2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

perjantai 15. joulukuuta 2017

Tulppaaniparanoia

Männäpäivänä satuin huoltamon kahvilassa istumaan pöytään, jolla lepäili Kauppalehti. En nykyään lue lehtiä juuri lainkaan niiden loputtoman todellisuusdenialismin takia, mutta tällä kertaa ajattelin vilkaista, josko kaupan alan lehdellä olisi jonkinmoinen ote reaalitodellisuudesta.

Ei ollut. Pääkirjoituksessa lävähti välittömästi silmille sanapari bitcoin/tulppaanimania. Kun joku toistaa tätä toimimatonta analogiaa, hän joko kertoo ettei tiedä asiasta mitään, tai sitten hän tietää siitä sen verran paljon että haluaa ostaa aikaa vanhan kunnon fiat-järjestelmän hyödyntäjänä.
Sikäli mikäli joku ei vielä ole törmännyt termiin "fiat money"... Fiat lux tarkoittaa: "Tulkoon valo". Fiat-raha on siis nykyinen valuuttajärjestelmä, jossa keskuspankit maagisesti tuottavat uutta rahaa aina kun jollekulle myönnetään lainaa. Lainaraha on rahaa, jota ei ollut, mutta joka tuli olevaksi – ja joka neitseellisesti poikii vielä lisää rahaa, jonka nimi on "korko".
Tulppaanit sitten taas ovat hyödyke, jolla ei voi ratkoa viestinnällisiä tai logistisia tai vaihdannallisia ongelmia – kuten kryptovaluutoilla voi. Terminologia tuppaa pettämään, varsinkin silloin kun ei tiedetä mistä puhutaan. Kryptovaluutat eivät ole pelkästään valuuttoja [tai arvaamattomia sijoitusinstrumentteja] (jotka ekonomistien itkuraivareista huolimatta tulevat korvaamaan fiat-valuutat), vaan itse asiassa suurin osa niistä on käyttöjärjestelmiä.

Jos haetaan tulppaaneja (tai "kuplaa") toimivampaa analogiaa, voisi bitcoinista puhua Applena ennen iPhonea, tai Microsoftina ennen Windowsia, tai Nokiana ensimmäisen puhelinmallinsa aikaan – tai Facebookina ennen kuin juuri kukaan tiesi mikä se oli. Tai Googlena silloin kun se vasta vähitellen alkoi haastaa Alta Vistaa.
Noita kaikkia yhdistää sama ignoranssi ajan henkenä: "Mihin tollasta kukaan tulee ikinä tarviimaan?" / "Ei tuu ikinä toimiin" / "Idiootit hassaa rahansa tollaseen vaikka hyvin tiedetään että laivateollisuus on se johon kannattaa sijoittaa"...
Mutta ennen kaikkea kryptovaluutat tulevat tekemään arjen todellisuudelle saman minkä www teki – eli mullistamaan sen. Puhelimiaan tuijottavat teinit eivät juuri pysty kuvittelemaan millainen maailma oli ennen nettiä – ja vuoteen -18 syntyvällä sukupolvella tulee olemaan vaikeuksia ymmärtää maailmaa ilman kryptovaluuttoja (joista tuskin käytetään nimitystä "kryptovaluutta" heidän tullessaan aikuisiksi).
Kryptovaluutat tulevat talouden ohella mullistamaan myös [jos ei mitään aivan mullistavaa katastrofia eteen tule] demokratian tehdessään todellisen kansanvallan vihdoin olevaksi – joten poliittiset broilerit todellisuuteen silkkilakanoistaan heräillessään kipuilevat kovasti aiheesta: "pitäisikö bitcoin kieltää? [vaikka kyseinen tehtävä on mahdoton*]".
*...joskin ehkä juuri jenkkilässä säädetty kaiken järjen vastainen nettineutraliteetin peruutus saattanee olla yksi käytettävä työkalu kryptovaluuttojen sabotoinniksi. Jos hajautettujen järjestelmien infon liikkuminen saadaan "palveluntarjoajien" vapaalla rellestämisellä "kuriin", on edessä... En tiedä mitä; tietotekniikan nippelistö ei ole vahvinta osaamisaluettani.
Koskapa en niitä lehtiä juuri lue, en tiedä onko satavuotiaan valtiomme korviin sattunut hauska tapahtumasarja, jossa yksi vaikutusvaltaisimmista talousrikollisistaasiantuntijoista, JP Morgan -investointipankin ylipappi johtaja Jamie Dimon ensin (1) haukkui bitcoinin huijaukseksi – minkä jälkeen a) JP Morgan narahti nimenomaan miljardiluokan kavalluksesta – ja sitten (2) rahanpesuapparaatiksi – minkä jälkeen b) JP Morgan narahti nimenomaan miljardiluokan rahanpesusta...

Pari muuta huomiota: Kauppalehden tulppaaninumeroa lukiessa tuli pääskuupina vastaan päivittelyä siitä, miten aivan järkyttävä työvoimapula uhkaa ihan joka alalla siis niinku just nyt** – ja miten tämä kirpaisee nimenomaan työnvuokrausfirmoja [jotka ovat siis laillistettuja orjamarkkinoita]. "Ketään ei saa palkattua yhtään mihinkään ikinä!" valitellaan, kun samaan aikaan automaatio tekee koko työn käsitteestä oksymoronin.
**Jostain syystä jutussa ei sanallakaan mainittu sitä työpaikkoihin verrattuna moninkertaista määrää työttömiä, jotka kitkuttelevat elämäänsä tukiluukulta toiselle...
...Ja minkähän tyyppinen juttu tuli vielä seuraavalla aukeamalla vastaan? Tokikin nykyään niin kovassa huudossa olevan hyveliputuksen hengessä kolumni, jossa joku hyväntahtoisuuksissaan jälleen kerran rinnasti ihonvärin vammaisuuteen, koska "pomo ei voi olla rasisti", ja jonkun ulkomaalaista nimeä tottelevan esimerkkitapauksen mielestä pyörätuolilla pitää päästä baariin.
Jos Pahkasikaa julkaistaisiin vielä, sitä olisi mahdoton juttujen puolesta erottaa valtavirtamediasta.

Ei kommentteja: