2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, tämän vuoden alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

maanantai 13. helmikuuta 2017

Viestinnän hämärässä

Kun jälleen kerran tulee vastaan juttu "populismista", joka on sotkettu niihin samoihin väsyneisiin vihjauksiin, joissa ei tunnusteta sitä, että a) kaikki politiikka on populismia ja b) koko populismiretoriikka on silkkaa mustamaalausta... No, sitä ei vain jaksa kovin montaa riviä lukea. 
Ylessä taas vaihteeksi oli "analyysi" aiheesta. En linkitä kun uuvahdin jo ensimmäisessä kappaleessa.
Mutta tuon idioottimaisen jauhamisen lisäksi käytössä on salakavalampia keinoja. Mm. Twitter on ottanut käyttöön ghostbannauksen, jossa twiittaajan tekstit eivät enää ilmaannu feediin – ts. ne täytyy erikseen käydä sivulla lukemassa, koska niistä ei tule mitään ilmoitusta tilaajille.

Lisäksi esim. Trumpin tekstit näyttävät saavan pelkkää negatiivista kommentointia, mutta se taas johtuu siitä, että Twitter ihan vasiten poistaa kaikki positiiviset kommentit. Luonnollisestikaan pravda-media ei tästä ilmiöstä mitään mainitse, joten valtaosa ihmisistä ei yksinkertaisesti tiedä miten painotettuja some-palvelut ovat.

Se, minkä useimpien ainakin pitäisi jo tietää, on että Facebook jakelee hyvin painotetusti uutislinkkejä. Tammikuussa tämän lisäksi vajaat 700000 käyttäjää pääsi myös toimimaan koekaniineina kokeilussa, jossa katsottiin, miten pelkkien negatiivisten uutisten tuominen feediin vaikuttaa mielialaan
Tämähän on nollatutkimus, ja kaiken lisäksi laitonta massapsykologista vaikuttamista – mutta ollaan tästäkin ihan vaan hiljaa, eikös juu Yle ja Hesari.
Google sarallaan harrastaa myös tietojen pimittämistä. Itse asiassa, jos satut kirjoittamaan vaikkapa blogia, ja käytät vääriä sanoja, alkavat katsojamäärät todennäköisesti laskea dramaattisesti – koska sivustosi ei enää löydy hakutuloksissa – ja lisäksi se on leimattu valeuutissivustoksi.

Tämä algoritmi on vielä siitä kiva, että se leviää. Kun sivustosi on kertaalleen tuolla leimalla merkitty, jos satut vaikuttamaan muilla areenoilla, saamasi leima seuraa myös niille sivustoille. 

EDIT 011019: seuraa näemmä läjä "jump the gun" -tyyppistä profetointia, joka vielä odottaa toteutumistaan... Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen. Mutta kuten tiedämme: apokalypsi on sitä lähempänä mitä kauemmin sitä pitää odotella...


Mutta algoritmeista puheen ollen: tiedätte Webbotin? Joka siis seuraa koko netin trendejä: mihin maailman mielenkiinto kohdistuu, ja mitä nämä trendit tulevat aiheuttamaan.

No, sen mukaan jo ennen kesää Euroopan Unioni tulee olemaan kumossa, ja Yhdysvallat on pudonnut nk. "Kolmannen maailman" maaksi – eli siis jonnekin Venezuelan tasolle. Eikä siinä kaikki.

Muutenkin kun tässä on seurannut tilannetta: pörssi antaa aivan liian auvoista kuvaa siitä, missä maailman talous mataa. Kaikki talouden tunnusluvut petaavat sitä, että ollaan samassa tilanteessa kuin edellisten lamojen alla – tai itse asiassa niiden ollessa jo päällä – paitsi että tällä kertaa koko systeemi tulee kaatumaan.
Pörssikurssithan ovat olleet kivasti nosteessa, mutta se johtuu siitä, että koko alkuvuoden firmat on kenkineet väkeä pihalle – mikä laskee ostovoimaa, mutta näyttää sijoittajista kivalta. Jo vuonna 2015 tilanne holahti sinne, missä rahoituslaitokset eivät vielä ole huomanneet olevansa vapaassa pudotuksessa.
Kullan ja hopean kauppa on jo vilkastunut siihen malliin, että lähitulevaisuudessa sitä ei enää myydä. Myös bitcoin on tiettävästi melkoisessa nousussa, koska tuo systeemi on koko vääristyneen valuuttajärjestelmän ulkopuolella. Tiedä sitten miten virtuaalivaluutta rulaa sitten kun netin saatavuus alkaa olla uhattuna.

Dollari on menettänyt asemansa johtavana valuuttana. Valtiot ovat urakalla hankkiutuneet eroon Yhdysvaltojen valtionobligaatioista. Yhdysvalloilla ei ole itse asiassa enää edes varaa aloittaa sotaa (sopii toivoa että olen oikeassa tämän suhteen) – mikä se on ennen ollut kätevä tapa paikata rahoitusvajetta. 
Lisäksi media tulee menettämään viimeisenkin luottonsa jahka ignoranteimmillekin käy ilmeiseksi että mikään totuutena esitelty ei ole aikoihin pitänyt paikkaansa.
Kreikka on jälleen uppoamassa, ja siellä harkitaan vakavasti siirtymistä drakmaan takaisin. Myöskin, mikäli eräät tahot eivät vielä jotain yliviekasta sabotaasia onnistu innovoimaan: Wilders tulee voittamaan vaalit Hollannissa, ja Le Pen Ranskassa. Ranska aloittaa prosessin frangiin siirtymisestä – ja sen jälkeen unionia ei enää ole.

Kiina tahollaan on vastikään lisännyt oman valuuttansa määrää aivan holtittomasti – koska rahalla ei vain ole enää mitään merkitystä. Ja paitsi, että koko pankkijärjestelmä tulee kaatumaan, kaatumaan tulee myös edustuksellinen demokratia – koska sehän ei toimi, yhtään; se on laillistettua ryöstöä ja hyväksikäyttöä.

Sopii vain toivoa, että lajina ollaan jo sen verran kehittyneitä, että ymmärretään unohtaa valtapoliittinen pelleily – jonka ainoa valuutta on väkivalta – ja siirrytään oikeaan kansanvaltaan, jossa jokainen voi vaikuttaa kaikkeen mitä ympärillä on. Se on mahdollista – meille vain halutaan uskotella ettei muka ole.

Ei kommentteja: