2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

perjantai 1. marraskuuta 2019

"Tekninen vika"

Baltian ja Pohjoismaiden pörssit olivat tänään offline joitain tunteja. Virallinen selitys on tietystikin tekninen vika – mutta rohkenen epäillä. Sopivasti viikonlopun kynnyksellä myös Osuuspankin automaattikortit lakkasivat toimimasta. 

Tekninen vika. Parin kryptopörssin asiakkaat saivat juuri kylmää kyytiä, kun toinen (isoin kryptojohdannaismarkkinapiste) hakkeroitiin jonkun sählättyä sähköpostissa; toisessa tapahtui "joku fiba", ja kurssi heilahti 20% kolmessa minuutissa.

FED on viimeiset pari kuukautta syöttänyt pankeille ilmaista rahaa kiihtyvällä tahdilla; Kiinassa joku pankki pisti juuri tilit jäihin toviksi.

En kauheasti ihmettele, jos maanantaina herätään talouskaaokseen. Isoimmat pelurit ovat mukavasti viikonlopun aikana ehtineet tilikirjojen ulkopuolella kotiuttaa mitä lypsettävissä on.

Yhtäältä en myöskään ihmettele, jos ensi viikolla kaikki jatkuu kuin ennenkin – mikä ei tarkoita etteikö pääomia olisi mystisesti kadonnut; siitä vain kerrotaan joskus pitkän ajan päästä, jos sittenkään. 

Tekninen vika ei juuri koskaan ole todella tekninen vika. Pankkijärjestelmän nimellä kulkeva pyramidihuijaus vain vaatii pientä buuttailua aina välillä ettei täysin tilttaa koko flipperi.

Ei kommentteja: