2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

lauantai 15. huhtikuuta 2017

Kuuden vuoden sääennuste

Kuvittelisin, etten ole ihan ainoa, jonka mielestä pääsiäinen on tänä vuonna harvinaisen hyytävää aikaa. Jo viikkoja sitten kuvittelin olevan aika siirtyä kesätakkiin – palatakseni hetikohta takaisin välikelin malliin, ja sitten vielä vähän lämpimämpään rotsiin. Kesärenkaita en harkitse ennen kuin lämpötilaennusteet pysyvät visusti nollan yläpuolella.
Pohjois-Kaliforniassakin näyttäisi olevan lunta ennätysmäärä; viimeksi vuonna 1983 oli melkein yhtä kylmää. 
Katsotaanpa planetaarista tilannetta:
Tilanne nyt. Linnunradan keskusta kello 12:ssa.

Ja tilanne vuonna 1983.
Vuonna -83 planetaarinen tilanne oli hieman vastaava Jupiterin ja Saturnuksen osalta. Nämä massiivisimmat planeetat (ja galaksin keskustan miljadit tähdet) venyttävät maan kiertorataa niin, että kohdalle sattuessamme olemme normaalia loitommalla auringosta. Noiden ollessa toistensa lähellä on auringon aktiivisuus myös matalalla.

Tuon mukaan odotettavissa on viileitä kesiä ja vähälumisia talvia (koska talvisaikaan nuo planeetat kiskovat meitä lähemmäs aurinkoa). ...Paitsi jos tuleva (mini?)jääkausi osoittautuu todellisuudeksi, jolloin kesiä ei juuri nähdä. Aurinkokuntahan on loittonemassa galaksin keskilinjasta (jonka läpi vastikään syöksyttiin), joten.. Ans kattoo.
Eteläisellä pallonpuoliskollahan tilanne saattaa lähivuosina olla lievästi päinvastainen: kesät kuumia ja talvet kylmiä. Mahdollisesti etelänapa menettää jääpeitteensä. 
Vuonna 2020 on odotettavissa äärimmäisimmät kelit, jos katsotaan pelkästään planeettojen sijaintia ja unohdetaan tuo loitontuminen galaktisesta ekvaattorista tämän yhtälön kohdalla. Silloin sekä Jupiter että Saturnus on suurin piirtein linjassa galaksin keskustan kanssa.

Mutta jo kuuden vuoden päästä voimme ehkä palailla samantapaiseen tilanteeseen jossa olemme nyt – jolloin siis pääsiäisenä ei välttämättä ole koko aikaa lunta maassa. Toki muuttujia on vähän enemmän kuin kolme – ja niistä ehkä merkittävin suljetaan ulos kun katsotaan pelkästään aurinkokunnan dynamiikkaa.
Joku viitseliäs nörtti voisi rakennella havainnollisen mallin eri planeettojen painovoimavaikutuksista, vähän samanlaisen kuin tuo Solar System Scope, josta käyn lunttaamassa kulloisetkin sijainnit. Itsellä ei moiseen taidot riitä, mutta tuon ei lopultakaan pitäisi olla kauhean monimutkaista noin vakioidensa puolesta. 
Itse asiassa pitäisi olla ihan mahdollista havainnollistaa myös telluksen tasolla, milloin geologinen stressi on suurimmillaan ja milloin eri suuntiin repivät voimat parhaiten balanssissa (sama myös auringon suhteen). Ja kun tiedetään että nämä asiat vaikuttavat myös ihmiskunnan impulssihallintaan... Voisi olla kätevästi ennustettavissa milloin armeijoissa kannattaa lyödä ekstrasatsi jäitä hattuun.

...Niin kuin vaikka juuri tällä hetkellä, kun jenkkien laivasto sormi liipasimella odottaa että Pohjois-Koreassa tehdään yksi väärä liike, joka antaa tekosyyn annihiloida koko niemimaa (tai ehkei eteläistä osaa, mutta kuitenkin) vielä kauemmas menneisyyteen.

6 kommenttia:

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

En sano, että olet hakoteillä, mutta kun katsoin tämän vuoden tammikuun tilannetta, Jupiter oli aivan Aurinkoa vastapäätä Maasta katsottuna eli sen vaikutus pitäisi olla suurimmillaan. Ja tämä talvi oli verraten leuto täällä Turussa.

Minä veikkaisin että vaikka tuon kiertoradan venymisen vaikutus on olemassa, sen vaikutus ei ole kovin merkittävä verrattuna muihin, paikallisempiin tekijöihin.

kasbach kirjoitti...

Juu no tämä on enintäänkin hypoteesi... Yhtäältä kun tsekkasin tuon tammikuun ja asemoin galaksin keskustan kello kahteentoista, Jupiter oli kello kolmessa ja maa puoli kuudessa – eli sikäli en ihmettele leutoa talvea, koska galaksin keskusta on tuossa kohtaa ollut auringon takana, ja samoin Saturnus jossain kello yhden kieppeillä. Tämä siis tukee sitä mitä olen kirjoitellut. Jotenkin en ole ihan varma katsoitko todella tämän vuoden tammikuuta... Vuoden neljätoista tammikuussa Jupiter on ollut vetämässä maata poispäin auringosta.

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Olinpa huolimaton, unohdin Galaksin keskustan tykkänään. Se on kyllä massiivinen, mutta Jupiter on paljonpaljonpaljon lähempänä.

kasbach kirjoitti...

Kyyllä kyllä... Mutta vastauksessani missasit sen kohdan, jossa veikkasin että katsoit kuitenkin väärää vuotta: 2014 tammikuussa oli Jupiter oppositiossa, mutta tänä vuonna tuo oppositio oli itse asiassa vasta muutama päivä sitten...

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Äh. pitää mennä varmaan pikku torkuille, mun pää ei ole ihan entisensä. Jää niin paljon huomaamatta. Öitä. (?)

kasbach kirjoitti...

Hehe, torkut on aina paikallaan :D