lauantai 21. tammikuuta 2017

Populismipupellusta automaattitoistolla

Ylen toimittaja kertoo asenteellisuudestaan: "Koblenzin kokous sulkee syliinsä Euroopan populistit. Sananvapaus ja avoimuus jäivät ulos."

"Sananvapaus ja avoimuus jäivät ulos"? Miten? Haastoivatko kokouksen osanottajat kenties jonkun vihapuhe-oikeudenkäyntiin? Esittivät vangittaviksi kaikki jotka ovat eri mieltä? Onko "populisteilla" tapana tukkia muiden ihmisten suita, ja esittää vaatimuksia siitä, mistä aiheista saa puhua ja mistä ei? ...Niin kuin Ylen toimittajilla on tapana taajaan tehdä?

Jos toimittaja sattuu muistamaan, ainakin yksi kokouksen osanottajista on näytösoikeudenkäynnissä tuomittu sananvapauden käyttämisestä faktojen kertomiseen, ja samainen mies on vuosikaudet kulkenut vartijoiden ympäröimänä jottei menetä henkeään. Onko Ylen toimittaja tällaisen tappouhkaus-avoimuuden puolella?
"Puolueiden välillä ja niiden sisällä on paljonkin erilaisia näkemyksiä, miten asioista puhutaan ja miten pitkälle missäkin asiassa voidaan mennä."
Hmm. Että ihan erilaisia näkemyksiä? Miltähän se tuntuu? Että voivat olla eri mieltä asioista? Jännää. Mutta sananvapauttahan he eivät Ylen toimittajan mukaan halua, ja koska mielipiteenvapaus on sananvapautta... Ehkä he vain istuvat hiljaa siellä kokouksessa kun ei oikein uskalla sanoa mitään ettei vaan ole eri mieltä ja loukkaa jotakuta? 
"Maltillisten äänenpainojen yli vyöryy usein kiivaampi pauhu. [Oh, niin dramaattista!] Esimerkiksi tällä viikolla eräs AfD:n aluejohtaja valitteli sitä, että Saksa liiaksi asti muistaa ja katuu natsiajan kauheuksia. Kansallismielisyyden epäterveet muodot ovat näissä puolueissa siis myös läsnä – yksi sisäinen jakolinja sekin."
Toimittaja ei tule tarkentaneeksi mitä tarkoittaa "kansallismielisyyden epäterveillä muodoilla". Tarkoittaako hän kenties sitä, miten äärinationalistisen Israelin suorittamasta systemaattisesta kansanmurhasta, jossa palestiinalaiset etnisesti puhdistettiin maahantunkeutujien lebensraumin alta, ei saa puhua? Toivottavasti hän puhuu juuri siitä.

Ei taida puhua. Jutun lopussa käy ilmi, että sananvapaudesta puhuessaan hän puhuu siitä, miten "isolta joukolta merkittäviä ja keskeisiä eurooppalaisia tiedotusvälineitä on evätty pääsy seuraamaan kokousta." Ylen toimittaja sinne kuitenkin on päässyt (mutta hän ei ilmeisesti omastakaan mielestään edusta sananvapautta ja avoimuutta). Häntä vain harmittaa, ettei nyt pääse imitoimaan, miten isompien mediatalojen kollegat yksipuolisen uutisointinsa suorittavat.

Tai no, ihan samalla tavalla ne sen tekevät, olivat sitten sisällä taikka ulkona: sen sijaan että puhuttaisiin asioista, puhutaan ihmisistä jotka puhuvat asioista. Tai siis julistetaan olemattoman heikosti perusteltuja mielipiteitä ja yleistyksiä niistä ihmisistä jotka haluaisivat keskittyä ihan oikeisiin asiakysymyksiin.

Ei kommentteja: