2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, tämän vuoden alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Sanavalinnoista ja objektiivisuudesta

En varsinaisesti jaksaisi toistaa itseäni, mutta kuten hyvin tiedämme, viestin perillemeno vaatii repetitiota.

Joten ihan eksemplaarina lyhyt juttu Yleltä:

Israelin joukot avasivat tulen Gazan rajalla – 7 palestiinalaista sai surmansa

Lakoniseen vaikutelmaan pyrkivä lyhyt pikku-uutinen, joka kertoo hyvin paljon siitä, miten mediatalot arvottavat asioita. 

Kun "Israelin joukot avaavat tulen Gazan rajalla", kertoo lokaatio (toki mukavan sumeasti), että silloin ammutaan oman maan kansalaisia – vieläpä sellaisia, jotka on aidattu alueelle, jolta he pääsevät pois vain virkavallan luvalla. Jotka siis päästetään "ihmisten ilmoille" rajamuodollisuuksien jälkeen. Ei toki Israelin rajojen ulkopuolelle sentään, jotain rotia hei.

He ovat vankeja omassa maassaan – ja kun bättre folk päättää laajentaa omaa lebensraumiaan, silloin kutistetaan palestiinalaisten elintilaa entisestään. Israel laajenee jatkuvasti, keneltäkään lupia kysymättä.

Vaan takaisin uutiseen: alaotsikkona: "Palestiinan terveysministeriön mukaan kuolleiden joukossa oli kaksi lasta." Tähän tultaessa olemme oppineet, että Israelin joukot ovat tappaneet seitsemän ulkoilmavankiaan, joista kaksi siis lapsia. Hyvin vaarallisen oloisia hyökkääjiä vastaan ovat olleet puolustautumassa.

Seuraava teksti löytyy kuvituskuvan alta: "Mielenosoittajat sytyttivät raja-alueella useita tulipaloja. Kuvassa Israelin ampuu kyynelkaasua väkijoukkojen päälle." Sen sijaan että ensin mainittaisiin kyynelkaasu, eli kemiallinen ase, mainitaan mielenosoittajien sytyttämät tulipalot – jotka tokikaan eivät vaikuta Israeliin millään lailla, koska ollaan Palestiinan puolella. Omalle alueelleen ovat siis sytyttäneet tulipaloja, joiden luonteesta ei puhuta mitään. Notski on tulipalo – mistä voimme induktoida, että juhannustanssit on itse asiassa terroristien riehumista.
"Israel on myöntänyt voimankäytön. Maan asevoimien mukaan sotilaat avasivat tulen ja määräsivät ilmaiskun sen jälkeen, kun mielenosoittajat heittivät kranaatteja ja muita räjähteitä kohti Israelin joukkoja." Kuten huomaamme, kappale aloitetaan humiliaatiolla, kuten aina tapana on. Sitten jatketaan hyperbolialla: "mielenosoittajat heittivät kranaatteja ja muita räjähteitä kohti Israelin joukkoja".
Israelin joukot tapaavat hengata muutaman sadan metrin päässä mielenosoittajista, hyvin tukevan aitaus-/muurikompleksin takana. En ole nähnyt ainuttakaan videota, jossa mielenosoittajat viskaavat mitään pikkukiveä räjähtävämpää – mutta tokihan jokainen on nähnyt vaikkapa sen videon, jossa ala-asteikäinen poika nakkaa kiven kohti aitaa, juhlii heittoaan kädet ylhäällä kuin maradona maalia – ja putoaa sitten tiedottomana maahan Israelin sankarisnaipperin luodista, kuollakseen jokunen tunti myöhemmin sairaalassa. Löytyisiköhän se klippi tähän näistä vaarallisista mielenosoittajista?

Tuskin. Eiköhän Tuubi ole sen jo johonkin siivonnut näkymiä rumentamasta. Mutta tokihan Te olette kaikki tietoisia, että Israelin tarkka-ampujia on ohjeistettu ampumaan nimenomaan lapsia. Ja journalisteja, sekä tietysti lääkintähenkilökuntaa.

Jos tämä kuulostaa uskomattomalta – että "tämä ei nyt muistuta ollenkaan sitä Israelia, jonka minä tunnen" – niin kehotan ihan kettuuksissaan googlaamaan vaikkapa sanat "israeli snipers shoot civilians" tms.

Tai no, ehkä kannattaa käyttää jotain muuta hakukonetta jos haluaa jotain relevanttia löytää.
"Väkivaltaisuuksissa loukkaantui yhteensä 505 palestiinalaista, heistä 89 oli saanut ampumahaavoja, Gazan terveysministeriö kertoo."
Kun puhutaan "väkivaltaisuuksista" tarkoitetaan Israelin armeijan väkivaltaisuutta – mutta koitetaan saada tilanne kuulostamaan siltä, kuin mielenosoittajat olisivat käyttäytyneet väkivaltaisesti. Mutta näissä "väkivaltaisuuksissa" siis loukkaantui 505 palestiinalaista. Ei ainuttakaan israelilaista. Ja 89 palestiinalaista oli saanut ampumahaavoja – koska israelilaiset ovat ampuneet väkijoukkoon täysin sumeilematta. Aidan takaa. Tai siis muurin.
"Palestiinalaiset ovat osoittaneet mieltään perjantaisin Gazan rajalla maaliskuusta lähtien. Protesteissa on kuollut tähän mennessä ainakin 191 palestiinalaista. Mielenosoittajat vaativat oikeutta palata Israeliin vanhoille asuinseuduilleen."
Loppukaneetiksi tämä "puolueeton" uutisjuttu antaa viimeisen sanan toki massamurhaajille:
"Israelin mukaan mielenosoitukset ovat äärijärjestö Hamasin järjestämiä."
Äskettäin Jerusalemin keisari Netanjahu (oikealta nimeltään... kappas, googlaamalla tuota ei heti enää löydykään. No, joku saksalainen nimi sillä taisi olla, niin kuin Soroskin oli alunperin Schwartz. Niin, tuo vanha kunnon György, joka teki omaisuutensa myymällä toisessa maailmansodassa vangittujen kanssajuutalaisten omaisuuden omaksi hyödykseen.  Mutta mitä olin sanomassa:) keisari Netanjahuulla oli taas kuvaesitys Yhdistyneiden Kansakuntien show & tell -päivillä.

Aiheena oli yllättäin jälleen kerran Iranin hirmu vaarallinen ydinaseohjelma, josta Netanjahuulla oli näyttää kuva: "Tässä on rakennus. Siispä Iran on ihan just deletoimassa ihan kaikki. Koska hullujahan ne siellä on."

Tässä kohtaa Jerusalemin diktaattori olisi voinut kenties selventää, että ne heidän, israelilaisten, hankkimat ihan oikeat (päinvastoin kuin fiktiiviset Iranin tai Pohjoiskorean) ydinaseet, jotka Isrealilla on ollut ties kuinka pitkään, eivät kerro valloitushaluista, kuten eivät myöskään ne jatkuvat hyökkäykset naapurimaihin – jollaisia Iran ei ole koko olemassaolonsa aikana suorittanut – mutta mitäs turhia, ajatteli Netanjahuu, me sitä voidaan tehdä ihan mitä vaan eikä kukaan korvaansa lotkauta. "Mut hei, ihan näillä näppäimillä ois tosi jees pommittaa vuorostaan tosiaan Iran kivikaudelle," huikkaili Netanjahuu varmastikin siinä kateederiltaan poistuessaan.

Saas nähdä mitä piirustelee seuraavaan show & tell -konferensiin hän. Veikkaan että se liittyy Iraniin.
---
Mutta toki Yhdysvallat pistivät juuri paremmaksi Afganistanissa, jonka ovat turvanneet kivasti jo vuosia sitten. Mutta sattuivat nyt taas pommittamaan vähän siviilejä. Kolme taloa, kaksitoista kuollutta: 9 lasta ja 2 naista. Huh, onneksi on nuokin eittämättä vaaralliset terroristit nyt lopullisesti eliminoitu. Helpompi on hengittää kun tämän tietää.

Mutta tietääkö monikaan? Onko tullut vastaan tosiuutislehdistömme palstoilla? Tai onko kovinkin hyvin tiedossa se, että Yhdysvallat on sodassa myös vaikkapa Tunisiassa. Veikkaan että tuo on jo vähän hämärän peitossa, mutta juu, sotatoimia Tunisiassa. Joku on varmaan unohtanut mainita.

Ei kommentteja: