2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, tämän vuoden alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

torstai 7. syyskuuta 2017

Ihan varmalla oli

Valtameedioitten pohinaa seuratessa ei voi mitenkään välttyä assosiaatiolta tiettyyn Kummeli-sketsiin. Sen inspiroimana sarjakuva:
Tuon viimeisen ruudun tilalle voisi laittaa lähes minkä tahansa "uutisjutun", joissa mainitaan Trump, Putin tai vaikkapa Assad. Tai kuka tahansa nk. "persu".

Vaan jos nyt alkajaisiksi paneutuisi tuohon sarjikseen kaappaamaani pääppäkirjoitukseen. Miten objektiiviselta kuulostaa tämä:
"Todennäköisesti joudutaankin tunnustamaan, että näköpiirissä olevassa tulevai­suudessa Pohjois-Korealla on ydinase. Asiantilan hyväksyminen samaan tapaan kuin ­Intian, Pakistanin ja Israelin ydinaseet on hyväksytty olisi kuitenkin vastuutonta."
Mitä tuo tarkoittaa? Yksikään noista ei ole aloittanut ydinsotaa – joskin Israel täysin laittomalla ydinohjelmallaan uhkaa nimenomaan aivan kaikkia... Joten, okei, ymmärrän.
"Pohjois-Korean liittäminen ydinsulkusopimuksessa tunnustetun viiden ydinasevaltion (Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat) joukkoon ei ole edes kuviteltavissa."
Juuri kuvittelit, joten se on kuviteltavissa. Miksi siis kyseinen sananvalinta?
"Pohjois-Korean uhkailu ydinaseillaan on aivan omassa luokassaan."
Ihanko näin? Kysykääpä siitä naapurisaaresta, mikä maa on uhkaillut eniten ydinaseillaan. Vihje: mikä on ainoa maa koko maailmassa ikinä, joka on käyttänyt ydinasetta ihan oikeasti?
"Tilanne ei myöskään ole rauhoittumassa, vaan se pahenee."
Niin. Itse asiassa ohjuskokeita on tänä vuonna ollut vähemmän kuin aiempina vuosina. Yleinen vouhkaaminen asian ympärillä sen sijaan on lisääntynyt.
"Perheensä kolmannen sukupolven edustajana Pohjois-Koreaa johtava Kim Jong-un on kiihdyttänyt aseohjelmaa rajusti."
Ja missähän kohtaa? Minusta näyttää ihan siltä, että ohjelma etenee loogisella progressiolla, jonka määränpäänä lienee se, että eräskin osavaltiovaltioksi naamioitu yhtiö lakkaa puskemasta omille maille. Että saataisiin vältettyä Irakin ja Libyan ja Syyrian kohtalo. Ja Ukrainan. Ja Venezuelan. Ja Kuuban. Sudanin. Somalian. Libanonin. Jemenin. El Salvadorin. Kolumbian. Japanin. Saksan. Vietnamin. Afganistanin. Filippiinien. Kalifornian. Ruotsin.  
"Kimin toiminnalla on selvä logiikka. Hän kiristää erityisesti Yhdysvalloilta tunnustusta ja turvatakuita hirmuhallinnolleen ydinaseiden herättämällä kauhulla. Samalla hän ei ole aivan taidoton maansa johdossa."
Kiva. Hauskaa että pääppäkirjoittaja antaa edes pikkuisen tunnustusta tyypille, joka on koko ikänsä oikeasti joutunut elämään reaalipolitiikan puristuksessa – toisin kuin nimimerkki "Pääkirjoitus".

Kuka muuten vielä muistaa, miten kyseinen syntipukki oli jokunen viikko sitten "ihan varmasti sanonut" että ampuu ohjuksen ihan kohta Guamiin. Ampuiko? Ja tuliko kukaan kysyneeksi, mitä ihmettä Pohjois-Korea hyötyisi ohjuksen ampumisesta Guamiin – mikä olisi suunnilleen yhtä järkevä tempaus kuin että Suomi ampuisi ohjuksen Islantiin. Hirmu hyvä suunnitelma olisi se.

Tänään kyseinen nimimerkki on alentuvaan tapaansa tarttunut tällaiseen faabeliin:

Dramaattista. Alttarillako nämä nuoret maahanmuuttajat on uhrattu? Äärivasemmistonko tuki tässä nyt sementoitiin? Ovatko kuvan naiset näiden nuorten maahanmuuttajien hautajaisissa?
"Sana pelkurimainen toistui kriittisissä [Khm: "kriittisissä"] arvioissa presidentti Donald Trumpin päätöksestä, jolla lakkautetaan alaikäisinä luvatta Yhdys­valtoihin tulleille suunnattu rajoitettu armahdusohjelma. Pelkuri on yhdys­valtalaisessa kulttuurissa vahva sana. Lännenelokuvissa pelkuriksi kutsumista seuraa välienselvittely ­kaupungin pääkadulla. Trumpin poliittisen suosion kannalta on vaikea arvioida, mitä sanan käytöstä seuraa, mutta syytös pelkuruudesta on uusi lisä hänen vastustajiensa työkaluvalikoimassa [Jep, kaikenlaisia leimakirveitä sinne on tässä parin vuoden sisään ympätty]. Trumpin päätös ajaa tarkkaan rajattu armahdusohjelma alas puolessa vuodessa todella vaikuttaa erityisen opportunistiselta ja toteutustavaltaan myös pelkurimaiselta."
Nimimerkillä kirjoittava (tiedän; kirjoitan itsekin nimimerkillä – mutten yletä ihan samaan jakeluun kuin Hesari) pääppäkirjoittaja todella tykkää haukkua erästä tiettyä ihmistä pelkuriksi.

Ja samana päivänä on myös riemuittu Slushin pääpuhujasta:
"Al Gore toimii nykyisin perustamansa Generation Investment Management -sijoitusyhtiön hallituksen puheenjohtajana. Yhtiön päämääränä on sijoittaa vain vastuullisesti ja kestävästi toimiviin yrityksiin. Hän istuu myös teknologiajätti Applen hallituksessa."
Miten kaksi viimeistä virkettä sopii yhteen? Sattuiko Hesari kertomaan siitä, miten Apple narahti juuri nokkelasta markkinointikeinosta: kun seuraava iFööni on tulossa markkinoille, firma on tarkoituksella ja vasiten ryhtynyt hidastamaan vanhempien laitteiden toimintaa – jotta vastuullisesti ja kestävästi saataisiin myytyä mahdollisimman monta uutta ylihinnoiteltua mallia, ja siis lyhennettyä tuotteiden elinkaarta entisestään. Afrikan lapsikaivostyöläiset varmaan kiittelevät siitä, että saavat olemattoman työturvallisuutensa varjossa kaivaa vielä vähän lisää myrkyllisiä metalleja herra Goren tilipussiin. Siinä se maailma pelastuu.

Ei kommentteja: