2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, tämän vuoden alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

torstai 26. heinäkuuta 2018

This is not financial advice

Olen nyt puolisentoista vuotta seurannut kryptovaluuttamarkkinoita, vuoden sisältäpäin. Koskapa suomeksi matskua on olemassa olemattoman vähän, olen hankkinut tietoni toisella kotimaisella, eli englanniksi, mistä johtuen tämän postauksen terminologia kallistunee vierasperäisiin ilmauksiin.

Yksi niistä on tuo otsikosta löytyvä, jota tuubaajat taajaan viljelevät, ja lisäävät klausuuliksi: "Ota asioista selvää ennen kuin sijoitat, ja toisekseen sijoita vain rahaa, jonka koet voivasi menettää." Tämä markkina ei sovellu heikkohermoisille, koskapa kurssit heilahtelevat vimmatusti, ja liikkuvat huomattavasti nopeammin kuin vaikkapa osakkeet.

Kuitenkin, suositeltavaa itse kullekin olisi vähintäänkin tutustua siihen, mistä kryptovaluutoissa on kyse – nykyinen valuuttajärjestelmä tulee nimittäin kaatumaan ennemmin tai myöhemmin.
Linkit, joita tarjoilen, tulevat olemaan mallia "affiliate", mikä tarkoittaa siis sitä, että jos päädyt käyttämään palvelua kyseisen linkin kautta, saan jonkinasteista rahallista hyötyä. Toisaalta linkin käyttäjä saa myös jonkinasteista alennusta palvelusta, joten... Ei paha?
Ihan alkuun vinkkaisin muutamaan tuubaajaan, jotka seuraavat tilanteen kehittymistä tarkalla silmällä päivittäin – mikä on itse kullekin suositeltava käytäntö viimeistään siinä kohtaa kun päättää investoida. Tekninen analyysi kannattaa ottaa haltuun, ja siihen on syytä varata aikaa. En puhu parista tunnista, vaan vähintään viikoista, koska vaikka periaatteet ovat sinänsä yksinkertaisia, niiden sisäistäminen ei tapahdu käden käänteessä.

Oman mausteensa kaikkeen sijoittamiseen tuo emotionaalinen jännite, joka hyökkää päälle jo heti ensimmäisen sijoituksen tekemisessä, ja joka jatkuu siitäedes jokaisen kurssikäännöksen tapahtuessa. Suurin virhe on sijoittaa mutu-tuntumalta, ilman strategiaa, ja vaihdella positioita heti kun alkaa hirvittää. Jokainen käy tämän vaiheen läpi, joten varaudu typeryydestä johtuviin tappioihin.

Enivei, tässä ensin Forflies-nimimerkkiä käyttävän tyypin viimeisin video:
Ensimmäinen shokki tullee siitä, että kyseinen Forflies on – vaikka kuulostaakin huomattavasti vanhemmalta – 16-vuotias. Olen monta tuubaajaa dissannut ensimmäisten sekuntien aikana havaittuani katsovani jotakuta enintään parikymppistä sälliä, koska "sinä olet aivan liian nuori tietämään mistään mitään". Tämä on virhe. Tämä on nuorten miesten markkina. Teinit imevät tietoa kuin sienet, ja omaksuvat uudet konseptit huomattavasti liukkaammin (ja tarkemmin) kuin vanhemmat konkarit, jotka eivät kerta kaikkiaan kykene ymmärtämään mistä kryptoissa on kyse.

Tässä kuitenkin hieman kypsempään ikään ehtinyt sijoittaja Alessio Rastani, joka on ehtinyt kartuttaa kokemusta jo muilla markkinoilla ennen kryptoihin siirtymistä:
Ja sitten vielä Cryptobud. Muitakin löytyy pilvin pimein, mutta nämä kolme ovat tällä haavaa korkeimmalla meikäläisen rankingissa.
Kaikkia kolmea yhdistää tietynlainen vastavirtaan soutaminen, jossa viitataan kintaalla viimeisimmille hypetyksille, ja seurataan sitä, mitä markkinoilla todellisuudessa tapahtuu.
Valtavirtamediaa en – tämänkään aihealueen suhteen – suosittele ollenkaan. Siis yhtään. Aivan tuuliajolla seilaavat toimittajat, kuin myös pankit ynnä sijoituslaitokset – siis julkilausumissaan. Kyllähän esim. Mastercardilla on jo joku crypto-patentti vetämässä – joten se, mitä sanotaan julkisesti, voi olla aivan muuta kuin mitä fasadin takana tapahtuu.
Jos bitcoinia haluaa hankkia suomen kielellä, se käsittääkseni onnistuu tällä haavaa lähinnä vain yhden kanavan kautta, eli Coinmotionissa. Toki palvelun emoyhtiöllä Prasoksella on myös esim. Bittimaatteja, mutta Coinmotion futaa ihan kotikoneelta.

Jos sitten haluaa muitakin hiluja (käytän nyt tuota nimitystä kaikista eri kryptoista, kun "altcoin" [joka siis tarkoittaa käytännössä kryptoja, jotka eivät ole bitcoineja]) kuin bit- tai litecoin, täytyy kääntyä ulkomaisten palvelujen puoleen.

Tässä kohtaa on todettava, että pitäytyminen bitcoinissa on näihin asti ollut kannattavin sijoitus. Vaikka muilla kryptoilla keinottelu parhaimmillaan tuo hillittömiä voittoja (jos siis tietää mitä tekee eikä vain hutki sokkona), on pidemmällä aikavälillä nimenomaan iso B ollut se, joka voitot kotiuttaa. Eli jos intohimona ei ole kurssien päivittäinen tuijottaminen (ja eri palvelujen haravointi), pääsee huomattavasti helpommalla jos vain yksinkertaisesti ostaa bitcoinia. Ja myy kun on kotiuttamisen aika. Ja ostaa sitten taas.

Jos sitten taas haluaa laajentaa hiluvalikoimaansa, on syytä tiedostaa siirtyvänsä villiin länteen, jossa toden totta ei ole pulaa selkeistä huijauksista, jotka vain pyrkivät ottamaan talteen se, mitä muut kumuloivat. Plus että virusmarkkinoille on ilmaantunut vaikkapa työpöytämuistia haravoivat botit, jotka etsivät käyttäjätunnuksia ynnä API-avaimia...

Suurin osa kaikista virtuaalikolikoista tulee putoamaan pelistä hetikohta – osa siksi, että niiden kehittäjät ovat vain ja ainoastaan rahan perässä, ja osa siksi, että niistä vain ei tule mitään ja kuihtuvat parissa vuodessa olemattomiin.

Viimeisin aivan selkeä pyramidihuijaus oli Bitconnect, joka lupasi kuun taivaalta, mutta... No, toimi niin kuin pyramidihuijaukset toimivat. Tällä hetkellä suhtaudun erittäin suurella varauksella sellaisiin hiluihin kuin EOS, Tether ja Ripple – ja nämä löytyvät kärkikymmeniköstä kun pääomaa katsotaan.

Myös kryptopörsseistä löytyy vilunkipeliä enemmän kuin moni haluaa uskoa. Pidempään areenalla olleille on tuttu ensimmäisen kryptopörssin, Mt. Goxin, "hakkerointi", joka sulatti asiakkaiden varat... kokonaan? En tiedä, tämä on jo antiikkia, eli muutaman vuoden takainen tapahtuma.

...mutta tästä postauksesta uhkaa tulla aivan liian pitkä, joten katkaisen tähän, ja teen jutusta jatkiksen.

Ei kommentteja: