2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, tämän vuoden alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

perjantai 17. maaliskuuta 2017

Holvissa kolisee

Wikileaks julkaisi jokin aika sitten Vault 7 -dokumenteista ensimmäisen vuodon – joista kävi ilmi jotain jonka ei pitäisi olla kenellekään yllätys: Keskusälytystoimisto voi vaklata ketä tahansa mm. puhelimien välityksellä, ja myös tekee niin. 

Samainen agentuuri on pitänyt myös tapanaan lavastaa hakkerointeja muiden valtioiden tekemiksi – joten nykyään on mahdoton sanoa mikä kyberatakki on kenenkin tekemä.

Joten vuoto oli lähinnä muodollinen kelle tahansa joka on yhtään hereillä. Assange sanoo ensimmäisen julkistuksen olleen vasta yksi prosentti siitä kaikesta mitä jatkossa tulee, mutta homma haiskahtaa vähän inflatoriselta.
Ylipäätään Wikileaksin teaserit ennen julkistusta olivat hiukan hämäriä – siis paitsi viestiltään, myös motiivinsa puolesta: jos teillä on matskua julkaistavaksi, niin julkaiskaa; ette te mikään mainostoimisto ole.
Se, mikä tuossa julkistuksessa oli kenties hälyyttävähköä, on se, että Seeiiaa on itse asiassa hukannut kontrollin vakoilusysteemeistään, ja kaikki heidän metodinsa ovat tätä nykyä kenen tahansa moiseen taipuvaisen käytössä.

Nettisfäärissähän jo pidemmän aikaa arvuuteltiin, mahtaako Assange olla itse asiassa enää hengissä. Julkistuksen yhteydessä näytti siltä, että on – mutta nykyteknologia kuvanmuokkauksineen on jo siinä pisteessä, että tuohonkaan ei voi luottaa; käytännössä kaikki, mitä Tuubissa julkaistaan, voi olla yhtä hyvin totta kuin fiktiotakin.

Koska Seeiiaan kaikkialle ulottuva vakoilu ei ole enää mikään yllätys, on sinänsä mahdollista että seiskaholvikin on tarkoituksella julkaistu lietsomaan paranoiaa niihin jotka eivät vielä tarpeeksi vainoharhaisia olleet: kaikki verkottuneet laitteet ovat potentiaalisia kyttääjiä.
Ja kun kaikki laitteet on otettavissa hallintaan, niitä on myös otettu. Putinille annettiin varoitus ohjaamalla hänen autonkuljettajansa oma auto päin vastaantulevaa liikennettä –  eikä tämä ole ainoa luvaton haltuunotto vastaavalla lopputuloksella: kuolemalla.
En tiedä onko suurin osa ihmisistä edes kuullut koko holvijupakasta; ainakin jenkkien tiedotusvälineistö pysyi käsittääkseni asiasta hiljaa. Kuin myös niistä muutamasta venäläisdiplomaatista, jotka kaikki ovat sattumoisin kuolleet "luonnollisista syistä" viime aikoina. Tai vaikka siitä, että Merkel pyrkii vaientamaan sosiaalisen median täysin Saksassa, mikä kuulostaa tosi demokraattiselta – varsinkin vaalien alla. Deutsche demokratische republik.

Ai niin, ja siis Keeiiaa myöskin on jo kotitietokoneiden alkuajoista lähtien varmistanut, että aateekoosta löytyy hyödynnettäviä takaportteja – mutta tässä on sellainen veikeä twisti, että pitkään komponentit on rakennettu Kiinassa. Voisiko olla että heillä olisi oma takaporttiohjelmansa istutettuna kaikkiin systeemeihin? Ei kai nyt sentään, miksi ihmeessä ne nyt semmoista tekisivät?

Kiinan roolia tässä kaikessa on hiukan hankala kyllä hahmottaa; ovatko samaa populaa läntisen enklaavin kanssa (niin kuin kommunismin evankeliumi antaisi olettaa, ja sitä ennen katolisen kirkon "laupeudentyö"), vai kulkevatko ihan omia polkujaan? Jaa-a, jos jotain en tiedä, niin tämä lienee sellainen asia. Täytynee jossain kohtaa yrittää hahmottaa, että missä kulkee osapuolien rajat, tai onko niitä ylipäätään olemassa.

Mutta todettakoon tässä kohtaa vain se truismi, että politiikan näyttämöähän ei suotta kutsuta nimenomaan näyttämöksi...

Ei kommentteja: