2020 – holhouksen kaipuu

Yhtäkkiä, vuoden 2020 alussa, katosi kaikkien maailman ihmisten kyky huolehtia itse itsestään. Meistä tuli avuttomia taaperoita, joita pitää taluttaa kädestä pitäen käsipesulle viiden minuutin välein, kuonokoppa naamalla. Koska muuten 0,001 ihmistä saattaa kuolla siihen että pesi kätensä väärin. Miksei tankit jo ole kaduilla? Miksei väärin ajattelevia ihmisiä ole vieläkään viety tyrmään? Mitä siitä, että vaikka koronatilastoja miten yritetään ruuvata ylöspäin, ihmiset kuolevat kaikkeen muuhun ylivoimaisesti enemmän? Tärkeintähän on saada ihmiset irti toisistaan, hyvänen aika! Koska hygienia! Tai jotain.

torstai 29. joulukuuta 2016

Vimmaista käyttäytymistutkimusta

Jos sattuisin olemaan opiskelija Torontossa, hankkiutuisin ehdottomasti Jordan B. Petersonin luennoille; sälli on nimittäin ajatellut asioita – mikä on hyvin harvinaista.

Allaoleva video on vain yksi monista luennoista joista olisin voinut valita, koska tähän mennessä ei vastaan ole tullut löysää löpinää, vaan jokainen klippi vetää aivot kivasti kierroksille. 

Peterson on hankalasti karsinoitavissa, koska ei oikeastaan ole aihetta jota hän ei sivuaisi. Käyttäytymisen motiiveja, ihmisluonnon katvealueita hän luotaa – hyvin vimmaisella, ankaralla, syvälle porautuvalla ja samalla vahvasti ympäröivään todellisuuteen kiinnittyvällä analyysillä. 

Vuolaassa assosiaatioiden virrassa on helppo pudota veneestä, vaikka Peterson nimenomaan nostaa esiin hyvin spesifejä yksityiskohtia; niitä vain on niin paljon että hän itsekin tuntuu toisinaan musertuvan herkeämättömässä logiikan hakemisen – ja esille nostamansa, jokaisessa ihmisessä asustavan, uskomattomaan julmuuteen kykenevän moraalipatologian – alla.

Erityisesti yksioikoisiin ismeihin tukeutuvien julistajien ja sormellaosoittajien toivoisi syventyvän tähän miellyttämisentarpeesta vapaaseen, pidäkkeettömään ajatustenvirtaan – ja ryhtyvän sen myötä todella ajattelemaan, valmiiksi märehdittyjen mustavalkomaailmojen ja tylppien iskusanojen toistelun sijaan.

Ei kommentteja: