2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

torstai 20. elokuuta 2020

Myrkynlykkääjät

Jahans, Valko-Venäjästä ei jostain syystä tänään näköjään kirjoiteta. Sen sijaan samaa narratiivia laajennetaan naapurimaahan:

Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi sairaalaan lennolta – myrkytystä epäillään

Mikä mahtaa olla ensimmäinen ajatus tuon lukiessa? Ihmisten myrkyttäminen on jotenkin muodostunut venäläiseksi toiminnaksi meediassa, vaikka sellaista harrastetaan jokaisella syöpäosastolla... ja luonnollisestikin jäljet johtavat heti otsikossa Kremliin ja suoraan Putiniin – koska kuka muukaan tässä voisi syypää olla? Asiaa ei tarvitse edes erikseen kirjoittaa, koska assosiaatio tapahtuu ihan automaattisesti.
Jostain syystä kuvituskuvaksi on valittu tämä, jonka komppis on suoraan neuvostopropagandasta.
Navalnyi on erikoistunut tekemään erilaisia paljastuksia Venäjän johtoeliitin korruptiosta ja salatuista omistuksista. Hänet on vangittu Venäjällä useasti syytettynä muun muassa talousrikoksista ja luvattomien mielenosoitusten järjestämisestä. Navalnyin tukijoiden mukaan taustalla on ollut poliittinen vaino häntä kohtaan.
Kaikki tässä narratiivissa voi pitää paikkansa; korruptio kukkii aivan varmasti Venäjällä (ja kaikkialla muuallakin; se ei todlakaan ole mikään venäläinen erityispiirre), ja toisinaan joku ratkoo ongelmia myrkyttämällä – ja joskus nämä manööverit tehdään siksi, että saadaan joku osapuoli näyttämään syylliseltä.

Kun tässä nyt on demonisoitu Valko-Venäjää, ei tulisi kovinkaan suurena yllätyksenä, jos ainoasta liittolaisesta alkaisi putoilla yhä "hälyyttävämpiä" "tietoja" – varsinkin kun koko touhun tarkoitus on paineistaa nimenomaan Kremliä.

Kuka hyötyy siitä, että Venäjän oppositiojohtaja myrkytetään julkisesti?

Ei kommentteja: