2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Kiusaamalla terveeksi

Mielenkiintoista on seurata päättäjien logiikkaa. Juuri koskaan ei tartuta varsinaisiin ongelman aiheuttajiin; joka ainoa kerta "ratkaisuna" tuntuu olevan joku suorastaan perverssi, täysin todellisuuden luonteesta irtautunut jippohivutus.

Tupakoitsijoitahan paraikaa yritetään tehdä terveiksi näyttämällä jokaisessa ostetussa askissa, miten "sä tulet kuolemaan kärsien, sut amputoidaan osa osalta kun sä mätänet ja sitten sun omaiset kärsii henkisiä traumoja koska sä olet siinä sivussa tappanu lapsia, sikiöitä ja siittiöitä". 

Vaikka tässä koitetaan saada aikaan psykologinen vaikutus, ei ole turhaan mietitty sitä, miten suggestiivinen ihmisen mieli todella on: moni tulee alitajuisesti hyväksymään nuo kuvat omaksi kohtalokseen. Kirjaimellisesti. Kun jotain jankutetaan riittävän pitkään, kroppa olettaa sen faktaksi, ja manifestoi sen.

Joten tämä yhteiskunnan tuottama "palvelu" tulee tuottamaan melko rumaa jälkeä. Varsinkin kun väki polttaa jatkossa ihan vaan siksi, että tämä yltyvä töniminen alkaa ottaa aivoon.
Toki oli paikallaan häätää tupakoitsijat ravintoloista pihoille, jolloin ihmiset voivat myös valita olla polttamatta mennessään myrkyttämään itseään muilla aineilla... Mutta kaikki muu: "Pistetään ne piiloon!", yms. ...Melkein tuntuu että jossain on menossa veto siitä, miten älyttömiä ehdotuksia saadaan kumileimattua lakiin saakka.
Ja ketä hyödyttää se, että aiempia sippiaskeja ei voi enää ostaa? "Jos haluat polttaa yhden röökin, on sinun ostettava saman tein kaksikymmentä – koska se on terveellisempää sinulle."

Tupakan sisältämistä myrkyistä valtaosa löytyy paperista, johon se kääritään – mutta tupakkateollisuuttahan ei toki voi mitenkään pakottaa tuottamaan vähemmän myrkyllistä paperia.

Tupakkateollisuutta ei voi myöskään mitenkään velvoittaa vähentämään addiktoivien yhdisteiden lisäämistä tupakkaan, jolloin lopullinen tumppaaminen olisi helpompaa itse kullekin.
Samaan aikaa miljardibisnestä tehdään "lopettamis"tuotteilla, jotka ylläpitävät nimenomaan nikotiininhimoa, mutta joista puuttuu se olennaisin: savu. Laastari ei tunnu samalta. Tupakointi on ennen kaikkea tapa, mutta sitä ylläpitää se epämääräinen olo jossain päin hengityselimistöä, se joka alitajuisesti liitetään röökiin, ja joka on aina "korjaantunut" vetämällä sauhut.
Se, että jo vuosia ja vuosia sitten kehitettiin nikotiiniton tupakkalajike, jota ei koskaan ole otettu tuotantoon – tai että vaihtoehtoisen sähköröökin saaminen tehdään mahdollisimman vaikeaksi (ja lisäksi maalaillaan medioitse kauhukuvia siitä, miten se muka on vielä vaarallisempaa – mikä ei todellakaan pidä paikkaansa)... Loppukuluttajan kiusaaminen ei jotenkin tunnu ihan parhaalta mahdolliselta ratkaisulta.

Tupakkateollisuus voitaisiin velvoittaa tuottamaan röökiä, joka ei addiktoi. Aika moni röökaaja lopettaisi polttamisen – tai ainakin harventaisi tahtia –, koska nikotiinivajeen paikkaamista ei enää kroppa vaatisi. 

On helppo nähdä, miksi tupakkateollisuuden lobbaajat eivät varsin ole tästä metodista innostuneet – mutta ketäs varten näitä päätöksiä taas tehdäänkään? Kansalaisia? Terveyttä? Hyvinvointia? Vai jotain ihan muuta?

Ei kommentteja: