2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

torstai 6. elokuuta 2020

Koskettava jäätikkö

MTV3 sponssaa IPCC:tä vetoamalla tunteisiin asiassa, jossa ei ole mitään uutisoimisen arvoista:

Lohduttomat kuvat: Arktinen jäätikkö suli vieläkin nopeammin kuin mitä tutkija ennusti kolme vuotta sitten – "Tämä koskettaa henkilökohtaisesti"

Lohdutonta on. Tutkija profetoi, mutta oli väärässä. Tämä on hänen mielestään niin koskettavaa, että meediosto pitää kutsua paikalle – jotta tämänkin epäjutun myötä saadaa kiristettyä ympäristöveroja, vaikka ihminen ei millään lailla vaikuta ilmastoon.
Lohduttomia ympyröitä Kanadan yllä. Ympyrä, jonka sisällä lisää ympyröitä.
Kanadan arktisten jääalueiden sulaminen järkyttää tutkijoita.
Toki. Montaako tutkijaa? Kahta? Vai kaikkia maailman koskaan eläneitä kaikkien alojen tutkijoita? Tässä nimittäin ei ole mitään syytä järkyttyä yhtikäs mistään.
Pohjoisnapaa ympäröivät arktiset alueet lämpenevät 2-3 kertaa muuta maapalloa nopeammin.
HAH! Avataan klassikolla. Katsotaanpa löydänkö vielä kuvan niistä otsikoista, joista päätellen maailman kaikki alueet lämpenevät nopeammin kuin kaikki muut alueet.
Sitä etsiskellessä tämä klassikko, josta varsin havainnollisesti näkyy, miten olemattoman vähän ihminen vaikuttaa mihinkään.

Eli: suoran valehtelun laajuudesta kertoo jotakin se, että puoli vuotta sitten sain viimeksi osoittaa miten paljon IPCC:n lahjomat "asiantuntijat" suoltavat silkkaa paskapuhetta. Ja nyt siis täsmälleen sama operaatio käynnistyy uudelleen. Meedian jalomielisella avustuksella.
Gaiggial onnimbal guumemb go missän mual!
Kandan arktisen saariryhmän suurimmalla Ellesmeren saarella sijaitseva St. Patrickin jäätikkö oli vielä vuonna 1959 noin 10 neliökilometrin suuruinen.
Kokonaista 10 (kymmenen!) neliökilometriä! Mahtuisko tommonen valtava jäätikkö Kauniaisiin mitenkään päin? Ja täsmälleen vuonna 1957. Ei 1958 tai 1956, vaan nimenomaan 1957. Mahtoiko se olla aiemmin itse asiassa pienempi? Voisiko mitenkään olla, että ei-niin-kauan-sitten koko megalomaanisen kokoista jäätikköä ei ollut olemassakaan. Ja jos mennään vähän kauemmas ajassa, niin sieltä löytyy taas. Ja sitten taas ei.

Kukaan suomalainen ei varmaan ole koskaan pannut merkille, mutta jäätiköt sulavat sitä nopeammin, mitä enemmän ympärillä on sulaa. Jos siis sattuu olemaan se aika syklistä, että sulamista nimenomaan tapahtuu enemmän kuin jäätymistä. Jos taas ollaan siinä syklin vaiheessa, jossa jäätymistä tapahtuu enemmän kuin sulamista, niin sitten jäätiköt tuppaavat laajenemaan. Eli tämä riippuu jossain määrin siitä, miten viileää on – ja se taas ei riipu ihmisestä millään lailla.
Koloraadon yläkoulus on tutkijoil ollu sevverta ylimääräst aika, et ova töhrine kartta tämmöttis.
Vuonna 2017 yhdysvaltalaistutkija Mark Sezerre Coloradon yliopistosta vertaili vuodesta 1959 lähtien jäätiköstä kerättyjä tietoja ja ilmakuvia ja ennusti niiden perusteella, että St. Patrickin jäätikkö tulisi katoamaan kokonaan viiden vuoden kuluessa.

Tuoreet, heinäkuussa julkaistut NASA:n satelliittikuvat osoittavat, että sulamisvauhti oli vieläkin nopeampi.

Yhteensä noin 10 neliökilometrin kokoiset jääalueet ovat sulaneet kokonaan.

Eli että sulivat jo ennustetta nopeammin? No ilmankos prässi on pysäytetty! Tätähän ei voi tokikaan yleistää mihinkään, mutta kun kokonaista kymmenen neliökilometriä sulaa 61 vuodessa 63 vuoden sijaan, niin sehän on globaalin paniikin paikka (sekin).

Aatelkaa nyt miten monta voikkaria pitäisi pakata mukaan, jos haluaisi vaikkapa vaeltaa koko tämän valtavan alueen ympäri, ja montako kymmentä sherpaa siihen pitäisi palkata. Mahdoton tehtävä. Ilmankos tämä tutkimus on pitänyt suorittaa satelliiteilla; olisi aivan liian monta koiravaljakkoa menetetty siinä eksploraatiossa.
– Olemme pitkään tienneet, että ilmastonmuutoksen vaikutukset kohdistuvat erityisesti arktiselle alueelle.
Olemmeko? Tämä globaali muutos, joka siis syklisesti tapahtuu aina ja aina, vaikuttaa Markin mielestä nimenomaan lokaalisti pohjoisella napa-alueella. Miten tämä on relevanttia? Miten tämän pitäisi nyt liikuttaa globaalisti kaikkia niitä alueita, joilla ei ole kymmenen neliökilometrin jäätiköitä seurattavaksi?

Ai niin: ilmastoverot. Koska verotus ratkaisee aina kaiken. (Ja niin, ne hukkuvat Malediivit[ko ne nyt oli] ovat ehtineet tässä välissä rakentaa vissiin yhdeksän uutta lentokenttää sitä hukkumista odotellessa.)

Ei kommentteja: