torstai 29. joulukuuta 2016

Vimmaista käyttäytymistutkimusta

Jos sattuisin olemaan opiskelija Torontossa, hankkiutuisin ehdottomasti Jordan B. Petersonin luennoille; sälli on nimittäin ajatellut asioita – mikä on hyvin harvinaista.

Allaoleva video on vain yksi monista luennoista joista olisin voinut valita, koska tähän mennessä ei vastaan ole tullut löysää löpinää, vaan jokainen klippi vetää aivot kivasti kierroksille. 

Peterson on hankalasti karsinoitavissa, koska ei oikeastaan ole aihetta jota hän ei sivuaisi. Käyttäytymisen motiiveja, ihmisluonnon katvealueita hän luotaa – hyvin vimmaisella, ankaralla, syvälle porautuvalla ja samalla vahvasti ympäröivään todellisuuteen kiinnittyvällä analyysillä. 

Vuolaassa assosiaatioiden virrassa on helppo pudota veneestä, vaikka Peterson nimenomaan nostaa esiin hyvin spesifejä yksityiskohtia; niitä vain on niin paljon että hän itsekin tuntuu toisinaan musertuvan herkeämättömässä logiikan hakemisen – ja esille nostamansa, jokaisessa ihmisessä asustavan, uskomattomaan julmuuteen kykenevän moraalipatologian – alla.

Erityisesti yksioikoisiin ismeihin tukeutuvien julistajien ja sormellaosoittajien toivoisi syventyvän tähän miellyttämisentarpeesta vapaaseen, pidäkkeettömään ajatustenvirtaan – ja ryhtyvän sen myötä todella ajattelemaan, valmiiksi märehdittyjen mustavalkomaailmojen ja tylppien iskusanojen toistelun sijaan.

Ei kommentteja: