2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, tämän vuoden alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

perjantai 12. toukokuuta 2017

Sanahelinää

Ylessä kiillotetaan kilpeä:
"Mediakritiikki voimistui, ja ensin olimme epäuskoisia. Sen jälkeen ahdistuimme. Sitten uuden ajan ilmiöt alkoivat hahmottua ja koko ala terästäytyi. Ymmärsimme, että osa kansalaisten mediakritiikistä oli perusteltua."
Jos ymmärsitte: hyvä. Mutta ymmärsittekö te? Ja mitä tuo "terästäytyminen" tarkoittaa? Otsikot näyttäisivät tuuppaavan samaa tuubaa edelleen:
Mitä tarkoittaa "ennen"? Silloin kun laivat oli puuta ja miehet rautaa? Ei sunkan tämä liity nyt Pariisin ilmastovedätykseen? Olisiko teillä siellä Ylessä sattumoisin töissä joku, joka osaisi googlata vaikka tämän tilaston:
...tai tämän:
...ja sitten vaikka miettiä että mitä siellä Pariisissa oikeastaan kohkataankaan? Siihen lisäksi (jos millään vain jaksaisi) voisi pohdiskella, mistä saattaisi johtua, että viljasatoja on menetetty hallan ja (sadekauden ulkopuolella tapahtuvien) tulvien takia ympäri maailman. Ehkä voisi jopa tohtia mainita, että Grönlannissa jää on itse asiassa lisääntynyt tasaiseen tahtiin viime vuodet. Pohjoisessa irtoilevat jäävuoret ajelehtivat etelämpänä kuin aikoihin.

Sitten voisi koittaa taustoittaa. Hiilidioksidista noin 90% syntyy merissä. Ihmisen osuus on jossain yhden ja viiden prosentin välillä. Auringon aktiivisuus on alimmillaan neljäänsataan vuoteen, ja nelisensataa vuotta sitten luisteltiin Thamesin jäillä. Ne kuuluisat muinaiset roomalaiset sitten taas elelivät lämpimämmässä ilmanalassa kuin nykyiset pakolaistenkalastajat. Tällaisia voisi vähän vilkaista noin alkajaisiksi.
"Mekin olemme Ylessä tajunneet, että journalismin pitää skarpata periaatteissaan. Se, että teemme Ylessä journalismia julkisin varoin, vaatii meiltä erityisen paljon."
Niin. Nyt kun näemmä olette kovasti ihmettelemässä, että miksi "Classified" Comey sai kenkää... Voisiko joku siellä vilkaista vaikka puoli vuotta taaksepäin? Sinne menneisyyden hämärään, jossa samaiset ihmiset, jotka nyt ihmettelevät potkujen motiiveja, vaativat potkuja juurikin samaiselle Comeylle.

Sille samaiselle heebolle, josta ei oikein tykätty kun Killary oli tutkinnan alla. Joka ei saanut oikein mitään tuloksia aikaiseksi kuitenkaan, huh. Joka päätti jatkaa moneen kertaan tuloksettomiksi todettuja "venäläiset hakkeroivat meitä" -väitteitä, sen sijaan että yrittäisi selvittää miksi Valkoinen talo vuotaa kaiken lehdistölle. Tai sen, että Obaman hallinto seurasi laittomasti omia kansalaisiaan. Tämä samainen tyyppi tietää ketkä suorittivat nk. "unmaskingin", mutta sitä kysyttäessä vastaus on: "It's classified". 

Tyyppi, joka selvästikään ei joko osaa hommiaan, tai sitten tietoisesti pimittää rikollista toimintaa sellaista väitetysti ehkäisevän laitoksen johtajana... Miksi hänen pitäisi voida jatkaa tuota samaa peittelyä?
"[...] mielestämme journalismin idean kirkastaminen on näinä aikoina panostamisen väärti. Koska työ on valmis? Kenties syksyllä, mutta tarkkaa aikataulua ei ole: mieluummin huolellista työtä kuin hutilointia. Laajalla keskustelulla on itseisarvo."
Niin. Huolellista työtä. Laajaa keskustelua. Oletteko muuten paljonkin ottanut kantaa siihen, miten järjestelmällisesti kaikkea keskustelua yritetään torpata sosiaalisen median puolella? Jos olette, en ole sattunut huomaamaan ainuttakaan merkintää missään. Se on varmaan vain tarkkaavaisuuden puutetta.

Mutta tuo duuni integriteetin varmistamisessa... Ei se ole syksyllä valmis. Se ei ole valmis koskaan. Sitä pitäisi tehdä joka päivä, eikä vain jonain satunnaisena kautena. Ja teillä on aika paljon duunia vielä edessä. Kun sanon "aika paljon", tarkoitan, että minusta näyttää siltä kuin ette olisi edes aloittaneet.

Ei kommentteja: