liikkuu lainarahaa vähintään kymmenkertainen määrä reaalivarantoihin nähden; velkoja ei siis koskaan pystytä maksamaan pois.
Bitcoinkin on nykyään samojen johdannaismarkkinoiden armoilla kuin kaikki muukin, joten sen arvo on tätä nykyä entistäkin fiktiivisempi. Kun yön aikana kurssikäyrä singahti kivasti päälle kymppitonnin vaihteeksi, moni on välittömästi innostunut: "bitcoinin arvo on ihan kohta miljoonan, joten kandee ostaa nyt viimeistään".

Voi olla, mutta koska kaikki kurssit kulkevat sykleissä, odotettavissa on pikainen korjaus. Saa nähdä ehdinkö edes kirjoittaa tätä ennen syöksyä.

Disclaimer: tämä on ennustamista, ja ennustaminen on periaatteessa lottoa – joten ainakaan tämän kirjoituksen perusteella ei kannata tehdä kovin perustavanlaatuisia päätöksiä.

Jokatap. Askartelin joutessani kaavioita.

Bitcoinin elämänkaarihan näyttää kutakuinkin tältä:
Melko vaikuttava nousu kahdesta dollarista kahteenkymmeneentuhanteen – ja yhtä vaikuttava lasku kolmeen donaan, josta sitten taas kimpaistiin puoliväliin. 

"Jopa on tempoilevaa käytöstä!" kiljaisevat finanssinerot kuorossa, ja oikeassa ovatkin. Mutta jatkaessaan: "Täysin spekulatiivinen sijoituskohde!" unohtuu johonkin se, että kaikki sijoituskohteet ovat spekulatiivisia. Jopa käteinen. 

Mutta jatketaan. Tein haamukäyrän edellisestä syklistä, ja se näyttää kutakuinkin tältä:
Ei kovin nousujohtoista. Toki tilastollinen metodi on melko lailla ad hoc – mutta niinhän se on "ilmastotieteilijöillä"kin, joten... Tuon mukaan tämän syklin pohjaa ei ole edes nähty vielä, vaikka alkuvuoden huppelukset monen toiveissa on semmoinen.

Yhtäältä, kun lisään saman haamukäyrän vastaamaan seuraavaa sykliä, tapahtuu jotain spektaakkelinomaista:
Projektiota on hankala mahduttaa samaan kuvaan viimeisimmän huipun kanssa. Vaikuttavaa! ...Joskin tähän menee vielä kolmisentoista vuotta, ja sitä ennen käydään kaapimassa syvyyksiä edellisen huipun paikkeilla, eli tonnin kieppeillä.

Tai sitten ei.

...Mutta kuten todettua, nämä jutskat kulkevat sykleissä: samat liikeet on jäljitettävissä niin mikro- kuin makrotasolla. Onko kyseessä manipulaatio, vai laumakäyttäytymisen ennustettavuus? Oletettavasti sekä että. Manipuloijatkin ovat osa laumaa, vaikka muuta kuvittelevat.

Ei kommentteja: