tiistai 7. helmikuuta 2017

Mistä me emme puhu

Paristakin asiasta. Otetaan nyt käsittelyyn 1) mielenosoitukset ja 2) kuolleet todistajat. Nämä eivät liity kovinkaan elimellisesti toisiinsa muuten, kuin että niistä joko ei puhuta ollenkaan, tai sitten esitellään vain yhtä puolta – enemmän tai vähemmän tarkoitushakuisesti.

En ole varsinaisesti seurannut tilannetta Romaniassa – kun on paljon muutakin seurattavaa – mutta tänään rupesin ajattelemaan, että hektinen, näissä mielenosoituksissa taitaa olla jotain tuttua. 
Vähän niin kuin Ukraina männävuosina: vähän sellainen kepeä kukkaistunnelma, vaikka taustalla puhtaan valtapoliittiset vaikuttimet.
Joten vilkaisin ensin Ylen raporttia. Rauhalliselta vaikutti – mutta että väkeä odotettiin virtaavaksi Bukarestiin yhä enemmän. Ja siis mielenosoitusten pontimena näytti olevan ihan aidon oloinen asia: korruption vastustaminen.

Mutta kun joukkoliikehdinnät on viime vuosina tupanneet olemaan masinoituja yhden ja saman Györgyn sponsoroimina, ajattelin googlata asiaa romanialaisilta sivuilta. 

Kuinka ollakaan, György tuntuisi sponssaavan sekä hallitusta että mielenosoittajia – eivätkä mielenosoitukset ole ehkä ihan niin leppoisia kuin mitä Yle antaa ymmärtää.
"Guvernul Soros" nu este doar o expresie a adversarilor politici ai Guvernului Cioloș.
Györgyn operaatiot on vastikään määrätty purettaviksi tämän synnyinmaassa Unkarissa, koska kyseinen magnaatti tuntuu operoivan täysin amoraalisella tasolla. Kiistämättä moni hänen tukemistaan organisaatioista on saanut paljon hyvääkin aikaan – mutta Jorin itsensä mukaan häntä motivoi vain ja ainoastaan raha, ja tämä taas näkyy siinä, että hallituksia kaadetaan juurikin vaikkapa yleishyödyllisten tarkoitusperien varjolla.

---

Kuolleet todistajat. Olen hirmu yllättynyt siitä, että Suomen mediassa en ole nähnyt sanaakaan siitä, miten Julian Assangen lakimies äskettäin sattui jotenkin jäämään junan alle – ja että tämä taitaa olla kuudes Hillary Clintonia tutkinut tyyppi, joka on yhtäkkiä mennyt kuolemaan viimeisen vuoden sisään.

Tai että se ainoa virallinen toimittaja, joka tarttui pizzagateen (klippi jonka vastikään linkitin), on sittemmin kadonnut johonkin. Tyypin nettisivut on poistettu käytöstä, samoin feseprofiili, tuubikanava, twittertili... 

Hillaryhan on linkitetty lapsikauppaan useammallakin taholla; Clintonien "avustusprojekti" Haitissa ei luonnontuhojen uhreja juuri auttanut, mutta poiki kivasti rakennusprojekteja kavereille. Plus että lapsien salakuljettamisesta narahtanut (lastensuojelun parissa työskennellyt) nainen on sähköpostitse käynyt Hillaryn kanssa keskustelua moisen liiketoiminnan kustannuksista – ja sai asianajajakseen samaisesta toiminnasta tuomitun tyypin.

Tähän asiaan ehkä liittymättömänä: tuliko jossain päin Suomen mediaa vastaan tieto siitä(kään), miten vajaat puolentuhatta sairasta yksilöä pidätettiin ihan äskettäin Kaliforniassa?
Juu ei. Sen sijaan kerrotaan, miten "Syyrian hallitus on vankiloissa teloittanut..." oliko se nyt 30000 ihmistä? – mikä haiskahtaa ihan vähän propagandalta taas. 
Muistatte varmaan elävästi, miten ennen Irakiin hyökkäystä julkisuuteen tuli kyynelehtivä "silminnäkijä", joka kertoi miten "Irakin hallituksen joukot olivat tulleet sairaalaan, ja repineet vauvat keskoskaapeista lattialle..." Tiedätte myös, että tämä oli puhdas vale – jota kuitenkin toistettiin uudestaan ja uudestaan.

...Pari päivää sitten muistelen nähneeni otsikon, jossa maalailtiin kuvaa "Myanmarin hallituksen silmittömistä julmuuksista". En juuri siinä kohtaa kerta kaikkiaan jaksanut moisia lukea, joten en seurannut linkkiä. Ajattelin, että tuosta varmaan tullaan kuulemaan ihan tarpeeksi jatkossa.

Mutta mitään ei ole kuulunut. Ei pihaustakaan. Ja tämä oli siis valtamedian otsikko.

Ei kommentteja: