maanantai 20. helmikuuta 2017

Ajamalla uurnalle

Tiesittekö, että ihmisen äänestyskäyttäytymisen näkee aukottomasti autonajotyylistä? Juu, kyllä näkee; tämä on niitä harvoja asioita, joista ei ole poikkeuksia.
Ne, joilla ei ole autoa eikä ajokorttia, äänestävät luonnollisestikin vihreää tai punaista. Valitettavasti väestö pakkautuu yhä enemmän kaupunkeihin, joten yhä useampi on sitä mieltä, että "jos sinne ei pääse pyörällä, on toki aina metro".
Ne, joille nopeusrajoitukset, liikennevalot ja suojatie- ynnä parkkeeraussäännöt ovat vain viitteellisiä, äänestävät luonnollisestikin kokoomusta tai ärkoopeetä.

Ne, jotka ajavat rajoitusten ja muun säännöstön mukaan, äänestävät keskustaa ja perussuomalaisia.

Ne, jotka ajavat mittarin mukaan (siis alinopeutta), äänestävät demareita ja kristittyjä.

Ne, jotka eivät kiinnitä mitään huomiota ympäröivään liikenteeseen, eivätkä omaan ajamiseen – nopeudet voivat olla yli- tai ali-mallia täysin riippumatta siitä missä ollaan; valojen vaihtuminen tulee aina yllätyksenä; kaistan leveys ei meinaa riittää kun pitää pysyä mahdollisimman keskellä (paitsi kun joku tulee vastaan, jolloin täytyy hankkiutua mahdollisimman reunaan); ryhmittyminen on tuntematon käsite; turvaväli on vain sana –, nämä ovat nk. "liikkuvia" äänestäjiä, jotka valitettavasti ratkaisevat vaalit.
Sitten on vielä ne, jotka ajavat tilanteen mukaan – jotka eivät äänestä, koska puoluedemokratia ei ole demokratiaa koskaan nähnytkään.
Ja lisäksi on ne, jotka perustavat uusia puolueita. Miten nämä liikkuvat? Liftaamalla? Vai ovatko nämä niitä, jotka tööttäilevät ja vilkuttelevat valoja ja kaikenlaisin elkein "opettavat" muita tielläliikkujia?

Ei kommentteja: