2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

torstai 19. syyskuuta 2019

Saattaa olla tänään: otsoniaukko

YLEn "tiede"toimituksessa on jälleen valittu kourallinen kokonaisuudesta irrotettuja faktoideja:

Tutkijat: Otsoniaukko saattaa tänä vuonna olla pienempi kuin koskaan 1980-luvun jälkeen

Saattaa olla? Lupaava otsikko.
Ilmasto lämpenee vääjäämättömästi, mutta lämpenemisen pysäyttämiseen tarvittavat toimet etenevät hitain askelin.
Edelleenkin: 1930-luvulla oli huomattavasti lämpimämpää kuin nyt. Sen jälkeen ilmasto viileni huomattavasti, kunnes se taas alkoi lämmitä – minkä jälkeen se on jälleen viilennyt. Tämä luonnollinen syklisyys tuppaa alarmisteilta jotenkin aina jäävän noteeraamatta.

Otsonikerroksestakin olen kirjoittanut jo aiemmin, mutta kun se nyt taas on pöydälle nostettu, jatketaan itsestäänselvyyksien listaamista.
Ihmiskunta on jo kertaalleen yhteistyöllä onnistunut torjumaan planeetan elonkehää uhkaavan katastrofin. Otsonikerroksen toipuminen cfc-yhdisteiden aiheuttamasta tuhosta osoittaa, että asioille voi tehdä jotain, jos tahtoa löytyy.
...TAI sitten kyse on jälleen syklisyydestä, johon ihmiskunnalla ei ole osaa eikä arpaa. Annetaanpa toimittajan faktadumppailun jälkeen jälleen puhua itsensä pussiin.
Otsoniaukko muodostuu joka vuosi Etelämantereen ylle näihin aikoihin, kun eteläisen pallonpuoliskon kevät alkaa ja Aurinko lämmittää yläilmakehän molekyylejä.
Joka vuosi? Ikään kuin... syklisesti? Onko toimittaja nyt ihan varma että vaikkapa Kiinassa ei suihkita aina uretaania juuri tähän aikaan vuodesta? Koska ihmisestähän kaikki ilmakehän tapahtumat aina johtuvat, eiköstä jookosta? Eivät ne ainakaan auringosta voi johtua, eiväthän?
Tänä vuonna aukko näyttää kuitenkin jäävän pienemmäksi vuosikymmeniin.

”Aukko on tasaantunut parin viime päivän aikana, mutta ennusteemme mukaan se pysyy pienenä tämän viikon ja uskomme, että tämänvuotinen otsoniaukko on yksi pienimmistä, jonka olemme nähneet 1980-luvun puolivälin jälkeen”, kertoo CAMS-seurantapalvelun vanhempi tutkija Antje Inness tiedotteessa.
Ennusteita ja vakaata uskoa parin päivän otannasta? Phuii! Onpa hyvä että ne kaikki maailman jääkaapit vaihdettiin uusiin kolmekymmentä vuotta sitten. Kyllä liippasi likeltä, mutta ehkä pelastuttiin. Silloin kahekskeetluvulla. Nyt.

...Mitä tarkoittaa "yksi pienimmistä"? Ei pienin? ...Toisin kuin mitä otsikko antaa ymmärtää? Milloin ne muut pienimmät olivat? Ei niistä mitään syklisyyttä olisi havaittavissa? Jos tendenssitieteen sijaan ihan vaan katsottaisiin asioita asioina?
Otsoniaukko oli suurimmillaan vuonna 2000, jolloin se kattoi kolme kertaa Yhdysvaltojen kokoisen alueen, 28,4 miljoonaa neliökilometriä. Sen koko vaihtelee vuosittain, ja suurena vaikuttavana tekijänä on ilmakehän dynamiikka.
Vuosittain? Ikään kuin... syklisesti? Ettäkö että ilmakehän dynamiikka vaikuttaisi ilmakehän toimintaan? No jopas.
Tänä vuonna otsoniaukon kutistuminen johtuu tutkijoiden mukaan stratosfäärin yllättävästä lämpenemisestä, joka häiritsee polaaripyörrettä ja vähentää helmiäspilvien muodostumista. Vielä ei voida sanoa, liittyykö tämä ilmastonmuutokseen.
Ettäkö ei voida sanoa? Mutta nostetaan kyseinen sana kuitenkin ihan muuten vain tähän yhteyteen? Vaikka ei voida sanoa? Sanotaan kuitenkin, vaikka ei voida sanoa?
Otsonikerrosta tuhoavien yhdisteiden kielto on joka tapauksessa tepsinyt.
Huh! Hyvä ettei kyse sentään mistään solaarisesta syklisyydestä ole, vaan että tämäkin asia riippuu eittämättömästi suoraan ihmisen – eli siis just sun – toiminnasta.
YK ennusti uusimman tutkimustiedon perusteella viime vuonna, että otsonikerros saattaa toipua ennalleen keskisillä leveysasteilla 2030-luvulla ja napa-alueilla 2060-luvulla, jos haitalliset yhdisteet saadaan pidettyä pois ilmakehästä.

Cfc-yhdisteitä on viime vuosina kuitenkin havaittu jälleen vuotavan ilmakehään. Syypääksi on epäilty Kiinaa, jossa CFC-11-yhdistettä käytetään yhä laittomasti ponnekaasuna rakennustöissä käytettävissä uretaanieristepulloissa.

Kiinan lisäksi vuotoja voi tulla myös Intiasta, Afrikasta ja Etelä-Amerikasta, jossa valvonta on heikompaa.
Ennusti (uusimman tutkimustiedon mukaan viime vuonna). Saattaa. Jos saadaan. On havaittu. On epäilty. Voi tulla. ["valvonta on heikompaa" = ei tiedetä]

Kyy-yllä, kuulostaa ihan siltä, että kaikki muut vaihtoehdot on hypoteeseista eliminoitu hyvinkin tarkalla seulalla.

Ei kommentteja: