2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

lauantai 17. marraskuuta 2018

Tujakka Juttako Soma?

Tulin juuri törmänneeksi Tuja-malliin. En tiennyt että sellainen on olemassa, mutta tietysti sellainen on. Sikäli mikäli en ole ainoa ihminen maailmassa, joka ei ole koskaan kuullutkaan tästä
»Tuja on kansantalouden mikrosimulointimalli jota käytetään valtiovarainministeriössä ja Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa.»
Kaikkihan on mallinnettavissa, ja verotuksellisten muutosten vaikutuksista tietystikin tehdään koekairauksia jotta saadaan jotain kuvaa siitä mitä ollaan tekemässä... En vieläkään tajua miten tämä voi olla itselleni uutinen, mutta jatketaan:

Tuon mallinnussoftan kimppuun olisi jokseenkin mielenkiintoista päästä. Sillä voisi todnäk melkoisen nopeasti todeta, miten toimisi vaikkapa tasaverotus suhteessa nykyiseen kikkailuversioon, jossa parhaiten pärjäävät ne jotka tietävät mitä veroja milloinkin on kätevintä kiertää milläkin kepulikonstilla – tai miten toimisi se, että rahaa verotetaan vain kertaalleen, eikä joka käänteessä, kuten nykyään. 

Verotushan on laillistettua ryöstöä – mikä herättää kysymyksen: "Mitä on 'laki', ja miksi se ei ole yhteneväinen sanan 'oikeus' kanssa – ja miksi tätä kysymystä ei pidetä relevanttina?". 

Koitin pikaisesti selvittää sanan "vero" etymologiaa – sitä löytämättä –, mutta eiköhän sanan yhteys vereen liene aika selviö. Ei ole vaikea kuvitella kruununvoutia kysymässä satunnaiselta torpparilta: "Haluatteko mieluummin luovuttaa enimmän osan sadostanne kruunulle, vai vuotaa kuiviin ihan fyysisesti? ...Förstår den här gubben vad jag säger? Varför säger han ingenting? Är han galen? Skulle jag springa ifrån?"

Kieli, niin metka väline. Mutta Tujan karvalakkimallia ei todnäk ihan heti tule rahvaan käyteltäväksi – koska silloin itse kukin voisi kädenkäänteessä todeta miten pahasti meitä.... Yritän tässä keksiä jotain vertauskuvaa joka ei olisi groteski/räävitön, mutten keksi.

Ja siksi onkin kaikille varmasti parasta, että 
»Tuja-mallin ylläpitoon ja laskentaohjelmiin kooditasolla on perehtynyt koko maassa ainoastaan kaksi ihmistä: VATT:n projektipäällikkö Heikki Viitamäki ja VM:n Reino Niinivaara, joka oli mukana mallin kehitystyössä 1980-luvun puolivälissä.»
Wikipedian viittaukset aihepiiriin loppuvat vuoteen 2008, eli vaikka esim.:
»Turun yliopisto, Palkansaajien keskusjärjestö ja Kela ovat yhteystyössä kehittäneet vastaavanlaista ohjelmaa, Jutta-mallia, jonka käyttö on yksinkertaisempaa. Juttan tavoite on tehdä kansantaloudellisten laskelmien tekeminen mahdolliseksi laajemmalle käyttäjäkunnalle,»
niin... hiljaista on ollut. Kymmenen vuotta. Ehkä ohjelmasta on vaikea tehdä FPS-versiota, jota rahvaankin uskottaisiin osaavan käyttää? Eihän kysymys mitenkään voi olla siitä, että ihmisten nyt vain ei haluta näkevän miten reikäinen tämä systeemi on? Ei mitenkään, eikä tietenkään. Eihän?

...Eihän?

Ei kommentteja: