sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Taustakohinaan haudattuna

Melko vähän olen huomannut tiedotusvälineiden ottavan kantaa siihen, miten neljä demokratian- ja tasa-arvonystävää otti kantaa ameriikan vaalitulokseen kiduttamalla tunnin ajan kehitysvammaista valkoista poikaa, striimaamalla kyseisen älykkään argumentaationsa nettiin, ja alleviivaamalla viestiänsä retorisesti eleganteilla "Fuck Trump!" ja "Fuck white people!" -kiteytyksillään. 
Ja mukaanliitetyllä häshtägillään, joka liityy etnisesti rikkaaseen paikkojenrikkomis- ja ihmistenpieksämiskarnevaaliin, jossa yhteiskunnallisen ongelman varteenotettavimmaksi ratkaisuksi hoilattiin "kuolleita kyttiä heti" – mikä se taas perustui valheelliseen uutiseen, joka ei ollut missään suhteessa todellisuuteen – mutta joka mylläsi koko maailman, koska valkoisia kuolee poliisien luoteihin vain kaksinkertainen määrä mustiin verrattuna, vaikka mustat tekevät ylivoimaisesti enemmän rikoksia.
Jännä. Ei mitään moralisointia mihinkään suuntaan? Ei puhetta rasistisista motiiveista tai poliittisesta äärisuuntautumisesta? Nykyään niin suositusta nk. "vihapuheesta" edes?

Ehkä tämä hiljaisuus johtuu siitä, että mahtimedian oma argumentointi on viimeiset pari vuotta ollut – ja näyttää edelleen olevan – jotakuinkin samansuuntaista? Kun oikein mätkitään leimakirveellä ja tiivistetään ihmisten luonteita pariin pejoratiiviin, niin kyllä se demokratia siitä kummenee. Hyvässä lykyssä keksitään vielä joku kätevä tapa mitätöidä koko vaali tässä parin viimeisen viikon aikana! :D

Onneksi Fort Lauderdalen ampumistapaus on sentään saatu näyttämään... no, joltain muulta kuin mitä ihan jokainen heti ensimmäisenä otsikon nähdessään ajatteli. Ainakin vielä. Tokihan heebo on käynyt armeijan leivissä ollessaan juurikin siellä mistä melko moni tulee pää kipeänä pois, mutta sehän ei varmaan liity mihinkään?

Pari sitaattia:

Psykologi William James:
"There's nothing so absurd that if you repeat it often enough, people will believe it."
Samaista periaatetta ovat sittemmin hyödyntäneet sekä Lenin että Göbbels (ja lukemattomat muut tekevät niin tänäkin päivänä):  
Jos toistat tarpeeksi isoa valhetta riittävän pitkään, ihmiset alkavat uskoa sen." 

Ja Mark Twainin nimiin (virheellisesti) laitettu lentävä lause, joka syventää edellisiä tokaisuja:
On helpompi huijata ihmisiä kuin vakuuttaa heidät siitä, että heitä on huijattu.
Tuo kannattaa lukea uudestaan, ajatuksella.

Ja tähän liittyen: kun huomasin Suomen Kuvalehden otsikon kirkumassa: "Miksei ketään kiinnosta? [ja jotain jotain]", ajattelin että jee, tämä arvostettu lehti varmaan ottaa kantaa siihen, miten järjenvastaisesta maahanmuuttopolitiikasta ei puhuta – mutta sielläpä toimittaja voivotteli sitä, etteivät ihmiset ota fiktiivistä maailmanlämpiämistä tosissaan. 

Juu, ei koiteta saada aikaan keskustelua asioista, jotka ihan reaalimaailmassa juuri nyt aiheuttavat täysin tarpeetonta kärsimystä ihan oikeille ihmisille – hysterisoidaan sen sijaan tilastokorjailuista, jotka (leikisti oikeesti) tekevät maailmasta viljelyskelpoisemman asuttavamman Atlantiksen, minä tahansa päivänä.

Ai juu, ja huomasitteko miten Napolin vieressä sijaitseva hypertulivuori ehkä purkautuu ihan kohta, ja tuo maailmanlopun sekin – asia jolle emme voi kerta kaikkiaan mitään jos on tapahtuakseen, ja kyseistä eruptiota on odoteltu kuutisenkymmentä vuotta, mutta siis ehkä ihan kohta tapahtuu se, tai sitten ei.


Ongelmista vaikeneminen on junaradalla nukkumista. Olemattomista asioista möykkääminen on toisten ihmisten pakottamista nukkumaan siinä junaradalla.

Ei kommentteja: