2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

torstai 19. joulukuuta 2019

Pään asentoja

Hesarissa liipataan asian lähistölle vaihteeksi:


Euroopan komissio hyväksyi masennusta hoitavan nenäsuihkeen käytön

Suihke sisältää ketamiinista muodostettua esketamiinia.

...mutta vain liipataan. Ensinnäkin: moniko Euroopankomissiossa tajuaa yhtikäs mitään neurologiasta? Oletteko sattuneet panemaan merkille mitä järjen jättiläisiä siellä on? Millä oikeudella tämä pellekaaderi hyväksyy tai  on hyväksymättä sitä, miten itse kukin päättää itseään hoitaa?

Sumutetta käytetään lääkärin valvonnassa kerta-annoksena. Hoito edellyttää, että pää pysyy 20 minuuttia tietyssä asennossa.
Kätevä sumute. Turhaan ei selitetä, minkä ihmeen takia pään pitää olla 20 minuuttia tietyssä asennossa, eikä sitä, miksi lääkärin läsnäoloa tarvitaan tai mikä on taajuus näissä hoidoissa.
Korkeilan mukaan tällä hetkellä ketamiinia annetaan etenkin niille vaikeahoitoisille potilaille, jotka jonottavat hermostoon vaikuttaviin sähkö- tai magneettistimulaatiohoitoihin. Paikkoja laitehoitoihin on rajallisesti, ja siksi ihmiset joutuvat odottamaan vuoroaan.
Masennushäiriöstä kärsii vuoden aikana Suomessa noin yksi kymmenestä aikuisesta.
Puoli miljoonaa riutuu masennuksen vallassa, ja vaikuttaviin hoitoihin on käytössä... kolme hoitopistettä? Vai peräti neljä? Vai vain kaksi? Tämä on terveydenhuollon koko kuva: mitään ei tapahdu.

Itse henkkohtaisesti olen viimeiset 25 vuotta jokaiselle vastaantulleelle lääkärille sanonut haluavani sähköhoitoa (vaikka sekin on vain oireenhoitoa noin puoleksi vuodeksi, mutta sentään toimivaa sellaista), vaan asiaahan ei ole koskaan – edes ohikiitävää hetkeä – edes harkittu.

Toisessa, vain tilaajille tarjotun jutun alussa kerrotaan:

Ketamiini, sähkö­hoito ja ilo­kaasu lievittävät masennusta nopeasti – Teho perustuu ”aivojen buuttaukseen”, uskovat suomalaistutkijat

Nopeilla lääkkeillä voitaisiin tehostaa masennuksen hoitoa etenkin alkuvaiheessa.

Ketamiini vaikuttaa eri mekanismilla kuin tavanomaiset masennuslääkkeet. Nämä säätävät serotoniinin, noradrenaliinin ja dopamiinin määrää aivoissa. Ketamiini sen sijaan lisää hermovälittäjäaine glutamaatin vapautumista samoin kuin muut hallusinogeenit. 
”Muitakin hallusinogeenisia aineita tutkitaan kroonisen vaikean masennuksen hoidossa. Yksi ajatus on, että ne kaikki aktivoivat aivoja kokonaisvaltaisesti ja tapahtuisi hermoverkkojen uudelleen järjestymistä”, Korkeila selittää.
Tämä Korkeila näyttäisi olevan oikeilla jäljillä – mutta arvattavissa on, että vastaan pusketaan, koska ihmiset eivät ymmärrä mitä hallusinogeenit tekevät, ja koska keinotekoinen raja lääkkeiden ja huumeiden välillä on propagandistisin motiivein revitty mahdollisimman leveäksi.

Hallusinaatiot ovat reaaliaikainen syöte uusien neuroniyhteyksien syntymisestä. Psykonautti näkee sekä maailman että itsensä uudessa kontekstissa – ja kun sanon "näkee" puhun metaforisesti, koska hallusinaatiot voivat olla yhtä hyvin auditorisia tai kineettisiä.

Hallusinogeenit tuppaavat aiheuttamaan nimenomaan päinvastaista kuin mitä yleinen "huumevalistus" tolkuttaa: sillä pääsee eroon addiktioista. Koka- ja heroiini eivät ole hallusinogeenejä; ne vaikuttavat ihan eri prosesseihin, eikä juuri noita aineita voi suositella kenellekään.

Hallusinogeenejä voi käyttää myös mikroannoksina, joista ei seuraa halluja, vaan nimenomaan selkeyttä. Lukemattomat niistä keksinnöistä, joita päivittäin käytämme, on saaneet alkunsa jonkinasteisessa pöllyssä. Huomattava osa kaikesta musiikista ja taiteesta on syntynyt kemikaali-inspiksessä. Moni hyvin rikkinäinen ihminen on saanut elämänsä psykostimulanteilla takaisin raiteille.

Vaikutan eittämättä nyt ihmiseltä, joka puhuu näistä aineista kokemuksen baritonilla, mutta tämä on puhtaasti rationaalista pisteiden yhdistelyä – ja kaikki viittaa siihen, että hallusinogeeneillä aivot saadaan kuntoon, ei sekaisin. Toki psykonautin motiivit vaikuttavat lopputulokseen, mutta henkkohtaisesti haluan nimenomaan saada aivot kuntoon, jolloin reaalimaailmassa eläminen käy huomattavasti helpommaksi.

Tätä touhua on harrastettu vuosituhansia. On erittäin hyvin tiedossa miten trippailu pitää hoitaa niin, että siitä on hyötyä eikä haittaa. Siihen ei liity pään asennot millään tavalla.

Ei kommentteja: