2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, tämän vuoden alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

torstai 27. joulukuuta 2018

Premissit ja johtopäätökset

Kun juttu otsikoidaan näin:
ei kenellekään jää epäselväksi Nuorsuomalaisten Päivälehden linjaus, jonka mukaan Venäjä rahoittaa orjatyöllä Pohjois-Korean ydinaseohjelmaa, joka on heidän mielestään todellinen, ja uhkaa maailmanrauhaa.

Mihin tämä premissi perustuu? Aiempiin premisseihin, jotka tätä juttua ovat innostaneet tekemään, luonnollisestikin – ja sen lisäksi haastatteluihin, jotka tuppaavat olemaan aina journalistin sanoja laitettuna haastateltavien suuhun. 

En tiedä puhuuko artikkelin kirjoittanut Niemeläinen venäjää, mutta ainakaan koreaa hän ei puhu, joten vähintään yksi tulkki on juttuja vielä värittämässä. Vaikka tulkit epäilemättä kokevat kääntävänsä ilman ennakko-oletuksia ja vain sen mitä sanotaan... Kuten olen tässä pitkin matkaa koittanut tolkuttaa: sanavalinnat olettavat paljon enemmän kuin mitä sanoja ehkä edes tajuaa. 

Luonnollisestikin se, mitä kysytään, vaikuttaa hyvin paljon siihen mitä vastataan. Myöskin reportterin kehonkieli lavertelee äänekkäästi siitä, mitä tämä haluaa kuulla, ja mitä ei halua. Jo se, keitä hän valitsee haastateltaviksi ja missä, kielii siitä mitä ollaan kirjoittamassa – mitä päätoimittaja odottaa tuliaisiksi. Ja toisekseen: voisin kuvitella että nimenomaan tulkkeja käytetään hyvinkin usein propagandan välineinä.

Eli miksi tämä juttu on kirjoitettu? Miksi se on kirjoitettu juuri nyt? Vaikka artikkelin alalaidassa on "faktalaatikko", mistä me tiedämme laatikon sisällön olevan enemmän kuin väittämiä? Mikä seuraavassa on faktaa ja mikä arvailua?
Pohjois-Korea on lähettänyt siirtotyöläisiä vuosikymmeniä. Pitkään Neuvostoliitto oli pääkohde, mutta nykyisin pohjoiskorealaisia on eniten Kiinassa.

Syy on tietenkin raha.
Tietenkin? Siirtotyöläisyyden motiivit on rajattu yhteen. Onko näin myös silloin, kun "Suomi lähettää" jonkun kansalaisensa ulkomaille duuniin?
Yhdysvallat on arvioinut Pohjois-Korean ansaitsevan vierastyöläisillä lähes 500 miljoonaa euroa vuodessa. Pohjois-Korea käyttää tätä rahaa ydinaseohjelmaansa, mikä on pääsyy YK:n asettamaan siirtolaiskieltoon.
Yhdysvallat on arvoinut. Arvioinut. Arvaillut. 500 milliä (give or take, who cares) – joka menee suoraan ydinaseohjelmaan. Arvaillaan. Joten YK haluaa pakata pohjoiskorealaiset kaikki takaisin kotimaahansa, eristää heidät – koska tällä tavallahan paine ei millään kasva räjähdysherkäksi nimenomaan YKn toimien johdosta.
Ihmisoikeusjärjestöt näkevät pohjoiskorealaiset vierastyöläiset nykyajan orjina.
Jokainen, joka ei tule työllään toimeen, on orja. Eli lähestulkoon kaikki ovat.
Asuinolot ovat karut, perhe panttina kotimaassa ja työolot rakennuksilla, metsätyömailla, kaivoksissa vaaralliset ja päivät ravintoloissa ja ompelimoissa pitkiä. Ansioista pitää antaa valtiolle ainakin 80 prosenttia.
Ainakin 80 prosenttia? Toisinaan 81%? Toisinaan 97%? Ja tämän tiedämme mistä?

Niemeläinen on myös ilmeisesti hengaillut sekä rakennuksilla että metsätyömailla, kaivoksissa, ravintoloissa ja ompelimoissa tsekkaamassa työolot – ja Pohjois-Koreassa panttina pidettävien perheiden luona hän on visiteerannut. Voisi kuvitella jutusta tulevan jatkis siinä tapauksessa.
”Aina lauantai-iltaisin heillä oli jonkinlainen puoluekokous. En tiedä, mitä siellä tapahtui, mutta se oli selvästi pakollinen ja tärkeä”, Lanin kertoo.
Niin. Salamyhkäistä. Voi vain arvailla mitä siellä on vehkeilty ja juonittu meidän päänmenoksi. Ja arvaillaankin, ihan tuelta – maan suurimmassa päivälehdessä. Tämä ei varmaan muokkaa lukijoiden mielipiteitä. Sanele mielipiteitä. Sanelupolitisoi?

Ei kommentteja: