tiistai 9. toukokuuta 2017

Hälyn tiivistyneet lahjat

Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen, on joku vääräleuka joskus murjaissut. Tämä lienee perin totta, mutta silti itse kukin koittaa kovasti profetoida tulevia tapahtumia. Gallupit ennustelevat äänestystuloksia; pörssianalyytikot koittavat nähdä mihin suuntaan talouden trendit kääntyvät; lukuisat ajatustyöpajat koittavat hahmottaa millaisia vaikutuksia milläkin poliittisen toiminnan suunnalla olisi – ja yksilötasolla jokainen koittaa hahmottaa kuka tulee olemaan sitten kun kasvaa isoksi; miten kukakin tulee reagoimaan jos teen näin tai sanon noin; sataako vai lieneekö pouta... 

Jokatap, sananen Webbotista.

Clif High, joka aloitti ohjelmoinnin jossain seiskeetluvulla, kehitti webbotin alkuun jonkin sortin finanssialgoritmiksi – joka siis seuraisi nettiliikennettä ja koittaisi lukea merkkejä siitä, mihin kannattaisi sijoittaa ja millaisella ajoituksella.

Sittemmin mies suuntautui yhteiskunnallisemmin, ja ohjelmoi systeeminsä seuraamaan ylipäätään emotionaalista lingvistiikkaa – toisin sanoen sitä, mitkä sanat trendaavat ja osoittavat joko lähitulevaisuuteen tai sitten kauemmas. 

Webbot-ennusteet ovat osuneet kohdilleen hämmentävän usein – mutta ne ovat myös hämmentävän huuruisen oloisia. Itsekin, vaikka itseäni melkoisen avomielisenä ihmisenä pidän, joskus vuosia sitten totesin asiaan ensi kerran törmätessäni, että nyt on meinaan korkealentoista legendaa täällä  – vähän kuin Nostradamusta lukisi; katastrofeja, paranormaaleiksi laskettavia ilmiöitä, ja massoittain epämääräisiä viittauksia joita voi tulkita miten päin vain.

Mutta vaikka Clif High jokseenkin eksentriseltä tyypiltä vaikuttaa, jutut menevät helposti ohi jo senkin takia, että tyyppi on selkeästi yksi älykkäimmistä ihmisistä tällä planeetalla, ja kestää hetken päästä samalle aallonpituudelle kun narratiivi tuntuu olevan ihan jotain muuta kuin korporaatiojournalisteilla...

Vaan siitä piti kirjoittamani, että kun RT:n (kyllä, se on lyhenne sanoista Russia Today – eli hyvin mahdollisesti propagandaa [mutta aina ei ihan tiedä mihin suuntaan]) syötteessä törmäsin tähän:
Responding to Saudi Arabia’s latest threats to take their conflict inside Iran, Tehran said it will leave nothing standing in the kingdom except for Muslim holy cities of Mecca and Medina if the Saudis do anything “ignorant,” Al-Manar reports.
...muistin elävästi, miten webbot oli jokin aika sitten poiminut voimakasta signaalia, joka oli tuon kappaleen suhteen täsmälleen päinvastainen – eli että nimenomaan sekä Mekka että Medina nähtäisiin maan tasalle tuhottuina ei-niin-kaukana tulevaisuudessa.

Näihin ennusteisiin voi suhtautua vapaavalintaisella annoksella skeptismiä, ja sen verran synkkiä kuvia maailman menosta ne maalailevat, että herkempi voisi niihin uskoessaan singahtaa suoraan psykoosiin – mutta yhtäältä maailman tapahtumat tuppaavat olemaan sen verran skitsoja jo ihan itsellään, etten millään pysty enää suoralta kädeltä väitteitä torppaamaan. Lieneekö tämä sitten merkki hiipivästä hulluudesta, mene ja tiedä – mutta toisaalta niin kauan kuin valtaosa ihmiskunnasta juttelee mielikuvitushahmojen kanssa sitä varten pystytetyissä pompööseissä pytingeissä... Tervejärkisyys on hyvin suhteellinen käsite.

Tai kun lehdet juhlivat täyskorruptoituneen pressan valintaa... Puolen miljoonaa tuplasti annettua ääntä ja kymmenet tuhannet sattumoisin repeytyneet äänestyslipukkeet, jotka juurikin tuon repeytymisen takia on hylätty (harmillisesti juuri sen toisen ehdokkaan lipukkeet on päässeet rispaantumaan...)
"Ne touche me pas! Moi, c'est le roi maintenant."
Ja mitä Ranskan vaalista ennusti viimeisin webbot-raportti? "Vive la France!" Siinä kaikki. Mitä se tarkoittaa? Vaalin lopputulosta siinä ei ainakaan hehkuteta... Ehkä siinä viitataan siihen, miten Pariisin kaduilla protestoidaan nyt vähän samoista syistä kuin vuonna 1789?

Ei kommentteja: