2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, tämän vuoden alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Piknikillä pimeyden ytimestä

»Jotkut kyläläiset vaikuttavat lähinnä pelästyneiltä, kun yritämme kysellä arjesta kylässä
Miksiköhän? Voisiko kyse olla länsimaisesta reportterista, jonka kolleegat ovat vuosia levittäneet valeuutisia alueen tapahtumista? Katsotaanpa taas sanamuotoja:
Kuvateksti kertoo: "Syyrian armeijan upseeri haluaa kertoa toimittajalle mikä on totuus. Osa kyläläisistä tuntuu pelkäävän puheliasta miestä."

"Syyrian armeijan upseeri haluaa kertoa toimittajalle mikä on totuus." Ei mitään alentuvaa asennetta havaittavissa? Toimittaja jo tietää mikä on totuus, koska hän tuntee sen intiimisti – joten alueen sotilaallisesta tilanteesta on ihan turha tulla kertomaan mitään, vaikka eläisikin seudulla joka päivä, toisin kuin toimittaja.

Armeijasetä on pelottava – koska Assad on pelottava. Juttu aloitetaankin kertomalla, miten kylän portilla on kolmekin demokraattisesti valitun presidentin kuvaa – mikä tosiaan, myönnettäköön, kielii jonkin asteisesta diktatoriasta. Mutta tähän kohtaan kysymys, johon en tiedä vastausta koskapa en kouluissa ole vieraillut sen jälkeen kun sieltä vapauduin: vieläkö Suomen kouluissa luokkahuoneiden seiniltä löytyy istuvan presidentin potretti? Jos löytyy, mistä tämä kielii?
»Kyläläiset vakuuttavat, että heillä ei ollut mitään tekemistä kylään tulleiden “terroristien” kanssa.»
Terroristit toimittaja haluaa laittaa lainausmerkkeihin, vaikka kyseessä ovat nimenomaan terroristit. Toimittaja jopa kertoo al-Qaidan ja al-Nusran olleen median hellimiä "maltillisia kapinallisia". Miksi toimittaja siis loiventaa tunnettujen terroristien statusta? Mahtaako hänellä olla joku agenda?

Libanonin puolella haastateltava kertoo: "– Syyriassa voi tapahtua mitä tahansa. Ei tiedä, kuka joutuu pidätetyksi ja miksi." Niin. Maassahan on sotatila – joka tuskin loppuu ihan heti, koskapa jostain syystä "kapinallisten" sotatoimet yltyvät aina siinä kohtaa kun tilanne näyttäisi palautuvan vakaammaksi.

Toimittaja ei myöskään siellä Libanonissa ollessaan tule maininneeksi, miten Israel on aikeissa pommittaa Hezbollah-tunneleita maiden rajalla – ja miten se todennäköisesti tulee laajentamaan sotatilaa entisestään. Kuin myös Turkin pommitukset sekä Syyriassa että Irakissa. Maat, joihin ei ole hyökätty, pommittelevat naapureitaan minkä kerkiävät. Mutta Assad, se se vasta on paha mies.

Ei kommentteja: